Чим класні нові MacBook Pro? Пояснюють інженери MacPaw

2725
Читать на UA

В Україні почались передзамовлення на нові MacBook Pro компанії Apple. Надпотужні процесори, новий дизайн. Попит у США та країнах, де продажі почались трохи раніше, неймовірний: ноутбуки розбирають, час очікування — тижні і місяці, нові партії розходяться за години. Усі відгуки – позитивні, індустрія у захваті. Редакція AIN.UA попросила співробітників MacPaw розповісти, чому новинка, незважаючи на ціну (від 70 000 грн в Україні, у Штатах — від $1999), така популярна. Коротка відповідь: якщо вам дійсно потрібен потужний комп’ютер — нові MacBook Pro підходять як ніколи. Тому професіонали й у захваті.

Віра Ткаченко, CTO MacPaw

Усі чекали на нові чипи — і це сталося. MacBook Pro тепер працюватимуть на чипах M1 Pro та M1 Max. Вони потужні, дорогі і розраховані на людей, які працюють з графікою, відео, а також на програмістів, яким дійсно потрібні ці ресурси. Людям, які працюють, в основному, з документами, такі нововведення не дуже потрібні. 

Нові чипи продовжують тренд компанії з SoC — System on a chip. Тобто майже весь ноутбук тепер працюватиме на цьому чипі, у ньому все інтегроване: і GPU, i CPU, і пам’ять, і security enclave, i neural чип, тощо. Така архітектура збільшує перформанс. З іншого боку, коли щось зламається, доведеться замінювати весь чип — його не можна буде полагодити, і це засмучує.

На презентації розповіли, що батарея нового MacBook Pro працюватиме значно довше, нові чипи даватимуть велику потужність і є енергоефективними. Час покаже, як усе працюватиме насправді, тому що зазвичай з новими архітектурами в перших версіях є проблеми. 

Також у нових Macbook Pro багато портів і до них можна підключити декілька моніторів, що є дуже важливим для професійної аудиторії. Узагалі вся лінійка MacBook Pro – це повернення до creators, до того, з чого Apple в принципі починали. Як казав Стів Джобс, макбуки нам потрібні не лише для продуктивності, але й для творчості. Круто, що розвичаючи свої сервіси та технології Apple пам’ятає про це.

Сергій Кривоблоцький, Technological R&D Lead у MacPaw

Дуже сподобалося оновлення MacBook. Для себе під час презентації виділив декілька моментів. 

Процесор 

Процесори M1 Max та M1 Pro — це дійсно наступний крок в еволюції комп’ютерів. Завдяки представленій system-on-a-chip архітектурі процесори M1 показують значний ріст в перформансі при меншій енергозатратності.У перспективі розвиток такого архітектурного рішення дозволить розробникам мати в ноутбуці хардвер десктопного класу. Для мене, як для розробника, дуже важливим фактором є швидкість взаємодії з системою. Apple стверджує, що швидкість компіляції коду збільшилася в 3 рази в порівнянні з Intel. Якщо цей аргумент навіть вдвічі менший за заявлений, то для мене цей фактор все одно буде визначальним.

Батарея 

Нові процесори мають знижене електроспоживання в порівнянні з Intel, і це означає збільшений час автономної роботи. Також батарею будуть зберігати оновлені дисплеї з технологією ProMotion.

Сьогодні більшість дисплеїв оновлюють екран 60 разів за секунду (60Hz), незалежно від того, що на екрані — гра, фільм, чи текстовий документ. Технологія ProMotion у нових MacBook Pro змінюватиме частоту оновлення екрану в залежності від того, що дивиться користувач. Наприклад, якщо користувач переглядає фільм, де картинка постійно змінюється, MacBook це зрозуміє і буде щосекунди оновлювати екран до 120 разів (до 120 Hz), щоб зображення «не підвисало». На звичних 60Hz деякі кадри випадають, і наше око це помічає (наприклад, картинка починає смикатися чи гальмувати). Якщо ж якесь із зображень випаде при 120 Hz, то рух на екрані залишатиметься плавним.

І навпаки, якщо ви читаєте звичайний документ, то ноутбуку не потрібно оновлювати екран 60 разів щосекунди. У такому випадку MacBook буде зменшувати кількість оновлень за секунду. Відповідно, чим менше разів оновлюється екран, тим більшою буде економія батареї, і це відбуватиметься майже не помітно для користувачів. На мій погляд, ця технологія вже дуже круто себе зарекомендувала в iPad, де фреймрейт може сягати 120Hz.

Дизайн 

Apple випустив дійсно новий MacBook. Тут можна відслідкувати як роботу над помилками, так і прислуховування до фідбеку користувачів. TouchBar не виправдав сподівань і не став чимось, що вирізняє продукцію Apple, тож був замінений на фізичні кнопки. У MacBook повернулися порти, тож можна буде не використовувати зайві перехідники. 

MagSafe is back, а це вже big deal! Для мене MagSafe — приклад того, як Apple може передати емоцію навіть через такий елемент пристрою як кабель живлення — і він знову на борту. Узагалі, в нових MacBook простежується якась ретро-хвиля, і мені це подобається. Чекаю лише на підсвітку яблука на задньому боці дисплею.

На мій погляд, нові комп’ютери від Apple — найкращі ноутбуки за останні  5 років. Дуже подобається фокус Apple на креативності — музиці, кіно, тощо.

Віталій Буднік, Staff Software Engineer Setapp

Представили більше, ніж я очікував. У нових MacBook Pro перформанс нового CPU на дуже високому рівні. Найбільше від цього виграють ті користувачі, які працюють з відео, аудіо та фото. Монтаж відео тепер не потребуватиме стаціонарного місця роботи, а новий дисплей — це яскраве (в прямому розумінні цього слова) доповнення. Також для користувачів це означатиме високу енергоефективність MacBook Pro і тривалий час роботи без підзарядки.

Екран 14.2″ is the new 13″. Не впевнений, що буде багато користувачів, яким будуть потрібні всі 64Gb пам’яті і 32 Core GPU, однак такий апдейт буде дуже корисний тим, хто працює з графікою, дизайном, відеомонтажем, а також займається розробкою відеоігор. На мою думку, $200 — це не так вже й багато за кожні додаткові 8 ядер GPU, якщо вони й справді потрібні. 

Підтримка процесором HEVC (High Efficiency Video Coding aka H.265) — це чудова новина для всіх, хто дивиться відео в форматі 4К. Для користувачів це означатиме, що ні процесор ні відеокарта не будуть витрачати великих ресурсів на обробку зображення, що зменшить споживання енергії і продовжить роботу від акумуляторної батареї ноутбука. 

Також можна помітити, що завдяки arm64 архітектурі на iPhone і нових MacBook з процеcорами M1 функції iOS мігрують на macOS. Для iOS розробників цей апдейт є ще одним свідченням того, що потрібно робити універсальні застосунки, які будуть працювати на iOS та macOS. Також розробники все ще чекають на Xcode Cloud та Cloud signing від Apple.

Оставить комментарий

Комментарии | 0

Поиск