Мафія на Дикому Заході: огляд популярної настолки «Бенг!»

602
Читать на UA

Чергова гра, яку AIN.UA протестував для рубрики про настолки — це настільний спагетті-вестерн «Бенг!». Ця гра продається мільйонними накладами та зібрала чимало нагород. Якщо вам до вподоби ковбої, дуелі та Дикий Захід — давайте подивимось, що це за гра, та як в неї грати.


Що це за гра?

Цю гру придумав гейм-дизайнер Еміліан Шарра, а опублікував італійський видавець DV Giochi ще у 2002 році. З того часу і до сьогодні — це один із фаворитів для компаній друзів, що хочуть пограти разом, але не збираються витрачати на партію багато часу або довго вивчати правила.

Тут і надалі зображення надані магазином настільних ігор Lord of Boards

В основі своїй ця гра нагадує славнозвісну «Мафію» або ж більш сучасну Among Us, але у стилістиці спагетті-вестерна.

Усі гравці розбирають собі ролі легендарних героїв Дикого Заходу. Але хтось — насправді бандит, а хтось — мирний мешканець і рука закону. З’ясувати, хто бандит — основна мета гри для законослухняних громадян. А бандити, само собою, мають полювати на шерифа: щойно вони його вирахували і застрелили, грі кінець.

Які правила?

Правила цієї гри — дуже прості. Напочатку усі гравці розбирають собі персонажів (і визначають в такий спосіб, в кого які бонуси). Серед цих персонажів — багато легендарних імен Дикого Заходу: Джанго, Бутч Кессіді, Невловимий Джо, Великий Змій і т.п. Хтось із персонажів краще поціляє, хтось — вміє торгувати, а хтось — щасливчик, якого часто оминають кулі.

Також гравцям роздають ролі. Ці карти — основний рушій саспенсу та розваг. Адже ролі розбирають в сліпу: хтось має грати за бандита, хтось — за шерифа та його помічників. Бандити мають вполювати шерифа, шериф із помічниками — ідентифікувати бандитів. Є ще зловісна (і найскладніша) роль ренегата, адже він має водночас намагатися вбити шерифа із помічниками, та знищити усіх бандитів. Ренегат виграє лише тоді, коли йому вдалося водночас досягти ліквідації шерифа та усіх бандитів. Ця роль вимагає неабиякого прогнозування та постійного балансу інтересів.

Як це все реалізоване в механіці гри?

Кожен гравець, окрім карти персонажа та ролі, отримує кількість «життів» (позначаються жетонами-кулями), а також — звичайні карти, якими він власне воює, лікується і т.п. Кількість карт, яку на початку роздають кожному із гравців, залежить від кількості життів їхніх персонажів. Приміром, на карті персонажа «Малюк Біллі» вказані чотири символи куль: тож, у гравця, що гратиме за Малюка Біллі, буде чотири життя. У гравця, що грає за шерифа, завжди на одне життя більше. Отже, якщо користувач витягнув собі персонажа Малюка Біллі та роль шерифа водночас, у нього буде п’ять життів.

Усі гравці ходять по черзі, беручи карти з колоди і потім розігрують карти з руки. У свій хід можна стріляти по сусідах (по тих, кого гравець вважає представником ворожої фракції), використовувати одноразові карти (позначені жовтою рамкою), або ж постійні карти (позначені блакитною рамкою). Приміром, одноразова карта «Пиво» лікує одне життя героєві, а постійна карта «Мустанг» робить його менш досяжним до ворожих пострілів.

Для того, щоб вистрелити у когось, потрібна карта «Бенг!», що і дала свою назву грі. Якщо гравець, якого поцілили (якому кинули карту «Бенг!»), може ухилитися від пострілу за допомогою спеціальних карт — із ним усе гаразд. Якщо він зловив-таки кулю — доведеться втратити один пункт життя (один жетон кулі). Коли усі жетони життя закінчуються, персонаж вибуває з гри.

Це — планшет гравця, згори — місце для жетонів життя-«куль», посередині — місця для карти ролі, карти персонажа та карти зброї (по дефолту на початку гри у всіх є Кольт 45-го калібру)

У грі можна розігрувати безліч одномоментних карт-ефектів: саджати своїх ворогів (тих, кого ви підозрюєте) за грати, переживати навалу індіанців, кидати у натовп динамітну шашку, викликати суперників на дуель і всіляко розважатись. Гра завершується або тоді, коли бандити вбили шерифа, або тоді, коли законослухняні громадяни застрелили бандитів та ренегата. Ренегат виграє лише тоді, коли у грі не лишилось бандитів, і помирає шериф.

Для кого підійде гра?

В «Бенг!» можна грати компанією до семи гравців, вікові обмеження на гру: від восьми років і старше.

Це — чудовий вибір як для компанії старих друзів, так і для офісної вечірки. Вам не доведеться пів вечора витрачати на розуміння правил, «Бенг!» — попри дуже прості правила ця гра, як то кажуть, easy to start, hard to master: потрібно вміти маніпулювати, зчитувати емоції та приховані мотиви, прораховувати ходи наперед. Але разом із тим можна просто розслаблятись і хаотично палити картами «Бенг!» навсюдибоки, просто тому, що це весело. Ідеальний музичний супровід для гри: саундтреки з вестернів, чудово підійде музика Енніо Морікконе.

У гри є купа доповнень, приміром, одна з її версій перетворить вас із ковбоїв на самураїв, інша — додасть дрібку романтики золотої лихоманки тощо.

В українських магазинах базова версія гри продається по 395 грн. Як відомо AIN.UA, українська локалізація гри, можливо, готується, але поки що недоступна.


Раніше AIN.UA також публікував огляди на такі ігри:

Оставить комментарий

Комментарии | 0

Поиск