AIN.UA запускає огляди настільних ігор. Починаємо з «Пандемії»

1588
4

Ми в AIN.UA любимо настільні ігри, і хотіли би поділитись цим захопленням: тому ми запускаємо регулярні огляди як популярних, так і не дуже відомих настолок для дорослих. Перша гра, про яку розповімо в цій рубриці — «Пандемія» (Pandemic) та її доповнення «Пандемія: на межі».


Настільна гра «Пандемія» розробника Метта Лікока (на той момент дизайнера Yahoo) вийшла ще 2008 року, спочатку в США, потім почала продаватися по всьому світі. В основі її сюжету — команда героїв, що рятує світ від нищівної пандемії. Тож не дивно, що інтерес користувачів до цієї настолки на початку 2020 року помітно виріс. Розповідаємо, що це за гра, які в неї механіки та особливості.

Тут і надалі фото AIN.UA

Що це за гра?

Усі настолки умовно можна розділити на кооперативні та змагальні. У кооперативних гравці виступають як одна команда і грають разом «проти системи», у змагальних — усі є суперниками та намагаються виграти одне в одного. Якщо порівнювати із комп’ютерними іграми, це — як PvE та PvP. Багато гравців вважають, що гра проти живої людини дає більше азарту, але є й багато прихильників кооп-режиму.

«Пандемія» — це кооперативна гра, а її учасники виступають командою рятівників (лікарів, епідеміологів, інженерів, зв’язківців), що борються з чотирма хворобами, які захоплюють світ. Гравці мають діяти як команда, підтримувати одне одного, обговорювати подальші ходи, щоб здобути перемогу. З кожним етапом гри чотири хвороби захоплюють все більшу частину світу, тож діяти доведеться, з одного боку, рішуче, з іншого — уважно міркувати над кожним ходом.

Це — гра-стратегія, елемент рандому тут доволі незначний. Отже можна прораховувати наперед, які наслідки матиме та чи інша дія, а також планувати варіанти та комбінації ходів. Перші рази виграти в «Пандемію» буде непросто.

Які правила?

Ми не будемо розповідати правила гри детально, спробуємо натомість дати загальне враження про її особливості та механіки.

Поле гри — це велика карта світу, із позначеними на ній столицями різних держав, та зв’язками між ними. Лінії, що поєднують міста на карті, позначають як транспортні шляхи для героїв, так і шляхи поширення хвороб, умовно це — авіалінії. Гра починається з того, що у кількох містах водночас «спалахує» епідемія: гравці рандомно беруть кілька карток із назвами міст, і кладуть на ці міста певну кількість кольорових кубиків. У базовій грі — чотири хвороби, їх позначають, відповідно, кубики жовтого, червоного, чорного та синього кольорів. У доповненні «Пандемія: на межі» додається ще один вірус, його позначають фіолетові кубики.

Кожен гравець обирає собі роль, в якій рятуватиме світ: можна бути спеціалістом з карантину, інженером, лікарем, вченим і так далі. Насправді, за правилами, ролі розподіляються випадково, але до будь-якої настолки можна застосувати хоум-рул: правило, що його вигадав хазяїн гри, та яке не ламає її механіку. Тож можна грати, і обираючи ролі для себе.

У цій ролі гравець може здійснювати різні дії: ходити чи «літати» по карті, лікувати хворобу, зменшуючи кількість кубиків, будувати лабораторії, мінятись картами з іншими гравцями і т. ін. У базовій грі — сім карток ролей, у доповненнях додаються додаткові. Хід кожного гравця складається з трьох кроків:

  • Зробити чотири дії.
  • Взяти дві карти, що розширюють можливості для таких дій.
  • Збільшити кількість кубиків хвороби у містах (останній етап — це фактично хід гри проти учасників).

Гравці можуть радитись між собою, обговорювати ідеї та планувати спільні дії, але остаточне рішення про те, як саме варто вчинити, приймає той гравець, чий зараз хід.

Чим більше кубиків на карті — тим вища ймовірність «спалахів» епідемії і тим ближча поразка гравців. Тож основна мета гравців: якомога оперативніше «лікувати» хвороби і прибирати кубики з карти, а також — винаходити вакцину для кожної із хвороб. Коли команда винайшла усі чотири вакцини — пандемію подолано, а світ врятовано!

Якщо ж хвороби поширились настільки, що для них вже не вистачає кубиків, або якщо маркер «спалахів» хвороб сягнув крайньої позначки — гравці не впоралися із завданням і світ захопила пандемія.

Доповнення «Пандемія: на межі» додає грі невизначеності, небезпеки та азарту, адже в ньому з’являється біотерорист — один таємний гравець, що наче мафія у «Мафії», підступно руйнує плани команди порятунку.

Для кого підійде гра?

В «Пандемію» можна грати командою від двох до чотирьох людей. Вона має низькі вікові обмеження — від восьми років, адже тут немає насильства чи інших речей, які не варто показувати дітям. Середня тривалість однієї партії, вказана на коробці — 45 хвилин, але з досвіду можемо сказати, що через запальні обговорення, суперечки та альтернативні стратегії гра може тривати і годину, і дві.

Вам підійде ця гра, якщо вам до вподоби елементи стратегії, прогнозування альтернативних сценаріїв, планування та комбінування різних варіантів дій гравців задля перемоги. Сама тематика надає геймплею трохи тривожного і водночас badass-відчуття: адже команда рятує світ від пандемії, що швидко поширюється, і буквально кожне непродумане рішення може призвести до поразки.

В українських інтернет-магазинах базова гра коштує біля 1200-1300 грн.

Оставить комментарий

Комментарии | 4

Поиск