Матеріал виготовлено за підтримки рекламодавця
Хрускіт снігу під ногами, замерзлі щоки під балаклавою і виснажливі фізичні вправи на цілий день — це опис типового відпочинку на гірськолижному курорті. І попри це з року в рік тисячі людей вдягають непромокну куртку і затято штурмують вершини гір — адже саме гірські лижі та сноуборди дарують те відчуття ейфорії та польоту, які важко знайти деінде.

Разом з Club Med, компанією-засновницею концепту all inclusive, що вже 70 років створює щасливі враження на відпочинку, запитали трьох затятих лижників та сноубордистів про те, що приваблює їх у такому відпочинку і кому підійде цей спорт.
Холод, сніг і швидкість: в чому кайф гірськолижних курортів. Розповідають любителі лиж і бордів
В Club Med діє пакетна пропозиція на тур у французькі Альпи з 2 по 9 січня 2022 року з прямим перельотом до Ліону і комфортним трансфером до готелю. За деталями переходьте за посиланням.
Друзі покликали 21-річного Максима спробувати свої сили на Протасовому Яру в Києві.

Переконаний, що на сноуборді вчитися складніше, він одразу почав освоювати лижі. Але згодом його рішення кардинально змінилося. Через погоду.
«Мій перший досвід справжнього катання почався з Драгобрату. Класичного Драгобрату з жахливою погодою, нульовою видимістю, сильним вітром і завірюхами»», — розповідає хлопець. Тоді він ще не знав, що за кілька років насолоджуватиметься катанням по нецивілізованих трасах в погану погоду. Але для цього треба буде освоїти техніку.

Не маючи суттєвого досвіду катання, Максим сів на підйомник, що віз їх з друзями на гору і аж там запитав: «а як на цих лижах хоч їхати?». І коли на вершині, не без труднощів, зліз з крісла, отримав інструкцію друга: «Їдь вниз». Тому перший спуск був багатий на падіння: спочатку Максим в'їхав в сніговий борт справа, впав, потім розвернув лижі в протилежну сторону, в'їхав в борт зліва, знову впав. За кілька днів такого катання він вирішив спробувати ще й сноуборд, щоб мати досвід їзди на всьому.

«Я одразу сів на найвищий підйомник в Україні, опинився на горі і не перекантовуючись поїхав вниз. Снігу майже не було — дорога цілковитий лід. Це було дуже складно, але цікаво. Молочний туман розсіявся. Погода покращилась, мені так сподобалося, що до лиж я більше не повертався», — згадує Максим.

Нині, маючи 6 років досвіду, розробник вперше взяв інструктора, щоби вчитися фристайлу і покращувати техніку їзди. За цей час катався на багатьох курортах України, а ще в Америці, Грузії й Болгарії.
МАКСИМ БЕРЕЖНЯК
З чого все почалося?

Скільки разів на сезон катаєш?

Чи маєш спорядження?
Порада новачкам

За попередній сезон я виїздив у гори на катання сім разів. Ще минулого сезону я зрозумів, що аби не стояти на місці, треба щось робити і почав ходити до тренерів.


І чим більше заглиблююся, тим цікавіше стає. Тренер знімає нас на відео і ми проводимо роботу над помилками. Це допомагає покращити свої навички.

Костюм я купив одразу, бо в оренді складно знайти якісний одяг: менша ймовірність, що буде твій розмір чи що одяг не буде пахнути тим, хто носив його до тебе.


Зараз вже я купив два борди, кріплення, шолом, окуляри, нові рукавички на один сезон. Я одразу купую все необхідне, бо вважаю, чим більше маєш спорудження — тим краще. 

Обирайте курорт з хорошим сервісом, щоб там були якісні підйомники, підготовлені траси і хороша інфраструктура. Щоб не довелося долати так багато перешкод, як вийшло у мене: коли береш у якогось діда напіврозламаний сноуборд і долаєш рельєфні й погодні труднощі.


На початку бажано брати інструктора. Це може зекономити ледь не декілька років, у порівнянні з самонавчанням, а також зменшується ймовірність травм та розчарування у відпочинку.

Максим каже, що йому не так просто поставити синець, попри те, що на початку і зараз — він дуже багато падає. «Я вважаю, що падіння — це головний спосіб опанувати борд», — розповідає він. Щоби прокачати свої скіли Максим радить потрошки ризикувати і постійно пробувати щось нове. Хоч за шість років катання він не мав серйозних травм, та оскільки на Драгобраті, за його словами майже скрізь фрирайд, то часто доводиться уникати зіткнення з соснами. Тож починати вчитися новачкам радить на більш підготовлених трасах.
ЧИ БУЛИ ТРАВМИ?
«Кілька років тому я був на вершині гори, туман навколо як молоко, якщо зняти балаклаву хоч на секунду — одразу стає погано. Я стою і спостерігаю, як мене потихеньку замітає снігом. Але при цьому я відчуваю себе абсолютно комфортно. Я розумію, що це задоволення зараз доступно лише мені. Або ще невеличкому колу осіб. Бо більшість людей, які навіть в змозі сюди дістатися — будуть тут страждати, а мені норм. Мене приваблює ексклюзивність задоволення», — ділиться враженнями сноубордист.

Наступного сезону він хоче повезти батьків на гірськолижний курорт: знайти їм спорудження, інструкторів і покататися з ними.
В ЧОМУ КАЙФ?
«Я бачив мало людей, яким не підходить цей вид спорту. Варто просто раз спробувати й переконатися чи це ваше», — радить Максим. При виборі свого першого туру, варто обирати такі послуги, щоб у разі, якщо вам не сподобається, було чим зайнятися.
КОМУ ПІДІЙДЕ ЦЕ ХОБІ?
Партнер цього проекту, Club Med, організовує відпочинок за системою Premium All Inclusive, що вже включає у вартість cкі-паси на всю зону катання. А також, послуги інструкторів від однієї з кращих у світі гірськолижних шкіл — французької ESF, які подбають, щоб і діти, і дорослі сміливо почувалися на висоті й отримували задоволення від катання безпечно.

Тур включає вишукану французьку кухню, напої та apres ski. З розваг: басейн з підігрівом і видом на гори, піший туризм, заняття фітнесом та вечірні шоу. Нудьгувати не доведеться.
ОЛЬГА МУЧНИК
За яким принципом обирати місце відпочинку?
«Це був пам’ятний момент, ми трішки повчилися і одразу піднялися нагору для спуску. В Буковелі є одна траса, яка о 16-й годині закривається для лижників і відкривається для санок. Це була моя перша велика гора. Я сказала чоловікові: наздоганяй дітей, а я якось спущуся. Загалом, я лежала в снігових кучугурах на кожному повороті, заплутавшись лижами в розмежувальній сітці. Навколо вже не було лижників, повз почали проноситися санки, а я не можу спуститися, лежу в кучугурі. В результаті зняла лижі і спускалась пішки», — згадує дівчина. Тоді вона думала, що нізащо в житті більше не стане на лижі, але наступного дня спробувала ще раз і поступово почало виходити.

«Наступного року в Альпах до самого катання додалась ще й атмосфера: красиві вулиці, пряничні будиночки, притрушені снігом — це все допомогло емоційно і я почала отримувати задоволення. Мені прямо було мало катання, хоч ми їздили цілий тиждень», — розповідає вона.

Ольга вважає, що наявність поблизу лижної школи, якій можна довіритися, дуже спрощує життя батькам: «Коли стаєш на лижі разом з дітьми, то дуже мало часу можеш приділити собі. Навіть якщо неправильно підбереш одяг чи взуття, то не матимеш змоги перевзутися аж до кінця дня», — креаторка радить шукати для дітей інструктора, аби мати змогу зосередитися на собі. Вона й сама щоразу принагідно займається з інструктором. «Сам так швидко не навчишся, як з інструктором. Для мене це дуже суттєво», — говорить Ольга.
В перші дні катання Ольга кілька разів думала, що ненавидить лижі і більше ніколи на них не стане.
З чого все почалося?
Знадобилося декілька сезонів, щоб пройти шлях від «ненавиджу лижі» до «хочу ще»: «Я підтягнулась в цей спорт услід за чоловіком і дітьми. Спочатку нічого не виходило і було страшно, але я зрозуміла, що цей етап треба перетерпіти. Це як з водінням машини, треба трошки попрактикуватися, щоб почати отримувати задоволення», — розповідає Ольга. Цьогоріч буде їхній четвертий сезон катання і поки Оля ще робить над собою зусилля, діти вже катаються з великим задоволенням. Крім гір, вони ще й вдосконалюють свою технічність на спеціальних тренажерах Proleski в Києві.
Ользі було 35, коли вона стала на лижі. Друзі запропонували з'їздити в Буковель, вони з чоловіком зібралися за тиждень, взяли дітей і почали вчитися.

Скільки разів на сезон катаєш?

Чи маєш спорядження?
Порада новачкам

Стараємося їздити кататися двічі на сезон. Цього року також забронювали два тури за кордоном, але не знають, чи вдасться реалізувати задумане через карантинні обмеження.

Я орендую все, крім шолома та одягу, і не рекомендую розраховувати на цю оренду. А ось черевики, лижі палки — складніше транспортувати. Оскільки в Буковелі треба знати, в які сервіси йти за одягом, в які за бордами, щоб знайти екіп в нормальному стані.


Навіть, якщо ти хочеш заплатити більше, щоб отримати не сильно поюзане обладнання, то все одно не факт, що вдасться підібрати взуття потрібної жорсткості, лижі з потрібним радіусом повороту.


Ну а в Альпах, звісно, сервіс незрівнянний. Ті прекрасні орендовані чоботи я досі згадую! Я думаю, що на більшості курортів з обладнанням там краща ситуація.

Скрізь де ми їздимо, я беру інструктора. Якщо є можливість, то краще вчитися на європейських курортах. Мені здається, там легше почати відчувати себе впевнено на лижах. Просто тому, що ти менше стоїш в черзі на підйомник, траси ширші й довші, сніг якісний через висоту (не леденіє і не тане в залежності від погоди), за трасами ретельно доглядають.


Адже, якщо вчитися кататися десь на Протасовому Яру, де дуже багато людей і коротка траса, то складно навіть уявити, що десь цей же шлях навчання можна пройти набагато простіше і навіть в кайф.

ЧИ БУЛИ ТРАВМИ?
Вдома хлопці багато часу проводять перед екранами, грають на приставках, тому батьки задоволені, що в горах вони готові скочити і йти кататися, навіть якщо болить горло. Вони прагнуть закласти в дітях культуру спорту, щоб у дорослому віці вони мали механізм перемикання від своїх задач.

Вона вважає, що це відпочинок, який об’єднує родину: «Ви цілий день катаєтеся разом, ввечері всі разом відпочиваєте втомлені в затишку і теплі. Для мене це краще, ніж відпочинок в Єгипті, бо більше відчувається єдність з родиною».
ЯК ЦЕ – КАТАТИСЬ З ДІТЬМИ?
«Коли я вперше їхала на гірськолижний курорт, то була впевнена, що точно повернуся із запаленням легень. Я терпіти не можу холод, а тут ще й таке навантаження: виходиш зранку і катаєшся до заходу сонця. Але те відчуття «прочищення мізків», яке ти отримуєш на лижах — ні з чим не порівняти», — пояснює Ольга. Вона цінує в цьому спорті те, що під час катання немає змоги відволікатися на телефон, ноутбук, побутові справи і робочі чати. А завдяки навантаженню, ввечері падаєш з ніг і міцно спиш.

Їхній родині подобається в таких місцях відчуття новорічного свята, незалежно від дати на календарі: маленькі будинки, церквички зі сніжними шапками, краса альпійського села, як на листівці. «Стилістика альпійських шале — це щось незабутнє. Будиночки всередині оббиті деревом, ввечері можна погратися біля каміна, зранку завжди тепле взуття — все заточено під лижників, та ж сама не слизька підлога, окрема шафка для в ресторанах рукавичок і шоломів, під сидінням. Ці деталі дають зрозуміти, що лижна культура існує тут століттями», — розповідає лижниця.
У грудні цього року між французьськими та італійськими Альпами, на висоті 1900 метрів, відкривається новий готель мережі Club Med — La Rosière. Це сімейний курорт з приголомшливим панорамним видом на всю долину Тарантез. З грудня по квітень це місце покрите снігом і має тривалий сонячний день, що дозволяє довше насолодитися катанням.

На курорті є безліч трас для початківців і схилів для просунутих лижників, що стартують з висоти 2800 метрів. Є траси, які починаються у Франції, а завершуються в Італії. В Ла-Розьєр на вас чекають 160 км трас для лижників і бордистів будь-якого рівня підготовки, мальовничі гірські маршрути і села з типовою савойською архітектурою з дерева, каменю і сланцю. Тур в альпійську долину Тарентейз включає спорт, анімацію, дитячі клуби і школу для катання з 4 років, тип готелю — ski in/out. Щоби стати першими відвідувачами нового курорту — переходьте за посиланням.
12-річний Ілля вчився кататися самостійно. В його рідному Хмельницьку були невеликі гірки, на які одного дня він прийшов зі сноубордом старшого брата і почав освоювати катання на дошці.
«Гірки були круті, тому перші рази спускатися було лячно, але що вже зробиш, таке життя буремне», — згадує редактор. За кілька років він поїхав в Київ на Протасів Яр і вже там навчився кататися по-справжньому, тому, коли вперше опинився на Буковелі — вже міг спокійно підкорювати сині траси.

Відтоді вони з друзями їздять в Буковель щороку, але хочуть спробувати гори Грузії чи Альпи, бо, за його словами, на третій сезон там вже стає нудно. «В Буковелі багато трас, але вони підходять для людей, які катаються непрофесійно. Траси діляться на три типи: сині, червоні і чорні. Сині там непогані, але короткі. Якщо дуже довго підійматися на підйомнику на вершину, то спуск вниз триватиме близько 5 хвилин, а потім знову треба ставати в чергу на підйомник. А якщо ти катаєшся на чорних трасах — то в Буковелі тобі немає чого робити, адже ти проїдеш їх дуже швидко і буде нецікаво. Тому за кордон планую поїхати, щоб піднятися на гору і спускатися звідти цілу годину», — пояснює Ілля. Свій рівень катання зараз він оцінює як В1 в англійській мові.
ІЛЛЯ КАБАЧИНСЬКИЙ
З чого все почалося?

Скільки разів на сезон катаєш?

Чи маєш спорядження?
Порада новачкам

Їжджу як мінімум раз за сезон. Завжди катаюся з друзями, тому мені ніколи не буває нудно.

Сноуборд мого брата вже зламався, тому я його більше не використовую. Для катання вам будуть потрібні: рукавиці, окуляри, шолом, маска, куртка, штани, чоботи, власне сноуборд — і тепер у мене є все, крім борда і шолома.


Найбільше проблема в тому, що це все треба таскати за собою. Тому для мене не проблема взяти в оренду, але не завжди є мій розмір. І це проблема, бо якщо чоботи будуть натирати, то все катання перетвориться на біль і пекло. Тому я за те, щоб мати власне екіпірування.

Якось я вчив кататися свого друга — і це найбільш невдячна справа у світі. Адже поки ти когось вчиш — ти не катаєшся сам.


Зважаючи на те, що день катання це витрати на скіпаси, оренду екіпу, одягу — то ти і сам не покатався, і друг не навчився. Ще й заплатив за це кілька тисяч гривень. Тому раджу за можливості вчитися кататися вдома: у Протасовому Яру або в Голосіїв Скі Парку. Або брати інструктора. Думаю, новачку, щоб освоїти катання, два сезони буде достатньо, якщо кататися не по одному дню.

Хоча сам Ілля вчився кататися самостійно, новачкам на гірськолижних курортах радить брати інструкторів: «Інструктори заточені на те, щоб навчити вас правильно падати, щоб нічого не зламати і зменшити до мінімуму кількість розбивання носів. Адже, якщо ти їдеш на відпочинок, але весь твій день перетворюється на падіння з гірки, то до кінця дня ти вже не любиш весь світ», — говорить редактор.
Чи треба брати інструктора?
«Відпочинок на гірськолижному курорті — це не лише зміна обстановки, а й інтертеймент, спорт, захоплення. Якщо випадає сніг — то все навколо перетворюється на зимову казку: все прикрашено, світяться ліхтарі, ти п’єш теплий глінтвейн, а навколо зовсім інша атмосфера, яка ніяк не повториться на умовній Софійській площі в Києві», — пояснює він.

Вони з друзями намагаються не жити щозими в одному й тому ж місці і постійно пробувати нові розваги. «Важливий елемент такого відпочинку — те, що можна піти в баню, погрітися в чанах, сходити в аквапарк. Тобто, скільки у вас є грошей — скільки розваг ви й отримаєте», — говорить Ілля.
В ЧОМУ КАЙФ?
А для тих, хто любить відпочивати з друзями, Club Med пропонує відвідати найбільший гірськолижний курорт — готель Val Thorens Sensations, що розташований в трьох долинах з 650 км трас. Ультрасучасний спортзал, десятиметрова альпіністська стінка, спа від CARITA, пропозиції з оздоровчими процедурами і меню від мішленівського шеф-кухаря.

Тим, хто відпочиває без дітей і любить екстрим, підійде Arcs Extreme — готель 18+, який вважається батьківщиною сноуборда! Там можна спробувати катання на лижах з парашутом чи на снігоході.
Club Med — французька компанія, яка об’єднує понад 70 готелів у різних куточках планети. Саме вони винайшли концепцію відпочинку all-inclusive та дитячі клуби, щоб і батьки могли насолодитися відпочинком. Відпочинок на цих курортах часто надихав режисерів і ставав локацією для зйомок, тому компанія неодноразово фігурує в різних кінофільмах.
Курорти Club Med люблять за те, що:
А за тим, щоб діти не нудьгували на відпочинку, слідкують в дитячих клубах, які доступні відвідувачам з чотирьох років. А інструктори вчать найменших лижників з будь-яким рівнем катання з 4-х років, і сноубордистів з 11 років.
5
В пакетну пропозицію входить авіапереліт, а також трансфер від аеропорту до курорту і назад. Все, що вам треба зробити самостійно — зібрати валізу.
1
У багатьох готелях є імениті SPA — з басейнами, хамами та саунами.
3
У вартість відпочинку включені скі-пас та заняття у групах з інструктором. День катання складається з двох частин з перервою на обід та глінтвейн у готелі.
4
Меню курортів Club Med складають під керівництвом майстрів-володарів мішленівських зірок. Харчування за системою premium all inclusive складається зі сніданку, обіду, вечері, закусок у перервах і безкоштовного бару.
2
Наприклад, в фільмі «Чого хочуть жінки» героїня займається рекламою Club Med, а стрічка Vacanze d'amore була знята в одному з їхніх закритих клубів на Сицилії, як і одна з перших комедій Джима Керрі Copper Mountain — відбувається на їхньому гірськолижному курорті.
Телефон:
044-200-03-03(02)

Пошта:
[email protected]

Фейсбук:
ClubMedUkraine
Контакти для бронювання:
ПАРТНЕР
Матеріал підготовлено за підтримки Club Med
Що це означає?
ВЕРСТКА
Юля Трофименко
ІДЕЯ
Яна Проценко
ФОТО
Герої та Club Med
Дарина Бабілюк
ПРЕДСТАВНИК Club Med
Матеріал виготовлено за підтримки рекламодавця
Під час використання матеріалів сайту обов'язковим є наявність гіперпосилання в межах першого абзацу на сторінку розташування вихідної статті із зазначенням бренду видання AIN.UA. Матеріали з позначками «Новини компаній», PR, «Спецпроект», «Промо» і «Блоги» публікуються на правах реклами.
© 1999-2021 AIN.UA