Опубліковано другу редакцію проєкту про податки «Дія City»: які правила роботи з ФОП

3375
Читати на RU

1 листопада 2021 року на сайті Верховної Ради була опублікована друга редакція законопроєкту No5376, в якому описується податковий режим для «Дія City». Коли цей документ прослухали в парламентських комітетах, до нього внесли поправки, які розкритикувала ІТ-індустрія. AIN.UA описує, якою виявилася фінальна версія проєкту.

Що залишилося в другій редакції проєкту про обмеження роботи з ФОП? Пресслужба «Дія City» повідомляє, що:

  • Компанії, які сплачують податок на прибуток у розмірі 18%, річний дохід яких не перевищує 40 мільйонів гривень, зможуть працювати з ФОП без обмежень протягом усього періоду дії режиму «Дія City».
  • Для всіх інших резидентів платежі за ФОП не повинні перевищувати 20% від загальних витрат. Для тих компаній, які будуть платити податок на виведений капітал, суми, що перевищують ліміт, будуть обкладатися цим податком в розмірі 9%.
  • Компанії, які сплачують податок на прибуток, ті витрати для ФОП, які перевищують 20%, повинні будуть включати у фінансовий результат.
  • Обмеження на роботу з ФОП повноцінно запрацюють лише з 2025 року. До цього часу буде працювати перехідний період в три роки: до 2024 року — без обмежень, в 2024 році без податків дозволять виплати, які не перевищують 50%.

Також, згідно з текстом другої редакції, заробітна плата працівника (винагорода гіг-спеціаліста) в компаніях-резидентах не повинна перевищувати 240 000 євро, в цілому, на рік. Сума, що перевищує ліміт, буде оподатковуватися з доходів фізичних осіб у розмірі 18%.

Асоціація IT Ukraine зазначає, що у другій редакції вони зберегли обіцяні резидентам «Дія City» ставки податку (ПДФО — 5%, ЄСВ — 22% від однієї мінімальної зарплати, військовий збір — 1,5%) Але при цьому вони залишили обмеження на роботу з ФОП:

«Народні депутати враховували побажання ІТ-індустрії щодо збереження податкових ставок для резидентів «Дія City». Але при цьому вони встановлюють обмеження на залучення резидентами ФОПів до виконання робіт або надання послуг, якщо таке підприємство є платником податку на прибуток на загальних підставах. Питання про те, наскільки критичним є це обмеження для ІТ-компаній, учасники фінансово-правового комітету асоціації обговорять наступного тижня», – говорить Костянтин Васюк, виконавчий директор асоціації.

AIN.UA буде стежити за тим, як законопроект проходить читання в парламенті. Про контекст ситуації ви можете прочитати тут:

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук