Grammarly залучила $200 млн при оцінці в $13 млрд. Розповідаємо деталі

4216
Читати на RU

Компанія Grammarly підняла новий раунд інвестицій. Редакція AIN.UA розповідає подробиці угоди.

  • Сума інвестицій становить $200 млн. Це найбільший раунд в історії компанії.
  • Оцінка бізнесу зросла до $13 млрд, що в шість разів перевищує останню відому оцінку компанії.
  • Серед інвесторів – Baillie Gifford, General Catalyst (інвестували в український AirSlate) та кілька фондів, якими керує BlackRock.
  • Згідно з розрахунками AIN.UA, виходячи з розміру раунду і отриманої оцінки, інвестори отримали близько 1,5% в компанії. В Grammarly цю інформацію не розголошують.
  • Гроші підуть на вдосконалення продукції компанії та розширення команди.
  • Аудиторія Grammarly становить 30 мільйонів чоловік щодня.
  • Компанія налічує понад 600 співробітників в офісах в Сан-Франциско, Ванкувері та Києві.

Grammarly створює онлайн-сервіс на основі штучного інтелекту, щоб допомогти писати тексти англійською мовою. Базовий набір функцій безкоштовний, розширена версія — підписка. Компанію заснували в 2009 році в Києві українці Максим Литвин, Олексій Шевченко і Дмитро Лідер.

UPD: раніше ми вказували на те, що акції всіх трьох засновників після інвестицій зросли в тій же пропорції. Це не так. За даними AIN.UA, кошторис акцій збільшився лише для Литвина та Шевченка. Точний розмір частки двох акціонерів, а також розмір їх статків компанія не розкриває. Можна припустити, що частки Максима Литвина та Олексія Шевченка складають набагато більше мільярда доларів у кожного. При цьому, як повідомляє Grammarly AIN.UA, частка Дмитра Лідера становить 1%, а це означає, що інформація про те, що всі три співзасновники Grammarly стали мільярдерами, яка зараз активно тиражується в ЗМІ, не відповідає дійсності.

Раніше компанія залучила два раунди інвестицій — $110 млн в 2017 році і ще $90 млн в 2019 році, після чого офіційно стала єдинорогом.

Сьогодні Grammarly є найдорожчою приватною технологічною (і не тільки) компанією в країні з українськими засновниками і величезною місцевою командою.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук