Реновація, багатофункціональність і ком’юніті: ключові критерії сучасного ЖК

2471

За підтримки житлового району RYBALSKY розбираємося в тому, як зрозуміти, що перед вами проєкт хорошого та сучасного комплексу, у якому дійсно захочеться жити.

Розвиток незадіяних територій усередині міста

За оцінками Світового банку, Україна перебуває на п’ятому місці з освоєння нових територій. Тривалий час міські простори розвивалися не вглиб, а вшир, незважаючи на те, що залучати нові землі набагато витратніше, ніж використовувати наявні. Будівництво нових житлових комплексів концентруватися на околицях, унаслідок чого інженерну та транспортну інфраструктуру доводилося створювати з нуля, щоби мешканці мікрорайону не були відрізані від міста.

При цьому лише в Києві на сьогодні 7000 га промислових зон. Багато з цих просторів уже давно втратили свою початкову функцію і тепер або зовсім не використовуються, або використовуються неефективно.

Ревіталізація — уже не новий, але все ще актуальний світовий тренд, орієнтований на трансформацію призначення й наповнення колишніх промислових зон. Переваг тут є кілька: розвиток наявних територій усередині міста, додаткові можливості для бізнесу, а також нові простори для містян — для життя, відпочинку та розваг. Іще один вагомий аргумент на користь ревіталізації є економічним: створюються робочі місця, підвищується вартість житла в мікрорайоні, а також залучаються інвестиції.

Одним із локальних прикладів грамотного перетворення колишньої промзони на сучасний квартал є житловий район RYBALSKY, розташований на однойменному півострові в Києві. Будівництво проєкту здійснюється за принципом середньоповерхових суперкварталів із розвиненою мережею вулиць. Це дає змогу розподілити територію на різні функціональні зони, громадські, приватні та напівприватні простори.

Максимум функцій

Ще один тренд у світовій містобудівній практиці, здатний покращити якість життя, — збалансований розвиток територій із поліфункціональними просторами та заздалегідь передбаченими сценаріями для життя, роботи й відпочинку в одному місці. Архітектор Штефан Беніш зазначає, що майбутнє за девелоперами й проєктами, які відмовляться від принципу зонування будинків і міських кварталів на житлові і робочі. Ідея монорайонів уже застаріла, а тривалий період пандемії лише довів, що сучасні містяни потребують універсальних багатофункціональних будівель із соціальною та комерційною інфраструктурою поруч.

Цей напрям підтримують і девелопери житлового району RYBALSKY. Район спроєктовано так, щоби наповнення перших поверхів базувалося на різноманітних життєвих сценаріях мешканців району. Уже сьогодні тут розташовуються різноманітні комерційні та медичні простори, галереї, повноцінний освітній комплекс і офісна нерухомість. Незабаром на території кварталу з’явиться водний канал, довкола якого облаштують першу в місті вулицю ресторанів RestoPort.

Громадські простори та формування ком’юніті

Дослідження показують, що громадські простори позитивно впливають на міське середовище, якщо мешканці проводять там вільний час. Відкриті публічні території сприяють соціальній та культурній діяльності містян і формують спільноти, об’єднані однією ідеєю. Завчасно облаштовані місця для занять спортом, проведення пікніків та інших заходів — чинники, що встановлюють міцні сусідські зв’язки. Це зі свого боку призводить до зростання взаємної довіри та відчуття безпеки.

Добре спроєктовані суспільні простори також демонструють економічну цінність і позитивно впливають на ціну прилеглих житлових об’єктів. У Нідерландах житло з краєвидом парку з вікна дорожче на 8%, у Берліні близькість до ігрових майданчиків збільшує вартість землі до 16%.

Через житловий район RYBALSKY проходить величезний пішохідний бульвар. Це одне з місць, де всі охочі можуть кататися на велосипеді, займатися йогою, відпочивати під деревами та просто гуляти кварталом. Водночас простір у внутрішніх дворах будинків доступний лише мешканцям району. Тут розташовані дитячі та спортивні майданчики, «зелені» зони, лавки й столики для пікніків.

Озеленення територій

За даними Гарвардської школи громадської охорони здоров’я, сучасна людина проводить приблизно 90% часу, перебуваючи в приміщеннях. Такий спосіб життя призводить до поганого фізичного стану, погіршення настрою та когнітивних функцій.

Лікарі радять бувати на свіжому повітрі не менше ніж дві години на тиждень. Цього часу вистачає, щоби дійсно відчути різницю, показав аналіз урядового моніторингу в Британії. Англійці, які проводять на вулиці 120 хвилин на тиждень і більше, повідомляли про краще самопочуття — як фізичне, так і емоційне. Водночас згідно з дослідженням, позитивний ефект найбільш помітний у тих, хто перебуває на свіжому повітрі від 200 до 300 хвилин на тиждень.

Ще одна перевага озеленення територій — добре спроєктовані «зелені» зони всередині міста сприяють зниженню злочинності й насильства. Доглянуті газони та громадські простори з насадженнями спонукають містян проводити більше часу в цих місцях, що призводить до неформального спостереження за територією та стримування злочинності.

У житловому районі RYBALSKY, окрім бульвару та променаду вздовж водного каналу із «зеленими» зонами відпочинку, велику увагу приділили озеленення внутрішніх дворів. Проєктом ландшафтного дизайну займалася студія KOTSIUBA. Щоби підтримати загальну тематику комплексу, в ідеї планувальної структури внутрішніх дворів відображено різний характер коливання води. Плавні контури «хвиль» формують пагорби з деревами та рослинами, а також виконують функцію зонування.

Простір для спілкування підтримує чітку геометрію фасадів, а перетікання доріжок паркової зони налаштовує мешканців на спокійний відпочинок і забезпечує зручний доступ до дитячих та спортивних майданчиків. Вільні насадження трав і листяних кущів дають змогу взаємодіяти з природою. Для мешканців квартир другого поверху, які мають власну територію з терасою, облаштовано живопліт із боку двору.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук