Зарплати в українському ІТ восени 2021: результати опитування AIN.UA

10458
Читати на RU

Редакція AIN.UA зібрала відповіді працівників IT-сфери та подає результати великого зарплатного опитування другої половини 2021 року. Серед тих, хто заповнив нашу анкету, є розробники, тестувальники, менеджери, маркетологи, дата та бізнес аналітики, рекрутери, виробники контенту та інвест-фахізайвці — всього понад 40 професій. Ми продовжуємо традицію попереднього опитування і не лише з’ясовуємо середній рівень зарплат, а й детально розбираємо залежність розміру зарплати від типу компанії та кількості працівників, географії, знання іноземних мов, освіти та інших факторів.

Для чого це потрібно? Такі дослідження допомагають бізнесу орієнтуватися ринку праці. Результати зарплатних опитувань дозволяють фахівцям з обох боків рекрутингового процесу об’єктивніше оцінювати свої очікування без когнітивних спотворень.

Як проводилося дослідження? Редакція AIN.UA провела анонімне опитування. Його пройшло понад 4000 людей. У процесі аналізу результатів ми підрахували медіани зарплат респондентів, розділивши їх на 4 категорії:

  1. Business: CEO · COO · GM/Admin director · Product Manager · Project Manager · Product Owner · Scrum Master · Producer · Marketing Manager · Affiliate · SEO · ASO · PPC · PR · SMM · Sales Manager · Business Developer · Analyst · Data Analyst · Business Analyst · Data Science · Researcher · Support/Call center;
  2. Development: Software Engineer · DevOps/Unix Admin · QA Engineer · UI/UX Designer · Cyber Security · DBA · Sys.Admin;
  3. Content: Writer · 2D/3D Artist · Graphic designer · Sound designer · Video designer;
  4. Special & Administration: HR · Recruiter · Finance Manager/Accountant · Lawyer · M&A specialist · Scout · Fundraiser.

Зібравши відповіді та проаналізувавши їх, ми створили детальну інфографіку змін розміру винагороди залежно від експертизи, знань та історії роботи для кожної представленої опитуванням позиції. Підрахунки проводилися за фіксованою частиною заробітної плати в USD після сплати податків.

Портрет респондентів

В осінньому опитуванні 2021 року взяли участь 4176 респондентів. Серед них більшість чоловіків (78,1%), з яких 41,6% працюють у сфері Software Engineering. Найпопулярнішою сферою серед жінок залишився маркетинг (21% учасниць опитування). Вікова медіана становила 31 рік.

Медіани зарплат

Business

Найвища зарплатна медіана серед бізнес-фахівців рівня Senior у Product Owner, Game Designer та Data Scientist. Згідно з результатами опитування, вона становила $4000, що значно перевищує дані попереднього опитування. Найсильніші стартові позиції у Business Analyst – медіана рівня Junior у них дорівнює $1100.

Медіанна зарплатня Junior Marketing Manager зросла до $800. SMM менеджери заробляють значно менше за інші напрями маркетингу на всіх трьох рівнях сеньйорності. Результати також показали, що SEO та PPC, які раніше знаходилися приблизно на однаковому рівні, все ще рівні на рівнях Junior та Middle. При цьому Senior SEO по всіх містах України в середньому отримують на 25% більше. У Києві медіана у SEO та PPC фахівців рівня Senior рівна.

Максимальна зарплата серед респондентів, зайнятих у сфері маркетингу, — $5600 у Marketing Manager. Максимальна зарплата, вказана SEO, — $5000.

Медіана зарплат Junior Sales Manager трохи зросла з моменту публікації попереднього репорту: раніше вона становила $567, тепер $600. Проте медіана Senior-рівня залишилася тією самою — $1500, хоча максимальна вказана зарплата Sales Manager склала $5000. Не варто забувати, що більшість менеджерів з продажу отримують фіксовану ставку, яка і була підрахована, але також представники цієї сфери найчастіше отримують бонуси та надбавки, про які ми ще згадаємо у цьому матеріалі.

Медіана у Support/Call center залишилася на рівні $800. Зарплати тих, хто використовує в роботі англійську мову, майже вдвічі вищі за зарплати україно- та російськомовних колег. Навіть більше, медіана зарплат англомовних працівників цієї галузі зросла на третину і тепер становить $1600.

C-level

Найбільш високооплачуваними спеціалістом C-level знову стали General Manager (така посада значно частіше зустрічається у великих компаніях). Медіана зарплат у GM становила $6300. Медіана CEO (посада, яка зустрічається і в молодих стартапах, і у великих компаніях) — $4750. Трохи вища медіана у CTO — $5000. Примітно, що медіани GM, CEO, CMO, CPO тією чи іншою мірою зросли, а медіана CTO залишилася незмінною.

Медіана CMO – $2800. Вони поступаються CPO ($3500) та COO ($3700). Загалом найвища медіана C-level у R&D компаніях ($8000), найнижча в Retail-компаніях – $1000. Останнє можна пояснити великою кількістю невеликих фірм, що займаються роздрібною торгівлею. Медіана зарплат респондентів C-level, які очолюють продуктові та аутсорсингові компанії, цього разу дорівнювала $5000.

Серед респондентів, які вказали рівень C-level, виявилося лише 16% жінок. Медіана їх зарплат становила $3100, що на 38% нижче, ніж у опитаних чоловіків того ж рівня сеньйорності.

29% респондентів рівня CEO/COO/GM/Admin director раніше працювали у Product-сфері. Чверть опитаних займалися розробкою, 13% та 10% до виходу на C-level працювали у сфері Marketing та Sales, відповідно.

Дивіться вакансії для CTO / Architect, CEO / COO / CMO / CPO / CIO або колекцію C-Level

Special & Administration

Медіана зарплат Junior HR та Recruiter знизилася до $550, проте медіана для Senior зросла значно: із $1500 до $2175. Рівень медіан Senior рівня для всіх напрямків (HR, HR Generalist, Recruiter) приблизно однаковий і коливається від $2000 до $2250. Продуктові компанії пропонують зарплати для рекрутерів та HR вище, ніж аутсорсингові компанії.

Великі компанії також платять HR та рекрутерам більше, ніж компанії з малою кількістю співробітників. Наприклад, медіана зарплат у компаніях, де працює від 1500 осіб становить $1400 – це вдвічі більше, ніж у компаніях із 21-50 співробітниками. Більшість респондентів, які вказали, що працюють у невеликих компаніях, є Junior Recruiter, у той час як у великих компаніях Junior Recruiter було до 10%.

Дивіться вакансії для HR / Recruiter, Legal, Accountant

У фінансових менеджерів та бухгалтерів медіани для Junior та Middle виросли до $678 та $1000 відповідно. Медіана для Senior трохи зменшилася порівняно з минулим опитуванням. Робота з міжнародними фінансовими питаннями приносить значно більше ніж робота виключно в українському сегменті: $2200 проти $635.

Схожа картина і у юристів. Ті, хто працює одночасно з українським та міжнародним правом, отримують більше ($2600), ніж ті, хто працює тільки з українським правом ($1200). Загалом медіани зарплат юристів різних рівнів підросли, особливо помітне зростання серед молодих юристів: медіана Junior Lawyer — $700 (минуле зарплатне опитування на початку 2021 року показало медіану $350).

Медіана Senior M&A та Fundraising впала до $2300, а для Middle зросла до $1484. Цікаво, що максимальна винагорода серед представників сфери, які пройшли опитування, становила $7000. Цей респондент брав участь у 40 дьюділах за рік, тоді як інші фахівці вказали в середньому 6 дьюділів. Дві третини опитаних зазначили, що отримують бонуси у рамках основної роботи. Ще третина має додатковий дохід від фрілансів та підробітків.

У Києві медіана зарплат у Special & Administration на 38% більша, ніж загальна медіана зарплат сфери по всій Україні. При цьому у Харкові зарплата на 10% вища, ніж у Києві.

Content

У сфері Content новий лідер: тепер найвища медіана у Senior Video designer — $2650. Лідер попереднього зарплатного опитування 2D/3D Artist, відстає не сильно, медіана Senior-рівня дорівнює $2550. Для Junior 2D/3D Artist медіана стала нижчою на 40% і тепер становить $600. Така сама медіана і у Junior Writer. Зате для досвідченіших фахівців напряму Writer медіана стала вищою і тепер становить $1250 (Senior-рівень).

Виходячи з даних опитування, отримати посаду рівня Middle можуть фахівці, які пропрацювали у сфері щонайменше два роки. Водночас, середній досвід роботи у мідлів – чотири з половиною роки. Щоб стати Senior знадобиться хоча б три з половиною роки.

Дивіться вакансії для Copywriter, Artist 2D / 3D, Designer UI / UX

 

Development

Найпопулярнішою мовою програмування є JavaScript, ним користується 24,4% опитаних спеціалістів. Наступний за популярністю – PHP (15,9%), третьому місці – Java (12.8%). З невеликим відставанням на четвертій позиції опинився C#. JavaScript також є найпопулярнішою додатковою мовою, за нею – TypeScript та SQL.

Дивіться вакансії для розробників на JavaScript, C / C++, Java, Python, Ruby, Kotlin, Swift і фреймворках Node.js, React Native, Angular, Vue.js, .NET, Laravel, Yii2

Не секрет, що за літо 2021 року зарплати розробників зросли. Згідно з опитуванням, найбільша медіана у Ruby Engineer – $4225. Висока зарплата у Java, Python і TypeScript Engineer — медіана склала $4000.

Найвища медіана серед Middle Developer у Kotlin-розробників – $3300. PHP та Unity показують найнижчу медіану на рівні Senior. Рівень зарплат програмістів, які використовують Swift, упав на всіх рівнях сеньйорності порівняно з минулим опитуванням.

Медіани зарплат для кількох мов в залежності від бібліотек та фреймворків, що використовуються:

  • Медіанна зарплата програмістів C# на .NET – $4000, причому на Unity – $2775.
  • JavaScript-програмісти, що працюють з Angular.js, отримують в середньому $3200, а на React.js — $4450.
  • PHP на Laravel ($3475) заробляє на 30% менше, ніж PHP на Symfony ($5000).
  • Зарплата Python на Django і Python на Flask практично вирівнялася – $4750 та $4250 відповідно.

Зарплати програмістів змінюються залежно від ролі, що підтверджують результати опитування. Так, найвища медіана рівня Senior у Embedded-розробників – $4500. Різниця медіан на всіх рівнях сеньйорності між Front-End та Back-End невелика. Їх трохи випереджають Full Stack розробники (медіана зарплат Senior – $4300). Великий розрив між System Developer на ролі Team Lead з іншими розробниками тієї самої ролі. Медіана Team Lead System Developer склала $5700, найближча до неї медіана Team Lead Mobile Developer – $5050.

Дивіться вакансії для розробників Back-End, Front-End, Full-Stack

Розрив між зарплатами у великих містах України зменшується. Зарплата розробника з Києва склала $4000. Таку ж медіанну зарплату отримує програміст, який працює не в Україні. Впритул наблизилася до київського рівня одеська медіана — $3900. Медіану понад $3000 утримує майже половина міст України, серед яких Дніпро ($3550), Івано-Франківськ ($3400), Львів ($3760), Чернівці ($3500) та міста, що географічно примикають до Києва — Бориспіль та Бровари ($3200).

В обласних центрах медіана зарплат програмістів не опускається нижче за $2000. Найнижчі медіани, згідно з нашими підрахунками, у Луцьку ($2000), Херсоні ($2220) та Хмельницькому ($2200).

Помітно зросла зарплата тестувальників. Так, загальна медіана у сфері склала $2240. Медіана у Senior Automation QA — $4000, у Senior General QA — $2950, ​​а у Manual QA — $3000. Підтверджується спостереження, що тестувальник, який використовує мови (медіана $2525) отримує на 30% більше, ніж тестувальники без знання хоча б однієї мови програмування (медіана $1800).
Чверть опитаних працюють Automation QA, половина займаються мануальним тестуванням. Серед тестувальників найпопулярнішою мовою є Java (16,3%), наступний за популярністю JavaScript (13,7%). Взагалі не використовують мови програмування 46,5% тестувальників.
Системні адміністратори заробляють менше за своїх колег у IT-сфері. Senior System Administrator отримує в середньому $1400. У той же час медіана зарплат Senior DevOps — $4000, що можна порівняти з медіаною Senior Back-End програміста.
UI/UX Designer рівнів Middle та Senior заробляє на 15% більше 2D/3D Artist. З часу попереднього опитування зарплата у Senior UI/UX Designer зросла на ті ж 15%.

Дивіться вакансії для QA / QC, QA Automation, Manual QA

Фрілансери

2% опитаних вказали, що працюють лише на фрілансі. Для того, щоб порахувати медіани зарплат у розрізі професій, ми помножили рейт за годину на кількість робочих годин на місяць за кожною з них та вивели медіани.

Фрілансери працюють від 120 до 160 годин на місяць, такі самі цифри ми отримали і в минулому зарплатному опитуванні. Найчастіше респонденти вказували 160 годин на місяць.

Більшість респондентів вибірки задіяні у Software Development та Marketing. Медіанна зарплата у перших становила $2250, у других – $900. Цікаво, що за результатами опитування найбільше заробляють на фрілансі UI/UX Designer ($2700), працюючи в середньому 90 годин на місяць. Трохи менше заробляють Data Analyst ($2640). Найменша медіана виявилася у менеджерів SMM. Працюючи в середньому 50 годин на місяць, фрілансери, які працюють із соціальними мережами, заробляють $816.

Дивіться вакансії , які підходять для фрілансерів у колекції Remote

Інші спостереження

Бонуси і опціони

5% опитаних фахівців вказали, що володіють опціонами та акціями компаній. 46% з них обіймають посади C-level, 19% – Team-leaders. Раніше AIN.UA вже проводила опитування на тему, згідно з яким опціони частіше видають у стартапах, починаючи з першого року роботи. При тому, що така практика не є поширеною в Україні, більшість респондентів все ж таки віддали б перевагу опціонам, а не грошовій премії.

Щодо бонусів, то найчастіше їх отримують Sales Manager та Fundraiser. Найвища медіана бонусів у C-level — $2000, за ними йдуть сейлзи — $1000, у юристів (30% опитаних вказали на отримання бонусів) медіана склала $800, а у вищезгаданих фандрейзерів медіана бонусів зупинилася на $750.

Найрідше бонуси отримують розробники та тестувальники, а медіана бонусів у них коливається у межах $200-$300.

Зарплати в залежності від рівня англійської

Рівень володіння англійською з останнього опитування не виріс. Трохи більше 34% респондентів володіють англійською на рівні Upper Intermediate, вільно володіють мовою лише 8% опитаних.

Як показало дослідження, в технічних професіях знання англійської (хоча б на рівні Intermediate) дозволяє розраховувати на більш високу зарплату. У технічних професіях на рівні Junior, знання мови дає бонус $100-$150. Для Middle розробника різниця набагато суттєвіша: знання на рівні Upper Intermediate дозволяє заробляти вдвічі більше за тих, чий рівень не перевищує Elementary.

У нетехнічних професіях рівень англійської грає роль саме на рівні Junior. Вільне знання англійської дозволяє стартувати в професії з медіаною $1000, у той час, як новачок, що не знає англійського, почне із зарплатної медіани $450.

Для наочності розглянемо вплив англійської на рівень зарплати у кількох професіях:

  • Senior HR з рівнем англійського Pre-Intermediate отримує в середньому $1200 (тобто таку ж суму як і менш досвідчений Middle HR з англійською Upper Intermediate). Медіана Senior HR з просунутою або вільною англійською становить $2850 та $3000 відповідно.
  • Практично ідентична картина у маркетингу. Junior Marketing Manager з рівнем Pre-Intermediate може розраховувати на медіану $475, а з рівнем Upper Intermediate – $740.
  • Розробник на рівні Senior із вільною англійською може очікувати на медіанну зарплату $5250. Незнання мови тримає навіть досвідченого програміста на рівні медіани $3700.

Зарплати в залежності від галузі

29% наших респондентів зайняті у галузі E-commerce. Другим за кількістю зайнятих став FinTech напрямок. GameDev, який раніше займав третє місце, посунувся, поступившись місцем HealthTech, Gambling & Betting і DataTech галузям.

Проаналізувавши отримані відповіді, вдалося виявити невелику різницю у медіанах зарплат залежно від індустрії, яка помітна лише на рівні Senior технічних професій. Наприклад, медіана зарплат Senior QA у GameDev склала $2325. У той же час, медіани Senior QA у FinTech та E-commerce рівні $3500. Медіана Senior Software Developer, що працює в E-commerce, становить $4050, при тому, що такий самий спеціаліст, задіяний в індустрії створення ігор, може розраховувати на медіану $4875.

Зарплати в залежності від вузу

Виходячи з ортиманих даних, найбільші зарплати серед технічних професій у випускників Львівського національного університету імені Івана Франка. Медіана винагороди спеціалістів технічних професій (Software Engineer, QA, DevOps, UI/UX Designer, Cyber ​​Security, DBA, Sys.Admin) рівня Senior – $4700. Серед нетехнічних професій найвищі зарплати також випускники НТУУ «КПІ» ($3000 на рівні Senior).

Найвища медіана для Junior-рівня у випускників КНУ ім. Тараса Шевченка: медіана технічних професій становила $1100. Серед медіан нетехнічних професій рівня Junior лідирують КНУ ім. Тараса Шевченка та ХНУ імені В.М. Каразіна.

Відсутність вищої освіти незначно впливає лише на медіану Junior-рівня в технічних професіях – $600 (це найнижча медіана серед технічних професій). На вищих рівнях сеньйорності ця нерівність згладжується.

Дивіться вакансії, що підходять випускникам вузів або для старта кар’єри в IT у колекціях Без опыта в IT и Junior Friendly

Зарплати в залежності від розміру компанії

Минулого зарплатного опитування ми з’ясували, що розмір винагороди також залежить від розміру компанії. Загалом, чим більше компанія — тим вища зарплата працівників, як і заведено вважати. Це частково підтверджується результатами нового опитування. З упевненістю можна сказати, що рівень зарплати у C-level залежить від розміру компанії.

Дивіться вакансіїї в українських стартапах в колекції Startup

Однак, наведемо кілька прикладів, які не вписуються у загальноприйняте правило. Junior QA у компаніях різного розміру отримують приблизно однакові суми. Найчастіше зустрічається медіана $640-$665 та $875, проте медіана не росте з розміром компанії, вона хаотично збільшується та зменшується. Що стосується Software Developer, медіана зростає до розміру компанії 501-800, та потім трохи зменшується. Схожа історія спостерігається серед Junior Sales Manager: ставка зростає до розміру компанії 201-500, а потім різко падає.

Зарплати в залежності від типу компанії

Продукт та аутсорс йдуть ніздря в ніздрю за медіаною для технічних професій. Проте, медіана для нетехнічних фахівців Senior-рівня вища у аутсорсингових компаній. Найвищу медіану серед технічних професій готові запропонувати R&D офіси ($4950), а найнижча медіана у технічних відділів нетехнологічних компаній ($1800). Найнижча медіана у нетехнічних вакансій Junior-рівня в Retail-компаніях ($500).

Результати попереднього опитування підтверджуються. І ми все ще змушені констатувати, що найменше нетехнічні спеціалісти заробляють у профільних агентствах. І хоча рівень зарплат для Junior виріс, зарплати для Senior все ще найнижчі ($1500), якщо порівнювати з іншими типами компаній.

Дивіться вакансіїї в українських продуктових компаніях в коллекції Продукт

Провівши велике анонімне зарплатне опитування, команда AIN.UA допомагає створити прозоріший ринок праці. На підставі його результатів, представники бізнесу можуть орієнтуватися у зарплатному питанні, а фахівці оцінювати рівень своєї винагороди у розрізі понад 10 критеріїв. Окрім того, дослідження спрямоване на визначення suggested salary для більшості позицій нашого розділу вакансій recruitika.com, на якому вже розміщено понад 7000 пропозицій серед технічних та нетехнічних професій.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук