Toshiba розділяється на три окремі компанії. Кінець 146-річної історії почався зі скандалу в 2015 році

5166
Читати на RU

Японська компанія Toshiba, заснована ще в липні 1875 року, оголосила про поділ на три окремі публічні компанії (одна з яких навіть збереже назву Toshiba). Поділ новостворених компаній та їх вихід на ринок має бути завершено у другій половині 2023 фінансового року (квітень 2023 року – березень 2024 року).

Компанія заявила, що поділ покликаний «зміцнити конкурентні позиції» і «надати більшу гнучкість кожному бізнесу». Але, насправді, з 2015 року (коли стався найбільший бухгалтерський скандал) компанію переслідують лише невдачі, а іноземні інвестори наполягають на реорганізації. У цій статті редакція AIN.UA розбирається, чому одній з найбільших світових компаній зі 146-річною історією довелося піти на розділення.

Бухгалтерський скандал – 2015 рік

У 2015 році внутрішнє розслідування Toshiba показало, що витрати на будівництво інфраструктурних проектів були занижені, а втрати від будівництва не були належним чином враховані у звітах компанії. З огляду на те, що «інфраструктурні проекти» Toshiba включали оснащення атомних електростанцій, а також розвиток промислових і залізничних проектів, ці спотворення даних істотно вплинули на продуктивність компанії.

За результатами незалежного аудиту з’ясувалося, що менеджери компанії були залучені до поширення неправдивої інформації про доходи/витрати, а за останні шість років Toshiba перебільшила свій операційний прибуток на 1,2 мільярда доларів.

У зв’язку з розслідуванням, компанія відмовилася оголосити фінансові результати за фінансовий рік, що закінчився в березні 2015 року, відкликала свій прогноз доходів, не виплатила річні дивіденди інвесторам, а генеральний директор і вісім інших високопоставлених чиновників подали у відставку. Після скандалу Toshiba також була виключена з фондового індексу, який представляє кращі компанії Японії.

Збитки, загроза банкрутства, неаудовані квартальні результати – 2016-2018 роки

Тошиба-1

Ще в кінці 2015 року, коли бухгалтерський скандал набирає обертів, виконувач обов’язків генерального директора Масаші Муроматі заявив, що Toshiba втратила 8 мільярдів доларів капіталізації і передбачив рекордний річний збиток у розмірі 4,6 мільярда доларів.

Вже в 2017 році Westinghouse (дочірня компанія Toshiba), яка займалася будівництвом АЕС, мала затримки через неправильну оцінку ризиків і часу, необхідного для будівництва. Ці проблеми призвели до перевитрат у розмірі близько 13 мільярдів доларів, що призвело до банкрутства самого Westinghouse і загрожувало банкрутством самої Toshiba, змушеної списати 6,3 мільярда доларів.

У той же час, Toshiba уже не вперше публікує неаудовані квартальні звіти. Цього разу через те, що аудиторська компанія PricewaterhouseCoopers не підписала звіти через невизначеність з Westinghouse. У 2017 році Toshiba навіть заявила, що «є події, які викликають серйозні сумніви в здатності компанії продовжувати свою діяльність».

Навіть почали поширюватися чутки про те, що керівництво компанії планує відділити бізнес з виробництва чіпів в окрему компанію і залучити додаткові 1,8 мільярда доларів, що б хоч таким чином вберегти компанію від банкрутства.

Продаж активів, іноземці у раді директорів – 2018-2020 роки

Всі ці роки керівництво активно позбавлялося від непрофільних і збиткових активів, намагаючись утримати компанію на плаву, незважаючи на регулярні непередбачені збитки. За 2017 — 2020 роки компанія позбулася:

  • 2017 рік. Правління Toshiba Corp проголосувало за продаж бізнесу з виробництва чіпів пам’яті групі компаній на чолі з Bain Capital (до цієї групи також увійшли Apple, Dell, Seagate, Hynix і Kingston) за 18 мільярдів доларів.
  • 2017 рік. Компанія продала свою телевізійну дочірню компанію Hisense Group, великого китайського виробника електроніки, за 113,6 мільйона доларів.
  • 2018 рік. Toshiba оголосила про завершення продажу проблемного Westinghouse Brookfield Business Partners за 4,6 мільярда доларів.
  • 2018-2020 рік. Toshiba продала свій підрозділ Client Solutions, який займався створенням і просуванням ноутбуків.
  • 2019-2020 рік. Toshiba передала свій бізнес логістичних послуг SBS Group.

У 2019 році відбулася ще одна важлива подія в житті компанії — вперше за майже 80 років Toshiba включила в свою раду директорів неяпонських інвесторів, в тому числі пов’язаних з американським хедж-фондом, який володіє часткою в самій Toshiba. Так у компанії з’явились інвестори-активісти, які почали впливати на її керівництво.

Тиск на іноземних інвесторів і розділ Toshiba – 2021 рік

Тошиба-2

Оскільки вплив інвесторів на рішення компанії зростав, керівництво вступило в змову з японським урядом, щоб чинити тиск на іноземних інвесторів. Принаймні, такою є заява акціонерів, і 25 червня 2021 року голову ради директорів відсторонили від посади.

Більше того, вже в листопаді 2021 року Reuters напише, що один з найвпливовіших інвесторів-активістів у світі, хедж-фонд Elliott Management, став одним з 10 найбільших інвесторів Toshiba, а загальний вплив іноземних інвесторів тільки зростає.

А після цього компанія оголосила про розкол на три окремі публічні компанії, що «дозволить кожному бізнесу значно поліпшити свою спрямованість і сприятиме більш гнучкому прийняттю рішень і більш економічній структурі витрат». Наступних напрямків три:

  • Infrastructure Service Co буде складатися з підрозділів Toshiba, які займалися виробництвом, передачею і розподілом електроенергії, а також відновлюваними джерелами енергії та енергоменеджментом.
  • Device Co буде включати бізнес Toshiba в області електронних і запам’ятовуючих пристроїв. Його продукція включатиме силові (кремній, сполуки) і оптичні напівпровідники, аналогові інтегральні схеми, жорсткі диски, тощо.
  • Toshiba буде управляти частками в Kioxia Holdings Corp (створення флеш-пам’яті), Toshiba Tec Corporation та іншими активами.

Згідно з планом управління Toshiba, три компанії будуть взаємно-незалежними, без перехресного володіння акціями і очолюватимуться окремою радою директорів і командою менеджерів.

Швидше за все, план відокремлення Toshiba не отримає підтримки на зібранні акціонерів

Як зазначає Reuters, план розколу суперечить закликам інвесторів-активістів зробити компанію приватною. Деякі великі акціонери вже заявили, що вона не зможе отримати потрібну кількість голосів (66,6%+).

«У активістів є два варіанти: можна продати, піти і повернутися через два роки, або ви можете купити більше акцій і боротися з ними на позачергових загальних зборах. Я піду і подумаю про те, що робити», — сказав менеджер, який відмовився назвати своє ім’я.

Оновлення 07.02.2022: Toshiba змінила плани щодо реорганізації

Toshiba змінила плани щодо реорганізації й тепер планує розділитися на дві самостійні компанії, а не на три.  Device Co отримає активи підрозділу Toshiba Electronic Devices and Storage Corporation (займається виготовленням напівпровідників і електроніки), а друга збереже історичне ім’я Toshiba та отримає решту активів, включно з виробництвом, передачею і розподілом електроенергії, а також відновлюваними джерелами енергії та енергоменеджментом.

При цьому, корпорація не змінила часові рамки реструктуризації не змінилися – розділення планують завершити до кінця 2023 фіскального року.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук