Матеріал виготовлено за підтримки рекламодавця
Як працює програма для кредитування бізнесу КУБ: розповідаємо на реальній історії
КУБ (Країна успішного бізнесу) — програма для швидкого кредитування підприємців та компаній за пільговою ставкою та без жодної застави. Бізнес, який працює від 1 року, може отримати до 1 млн грн кредиту, а частину відсоткової ставки компенсує держава. Ця програма створена для того, щоб відновити економіку України, допомагаючи бізнесу розвиватися та створювати робочі місця. У спецпроекті з ПриватБанк AIN.UA розповідає, як це працює.
Власник агрохолдингу «Фонд Земля» Георгій Кюрджиєв був налаштований скептично щодо кредитів. Його перша спроба взяти позику в банку була невдалою.

Тоді у 2006 році підприємець отримав кредит, щоб купити комбайн. Через інфляцію 2008 року йому довелося віддавати банку більшу суму, аніж він розраховував. Тож наступні півтора десятиліття він розвивав бізнес виключно завдяки оборотним коштам.
Втім коли дізнався про те, що можна взяти пільгові кредити від держави зі зниженими ставками — вирішив спробувати. Спочатку скористався програмою 5-7-9%, потім — КУБ:

«Поки інші підприємці сумнівалися, я був одним з перших учасників програми 5-7-9%. Минулого року взяв кредит за цією програмою в іншому банку, цього року вирішив скористатися цією можливістю у ПриватБанку. Оформлення документів тривало близько двох місяців. Врешті отримав кредит під 5% річних — на купівлю агротехніки», — розповідає підприємець.

Відразу після оформлення кредиту Георгій Тимофійович вирішив скористатися програмою КУБ. За нею можна отримати до мільйона гривень на поточну діяльність бізнесу.
Оформити кредит за програмою АгроКУБ Георгію Кюрджиєву вдалося буквально за три дні. Фермер подав заявку, підписав договір та отримав на рахунок 870 000 гривень.

Цю суму потрібно буде повернути банку протягом року. Кредит він оформив у червні, напередодні збору врожаю. Це — «найгарячіший» сезон для фермерів, коли оборотні кошти найбільш необхідні. В перші 6 місяців Георгій платитиме за програмою АгроКУБ 1,6% на місяць від суми кредиту, наступні 6 місяців — по 1,4%. Отримані від програми кошти підуть на поточну діяльність: виплату зарплат, паливо та запчастини для сільгосптехніки.
Два підприємства, що входять до складу агрокомплексу «Земля», вирощують соняшники, пшеницю, ріпак та горох. Це культури, які вигідніше продавати не влітку після збору врожаю, а в кінці осені та взимку. Але щоб притримати товар на складі, потрібні оборотні кошти. За умовами програми, у перші 6 місяців кредитування Георгій сплачує лише відсоток за кредитом, а у наступні 6 місяців — відсоток та тіло кредиту. Це зручно, адже саме через пів року після початку сезону фермер почне продавати свою продукцію.

«Завдяки програмі я отримав змогу не продавати зібраний врожай відразу ж, а потримати його на складі. За цей час товар виріс в ціні на 25-30%, і зараз я почав його продавати вже за збільшеною ціною, — розповідає Георгій Тимофійович. — За кредит оплатив близько 17-19% річних, тож залишаюся у плюсі».
ЯК ВЗЯТИ УЧАСТЬ У ПРОГРАМІ КУБ?
Учасниками програми КУБ можуть бути юридичні особи або підприємці, які працюють у бізнесі більше ніж 1 рік і мають відкритий рахунок у ПриватБанку.

Подати заявку на сайті kub.pb.ua — для цього натисніть кнопку «Отримати кошти» та заповніть необхідні поля;
01
Протягом 5 хвилин отримати еmail з попереднім схваленням позики або відмовою;
02
Спільно зі співробітником банку узгодити зручний графік погашення та підготувати простий та зрозумілий пакет документів для отримання кредиту;
03
Подати документи в банк, в тому числі дистанційно, через «Приват 24 для бізнесу»;
04
Протягом 2-3 днів отримати кошти на рахунок.
05
Агрохолдинг Георгія отримав 6 мільйонів гривень за програмою 5-7-9% на закупку техніки — на ці кошти купили комбайн, фронтальний навантажувач та посівалки.

Ще 1 млн гривень його бізнес отримав від ПриватБанку на поточні витрати під 0% річних — це кредит на поповнення обігових коштів для підприємств, що постраждали від пандемії коронавірусу. Та 870 000 — за програмою АгроКУБ.
Кредити дають додаткові можливості для розвитку бізнесу, переконаний фермер. Він змінив своє ставлення до запозичених коштів.
«У сільгосппідприємств завжди не вистачає оборотних коштів, адже щороку перед сезоном потрібно оновлювати техніку, докуповувати запчастини та осучаснювати технології. Можливість залучити до цього кредитні кошти — великий плюс. Тож раджу усім фермерам не боятися, брати участь в програмі КУБ та нарощувати свій бізнес», — говорить він.

З початку року за програмою КУБ позику отримали понад 19 700 підприємців на суму в 3,5 млрд грн. Георгій Кюрджиєв планує брати участь в цій програмі й наступного року. Отримавши власний позитивний досвід, він розповів про нього знайомим фермерам, і вони також скористалися порадою та взяли участь у програмі КУБ, хоча від початку вагалися.

«Поки наша держава пропонує такі програми, ними однозначно потрібно користуватися і не втрачати можливості для розвитку бізнесу», — переконаний фермер.
ТЕКСТ
Тетяна Гонченко
ПАРТНЕР
Матеріал підготовлено за підтримки «ПриватБанк»
Що це означає?
ВЕРСТКА
Юля Трофименко
МЕНЕДЖЕР
Яна Проценко
ПРОДЮСЕР
Олександра Герт
Марія Соболевська
ПРЕДСТАВНИК «ПриватБанк»
Матеріал виготовлено за підтримки рекламодавця
Під час використання матеріалів сайту обов'язковим є наявність гіперпосилання в межах першого абзацу на сторінку розташування вихідної статті із зазначенням бренду видання AIN.UA. Матеріали з позначками «Новини компаній», PR, «Спецпроект», «Промо» і «Блоги» публікуються на правах реклами.
© 1999-2021 AIN.UA