Чому засновники Big Tech йдуть з посади CEO? Їм стає не цікаво

967
Читати на RU

У кінці листопада стало відомо, що Джек Дорсі покидає посаду керівника Twitter і залишає компанію. Тепер він повністю зайнятий іншою своєю компанією – Square або як її віднедавна називають — Block. Є чимало здогадок, чому Дорсі залишив свою позицію, але видання The New York Times та Recode пропоную альтернативну точку зору: Дорсі, як і іншим засновникам тепер уже великих технологічних компаній, стало просто не цікаво керувати компаніями такого масштабу. Редакція AIN.UA коротко переказує думки з обох матеріалів. 

Всі йдуть

Якщо відкрити список найбільших технологічних компаній сьогодення, більшість з них не керується тим ж людьми, що їх заснували. 

  • Білл Гейтс залишив Microsoft.
  • Стів Джобс більше не з Apple. 
  • Ларрі Пейдж та Сергій Брін залишили Google. 
  • Джефф Безос залишив Amazon. 
  • Рід Хастінг розділив обов’язки керівника з колегою по Netflix. 
  • Джек Дорсі залишив Twitter.

Поки єдина велика компанія, що досі керується своїм засновником, це Meta і Марк Цукерберг. Але й тут не так все просто — пояснимо нижче. 

Не цікаво

На думку журналістів, керівники великих технологічних компаній залишають посаду CEO, коли компанія стає дуже великою і потребує не стільки візіонера на чолі, скільки якісного та професійного менеджменту. Такі люди можуть підтримувати та розвивати компаній, приклади Тіма Кука, Сатья Наделла, Сундара Пічаї це підтверджують. 

Велика компанія – це не лише слава і успіх. Останні роки показують, що все частіше посада CEO – це постійні звинувачення, увага зі сторони регуляторів, негатив у ЗМІ, а також бюрократія і майже повна несвобода. Минулі два роки AIN.UA писав про те, як керівників Big Tech викликали давати свідчення про свою роботу у Конгрес. На додачу — інвестори, яким постійно потрібна увага.

Є думка, що це зовсім не те, чого хочуть засновники таких технологічних компаній. Колись створивши стартап, вони хочуть залишатись у ньому, а не бачити своє ім’я на перших шпальтах газет зі звинуваченнями у роботі компанії. В NYT припускають, що це одна з причин, чому керівники Big Tech йдуть зі своїх посад, повернувшись до того, що їх “запалює”. 

  • Гейтс займається благодійністю та розвитком зелених технологій.  
  • Безос — космосом. 
  • Брін і Пейдж — інвестиціями у проекти майбутнього. 
  • Навіть Цукерберг, хоч і залишився керівником своєї компанії, віднедавна розвиває уже не соцмережі, а метавсесвіт — саме тому він перейменував компанію у Meta і заговорив про величезні інвестиції у новий для компанії напрям. Щось на зразок півоту для компанії з капіталізацією майже у $1 трлн. 

Люди, що побудували величезні компанії і заробили значні статки, знову хочуть займатись продуктом і розвитком компаній, а не бюрократією і розмовами з інвесторами. Скоріш за все, нічого не зможе переломити цей тренд.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук