Що таке економічний паспорт українця та як він працюватиме: проект закону

740
Читати на RU

На сайті Верховної Ради зареєстрували законопроект №6394, який внесла до парламенту адміністрація президента. Він описує роботу економічного паспорта українця та Фонду майбутніх поколінь. AIN.UA розповідає, що це, для кого і як воно працюватиме.

Що таке економічний паспорт та Фонд майбутніх поколінь

Ідея авторів закону в тому, щоб сформувати так званий Фонд майбутніх поколінь з коштів за ренту з користування надрами для видобування корисних копалин загальнодержавного значення. Активи такого фонду зберігатимуться в державному банку. Ці кошти пропонується нараховувати українцям, які народилися в Україні після 1 січня 2019 року, та виплачувати їх, коли вони досягнуть 18 років.

Для обліку таких виплат хочуть створити Єдиний соціальний реєстр — саме за даними в цьому реєстрі нараховуватимуться гроші на рахунки учасників, і саме він складає основу так званої “системи економічного паспорта”. Окремі документи для них не створюватимуть: для ідентифікації учасників будуть використовувати дані свідоцтва про народження або інші чинні документи.

Тобто, “економічний паспорт” — це не якийсь новий документ для українців, народжених після 1 січня 2019 року, а запис у новому держреєстрі, що дозволяє йому в майбутньому отримувати виплати від держави.

Як працюватиме реєстр та Фонд майбутніх поколінь

Фонд майбутніх поколінь — це неприбуткова юрособа, створена Кабміном, єдина мета якої — накопичувати грошові внески від держави на рахунки учасників фонду (українців, народжених після 1 січня 2019 року). Цей фонд формується із внесків від держбюджету, які своєю чергою походять від рентних платежів за користування надрами країни. Він працюватиме з 2023 року.

Щорічно на рахунок одного учасника фонда планують нараховувати дві мінімальні зарплати, що встановлені на 1 січня календарного року, в якому й відбувається нарахування коштів. Тобто, приміром, якби фонд діяв уже, то внесок за 2021 рік на одного його учасника складав би 12 000 грн (6000 грн мінімалки х 2). Такі внески накопичуються на рахунку кожного з учасників, і виплачуються їм при досягненні 18 років.

Учасник фонду зможе отримати таку виплату, якщо він є громадянином України та на момент досягнення 18 років останні п’ять жив в Україні. Ці гроші можна буде потім витратити на:

  • навчання;
  • купівлю власного житла в Україні;
  • лікування тяжких захворювань або критичних станів здоров’я, які підтверджені в установленому порядку, у будь-який час до досягнення 18 років;
  • переведення коштів на власний рахунок у системі недержавного пенсійного забезпечення.

Дані про збір та облік державних внесків для учасників фонду збиратимуть до Єдиного соціального реєстру. Хто адмініструватиме такий реєстр, та яким буде порядок його дій, визначатиме Кабмін.

Також в парламенті зареєстрували проекти №6395 та №6396, що вносять зміни до Бюджетного та Податкового кодексу для втілення цієї ініціативи.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук