Чому Netflix ніколи не падає. Розповідаємо, як влаштований стрімінг всередині

3492
Читати на RU

У 2012 році Netflix придумали свою систему Open Connect, яка дозволяє сервісу стабільно працювати і справлятися з високим навантаженням. Редакція AIN.UA переклала матеріал The Verge про те, як влаштований Netflix «під капотом». 

Open Connect забезпечує стабільність

Цього року сотні тисяч користувачів одночасно дивилися на Netflix серіал «Гра в кальмара». Антиутопічна драма стала найпопулярнішим продуктом на стрімінгу, але навіть такий великий попит не зламав Netflix. При цьому конкурентні сервіси регулярно «лягають» і в менш складних ситуаціях. Disney Plus, наприклад, вийшов з ладу в день запуску, бо просто не впорався з навантаженням. 

Ключовий фактор стабільності Netflix — Open Connect. Це система, яка зберігає відео Netflix у різних місцях по всьому світу. «Ось одна з причин, чому сервіс є лідером на ринку і чому виходить з ладу так рідко», — каже Ден Рейберн, експерт із потокового медіа та головний аналітик компанії Frost & Sullivan. 

В Netflix кажуть, що створювали таку інфраструктуру, бо з самого початку планували залучити на стрімінг велику аудиторію. На той момент технологій, які могли б впоратися з таким трафіком, не існувало. Вміння прогнозувати на багато років вперед, сьогодні забезпечує комфортний перегляд шанувальникам «Гри в кальмара», яких на Netflix 111 мільйонів.

Як влаштований Open Connect

Open Connect — це внутрішня мережа дистрибуції контенту Netflix. З 2012 року компанія надає інтернет-провайдерам фізичні пристрої, які дозволяють їм локалізувати трафік. Ці пристрої зберігають копії вмісту Netflix, щоб зменшити навантаження на мережі і кількість каналів, через які потік досягає користувача.

Більшість стрімінгів покладаються на сторонні мережі дистрибуції контенту (CDN). «В такому випадку запит на вміст від провайдера повинен пройти через точку обміну і близько п’яти інших мереж, поки не дістанеться місця, де зберігається контент», — розповідає Вілл Лоу, головний архітектор медіа-інженерії в Akamai. Це не лише сповільнює роботу стрімінгу, але й обходиться дорожче.

Сьогодні у Netflix 17 000 серверів у 158 країнах, і компанія планує розширювати мережу дистрибуції. Керівництво стрімінгу визначає пріоритети розташування цих серверів враховуючи географію користувачів. «Щоб пришвидшити роботу стрімінгу, розмістіть сервери якомога ближче до кінцевого споживача», —  каже Вілл Лоу. 

Хоча Netflix не розголошує, скільки коштує побудова та обслуговування цих серверів, відомо, що компанія інвестувала у Open Connect приблизно мільярд доларів з моменту запуску у 2012. 

Одна з причин, чому Netflix довелось створити власну систему дистрибуції контенту — погана якість американських провайдерів. Сьогодні не кожен провайдер може використовувати обладнання стрімінгу. Для прикладу в Netflix заявили, що не співпрацюють з AT&T — однією з найбільших телекомунікаційних компаній США.

Чому все вдалося

Netflix намагається забезпечити стабільний зв’язок, незалежно від якості вашого провайдера. Для цього на сервери фактично відправляють три копії записів із різною якістю. Якщо провайдер перевантажений, система може замінити версію запису і дозволяє не припиняти потік.

«Ми адаптуємо вміст до якості мережі, а не навпаки, тому користувачі не помічають, коли стається перенавантаження. Система автоматично перемикається між копіями, уникаючи буферизації», — кажуть в Netflix.

Фото: The Verge

Netflix прогнозує, який контент на стрімінгу буде популярним і в яких регіонах. Тому розміщує цей вміст на серверах якомога ближче до споживача. Операцію проводять заздалегідь, у час коли мережа не завантажена і потік не конкурує з іншим інтернет трафіком. 

«Таке попереднє розміщення наших шоу дозволяє локально зберігати 100% всього каталогу. А значить усуває ризики щодо несправностей», — каже Джина Хаспілер, віце-президент Netflix з Open Connect.

Open Connect має два типи серверів: flash, який забезпечує швидку доставку, і сховище, яке містить до 350 терабайтів даних. Якщо серіал зі сховища стане популярним, Netflix перемістить його у flash.

Open Connect довго чекав свого часу. В 2020-му, коли весь світ залишився вдома через пандемію, стратегія Netflix допомогла їм захопити велику кількість аудиторії. Це сталося саме завдяки стабільній роботі в умовах підвищеного попиту. 

Інші переваги теж важливі

Open Connect — не єдина перевага Netflix над конкурентами. В останні роки компанія запровадила низку рішень, які покращують роботу стрімінгу. Наприклад нова технологія кодування відео та аудіо, яка використовує менше даних. Компанія також постійно удосконалює користувацький досвід та вносить правки в інтерфейс. В той час, як решта стрімінгів неохоче реформують речі, які і так працюють. 

«Те що працює в США, не обов’язково буде зручним для корейця або китайця. Тому ми враховуємо нюанси сприйняття дизайну у різних країнах», — каже Стів Джонсон, віце-президент Netflix з дизайну продуктів і студій.  

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук