Найгірші криптовалюти: «мертві монети» 2021 року

2249
Читати на RU

Криптовалюти відомі своєю волатильністю, але недавня невдача токенів Squid Game нагадала нам про серйозну проблему з криптовалютним співтовариством: що відбувається, коли криптовалюта вмирає?


Як з’являються мертві криптовалюти

Створити власну фіатну валюту практично неможливо, але коли справа доходить до криптовалют, бар’єр для входу набагато нижче — просто подивіться на кількість токенів на ринку. З 2017 року кількість первинних пропозицій монет (ICO, initial coin offering) зростає, і на момент написання статті на CoinMarketCap згадується понад 8000 криптовалют.

З різних причин не всі з них йдуть на аукціон. Криптовалютний ринок захаращений так званими «дедкоїнами» – токенами, які зазнали невдачі і більше не активні. Існують навіть спеціальні платформи для документування того, які криптовалюти зазнали невдачі.

Зображення атрибута alt; Я depositphotos_323425282_l.jpg файл

Вебсайт Coinopsy дозволяє користувачам позначати «мертві монети», а потім перевіряти представлені дані. Його співробітники з’ясували, що з 2020 року кількість «мертвих монет» зросла на 35%, а сьогодні їх вже 2311.

Зростання кількості «мертвих монет» порівнюють з «бульбашкою доткомів» в кінці 1990-х років, коли інвестори завищували ціни на акції інтернет-компаній до того, як бульбашка лопнула, створивши ведмежий ринок. Подібне «лопання бульбашки» відбувається зараз з криптовалютами. Приблизно 69% з 8000 валют, зареєстрованих на CoinMarketCap, коштують менше $1. Багато з них зазнали невдачі і нікому не потрібні.

Чому криптовалюти вмирають

Шахрайство, на жаль, є однією з головних причин появи «мертвих монет». Шахраї заманюють інвесторів обіцянкою високої віддачі, а потім переводять токени в готівку, як тільки ціна зростає. Аналітики Satis Group в 2018 році виявили, що 80% ICO в 2017 році були насправді шахрайськими проектами.

Ще однією причиною появи «мертвих монет» є хакери, які виявляють недоліки блокчейнів і отримують від них прибуток. Останнім часом зловмисники використовують миттєві кредити (флеш-кредити, англ. flash loans) для маніпулювання цінами і навіть крадіжок із криптосховищ. Це призвело до обвалу цін і викликало обвал багатьох невдалих криптовалют в 2021 році.

Навіть якщо проект має добрі наміри, він все одно може поповнити ряди невдалих токенів. «Більшість проектів починаються з мрії захопити світ і створити великомасштабні продукти для величезної аудиторії», — говорить Луїс Карранза, експерт з криптовалют і засновник платформи NFT Fayre.

Це говорить про те, що токени виходять з ладу з двох причин: через помилки запуску і проблеми, пов’язані з самою криптовалютою.

«Деякі зазнають невдачі через стандартні проблеми, з якими стикаються багато традиційних стартапів, включаючи проблеми з дотриманням вимог ринку, відсутність готівки, нездатність нормально «розвернутися», а також проблеми маркетингу та залучення/утримання користувачів», — додав він.

Інші, за словами Карранзи, зазнають невдачі через специфічні проблеми, пов’язані з криптовалютами, такі як погана «токеноміка» (характеристика попиту і пропозиції криптовалюти, своєрідний бізнес-план на токен – Прим. ред.). «Це може статися, коли токен структурований таким чином, що він має низьку ліквідність, короткі цикли наділення правами та недалекоглядне планування», — пояснив він.

За оцінками CoinMarketCap, шість з десяти токенів з низьким обсягом торгів більше не підтримуються їх розробниками.

Кількість «мертвих монет» постійно зростає. Які з них були найпомітнішими у 2021 році? Ми навели п’ять прикладів «померлих» токенів, ціни на які різко впали в цьому році.

Гра в кальмара

З усіх «мертвих монет» 2021 року Squid Game є найбільш сумнозвісною. Південнокорейський серіал на Netflix став натхненням для токену, який був запущений в кінці жовтня і вкрав мільйони доларів у користувачів. Мета проекту полягала в тому, щоб використовувати токени в ще не запущеній грі play-to-earn. Найбільш тривожним сигналом було те, що токени не можна було продавати після покупки.

Токен дебютував на ринку за ціною $0,04 27 жовтня і до 31 жовтня виріс до $35. Після залучення більшої кількості інвесторів, токен злетів до піку в $2856 1 листопада, а потім впав до $0,002 в той же день, згідно з даними CoinMarketCap. Засновники перевели токени в готівку, залишаючи решту інвесторів у відчаї.

Цей вид шахрайства називається «витягуванням килиму» (англ. rug pull), і він процвітає на децентралізованих біржах, оскільки дозволяє користувачам розміщувати токени безкоштовно без будь-якого аудиту. Ключовою особливістю такої афери є різкий стрибок цін протягом 24 годин, так як він експлуатує інтерес людей, які не хочуть залишатись осторонь популярного активу.

Розробники токену Squid Game перевели його в готівку на піку ціни і заробили $3,7 млн, згідно з транзакцією BscScan. Деякі інвестори втратили тисячі доларів на схемі: один інвестор сказав CNBC, що він вклав $28 000 в токен і втратив їх усіх.

«Коли справа доходить до нових криптовалютних «проектів», потрібно розуміти, що багато з них є повним шахрайством. У багатьох проектах немає ні команди, ні технологій, ні цінності — це просто група людей, які хочуть створити ажіотаж навколо якогось бренду і вихопити гроші», — прокоментував Чарлі Бартон, фахівець з інвестицій британської фінансової платформи Finder.

Bogged Finance

Цього року ціна токену Bogged Finance (BOG) впала майже на 100% – в даному випадку обвал був викликаний не поганими намірами засновників, а зловмисною атакою.

Bogged Finance — це децентралізований пакет фінансів (DeFi) для смарт-чейна Binance, ціллю якого є інтеграція інструментів, які зазвичай використовуються на централізованих біржах. Ці інструменти працюють на токені BOG.

Вже в травні Bogged Finance був на ведмежому тренді, упавши з $22,54 12 травня до $9,26 21 травня. 22 травня BOG піддався атаці і втратив майже всю свою вартість, упавши з $8,39 до мінімуму в $0,0001.

Невідомий хакер спустошив $3 млн із $6 млн ліквідності BOG за допомогою миттєвих кредитів. Зловмисник використовував ці кредити, щоб маніпулювати слабким місцем в смарт-контракті, що призвело до майнінгу понад $15 млн токенів BOG. Атака була ліквідована протягом 45 секунд, але було вже пізно.

Bogged Finance відновила роботу, демпінгуючи токени назад своїм початковим власникам, і спалила понад 7,5 млн BOG, намагаючись відновити частину вартості токену. Через місяць BOG дійсно виріс до $0,9, але він не пішов далі ціни в $1.

Pancake Bunny

Bogged Finance не були одними: інші криптовалюти також потрапили під атаку з миттєвими кредитами в цьому році. Ціна на Pancake Bunny (BUNNY) впала з $545,82 до $3,12 у 2021 році – на 175% – через аналогічні маніпуляції.

У травні хакер запозичив велику кількість токенів Binance Coin (BNB) у Pancake Swap і використовував їх для маніпулювання ціною токена Pancake Bunny. Потім він миттєво продав токени, викликавши обвал цін. Протягом двох днів вартість BUNNY впала з $238 до $25.

Компанія Pancake Bunny заспокоїла своїх інвесторів у Twitter, підкресливши, що жодне зі сховищ не було зламано, і це була лише економічна операція.

На відміну від інших атак, Pancake Bunny зміг повернути гроші інвесторам, які втратили свої інвестиції через маніпуляції з цінами. Він створив компенсаційний фонд, заснований на кількості BUNNY, видобутих до обвалу. Завдяки цьому інвесторам вдалося повернути понад $18 млн.

bEarn

Компанія bEarn (BUSD) також була атакована миттєвими кредитами, але замість того, щоб маніпулювати цінами, вона зіткнулася зі спорожненням одного зі своїх сховищ.

Токен був запущений на початку цього року і досяг максимуму в $955,99, а потім знизився протягом року до $16, що робить його найгіршою криптовалютою в 2021 році. Хоча bEarn вже був у ведмежому тренді, атака прискорила падіння.

16 травня зловмисник взяв флеш-кредит на Cream Finance в розмірі $7,8 млн і скористався ним для внесення і виведення коштів з bVaults близько 30 разів. Платформа втратила близько $11 млн у стейблкоїнах, а її ціна впала з $407,18 до $118,41 за один тиждень.

Ekta

Ekta — це криптовалюта, метою якої є з’єднання фізичного та цифрового світу за допомогою токенізації реальних активів. Після запуску в серпні ціна Ekta досягла максимуму в $10,41, а після атаки впала до $0,15. На даний момент, токени знаходяться в автономному режимі.

11 жовтня Ekta піддався внутрішньому злому, скоєному людиною з привілейованим доступом до смарт-контрактів Pancake Swap і Bridge. Ekta не надала жодної додаткової інформації про ситуацію через побоювання, що злом буде повторений. Після злому Ekta дала суворі вказівки користувачам припинити торгівлю, але планує відновити роботу найближчим часом.

Станом на 26 листопада повідомлення зі вказівкою «не торгуй» все ще висить в Twitter.

Як уникнути невдачі

Наведений вище список «мертвих монет» показує, що проект може мати благородні цілі, але це не страхує його від краху.

На сайті 99Bitcoins є власний список «мертвих монет». «Великі монети, які дійсно викликають інтерес, впроваджуючи нові технології або інші інновації, мають значно вищу виживаність і рідко потрапляють до нашого списку», — пояснює Урі Шалев, керівник відділу контенту DeadCoins.

«Більшість монет у списку є низькопрофільними проектами, які або були шахрайськими з першого ж дня, або померли через відсутність інтересу з боку користувачів, творців або одразу обох», — підсумував він.

Дізнатися більше про криптовалюти, в які варто вкладати кошти, а також про інші потенційно вигідні інвестиції ви можете на регульованій криптобіржі Currency.com. На ній представлено понад 2000 токенізованих активів: токенізовані валюти, криптовалюти, акції, облігації, індекси, сировинні ринки та ETF.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук