Одноразові пакети в Україні стали платними. Повна заборона переноситься на 2023 рік

2626
Читати на RU

З 10 грудня 2021 року набув чинності закон №1489-ІХ, який обмежує використання в Україні пластикових пакетів. Відсьогодні магазинам, аптекам, кафе та ресторанам заборонено розповсюджувати пластикові пакети, в тому числі одноразові, безкоштовно. Штраф, який повинен буде заплатити бізнес за недотримання закону — від 1700 грн до 3400 грн.



Фото: AIN.UA

Платними для клієнтів супермаркетів, аптек та закладів харчування відтепер стали надтонкі пластикові пакети (із товщиною стінок до 15 мкм), в які в магазинах фасуються товари на вагу. Їх вартість коливається від 0,09 грн до 0,12 грн. Цим кроком уряд прагне стимулювати поступову відмову українців від пластику на користь екологічних альтернатив, пише BBC.

Безкоштовними для клієнтів залишаються:

  • біорозкладні пластикові пакети;
  • надтонкі пластикові пакети шириною до 225 міліметрів (без бокових складок), глибиною до 345 міліметрів (з урахуванням бокових складок), довжиною до 450 міліметрів (з урахуванням ручок), що призначені для пакування та/або транспортування свіжої риби, м’яса та продуктів із них, сипучих продуктів, льоду та розповсюджуються в об’єктах роздрібної торгівлі як первинне покування.

За порушення нововведень бізнес заплатить штраф — від 1700 грн до 3400 грн, та 8500 грн, якщо ситуація повториться. Контролювати дотримання закону буде Держпродспоживслужба.

Коли будуть остаточно заборонені пластикові пакети

  • З 10 березня 2022 року почне діяти повна заборона на використання тонких (товщина стінок 15-50 мкм), оксорозкладних та надтонких пластикових пакетів.
  • З 1 січня 2023 року в Україні повинні залишитися лише біорозкладні пакети. Усі інші пластикові пакети будуть заборонені.
Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук