Чи станеться кінець буму ІТ-сектору?

2064
Читати на RU

Протягом кількох років багато ІТ-компаній знайшли набагато більшу популярність серед приватних інвесторів у всьому світу, якщо порівнювати з компаніями в інших секторах. Сьогодні ІТ-сектор є рекордсменом за кількістю залучених інвестицій. Високотехнологічна індустрія продовжує розвиватися — але чи може статися крах ІТ-сектору?

У цій статті ми розглянемо, що може статися в галузі та які існують ризики.


Підвищення ставок ФРС США

Одним з ключових факторів, який може негативно вплинути на ІТ-сферу, є рішення ФРС США підвищити ставки навесні 2022 року. Це безпосередньо пов’язано з високим рівнем інфляції та раптовим підвищенням ключової ставки, на яку центральні банки будуть змушені реагувати за сильного зростання інфляції.

10 листопада були оприлюднені дані про інфляцію за жовтень, які в річному вимірі були значно гіршими, ніж очікувалося. Саме рівень інфляції на даний момент залишається ключовим показником, який впливає на монетарну політику ФРС. Увечері 15 грудня 2021 року відбудеться нове засідання ФРС США, на якому буде прийнято рішення про процентну ставку. Безумовно ставку не підвищуватимуть, але всіх більше цікавлять заяви голови Федрезерва Джерома Пауелла на прес-конференції після засідання. Найбільш очікуваним рішенням будуть більш швидкі темпи згортання програм екстреного стимулювання та програм кількісного пом’якшення. Але якщо високий рівень інфляції продовжиться і на цьому фоні ФРС все ж таки вирішить підвищити ставки навесні 2022 року (а не влітку, як планувалося), то фондовий ринок може сильно просісти, як і інші ризикові активи.

Загалом на наступному засіданні ФРС підіб’є підсумки року, що минає, а також встановить тренд на ринках до кінця першого кварталу 2022 року. Багато залежатиме від рівня інфляції, результати якого ми дізнаємось 10 грудня. Якщо на прес-конференції будуть оголошені більш конкретні плани щодо посилення монетарної політики, долар США буде рости. Якщо плани знову розпливчасті і без конкретики, то очікується, що долар знизиться.

Зростання прибутковості держоблігацій

На тлі посилення монетарної політики ФРС США та підвищення ставок зростатиме прибутковість держоблігацій. Нагадаємо, що за підсумками останнього засідання 3 листопада 2021 року ФРС зберегла ключову ставку. Спираючись на це, центральні банки, ймовірно, будуть змушені посилити монетарну політику. Інвестори, в свою чергу, щоб заощадити свої кошти, повинні почати інвестувати в держоблігації. Такі цінні папери є надійним фінансовим інструментом, гарантом повернення інвестицій, в даному випадку, є держава. Тепер все буде залежати від рішення голів ФРС від 15 грудня 2021 року.  

Зростання прибутковості облігацій США створює загрозу для вартості акцій IT-компаній. Придбати токенізовані акції ІТ-компаній можна не тільки на криптобіржі токенізованих активів Currency.com. На торговій платформі представлено понад 2000 токенізованих активів: токенізовані валюти, криптовалюти, токенізовані акції, токенізовані облігації, токенізовані індекси, токенізовані сировинні ринки та токенізовані ETF.

Поява нових штамів коронавірусу

Пандемія коронавірусу шокувала світ і склала великий вплив на світову економіку та ІТ-індустрію. Однак високотехнологічний сектор отримав досить велику вигоду від появи COVID-19, оскільки більшість людей у всьому світі перейшли в онлайн.

Поява і поширення нового штаму омікронової коронавірусу може вплинути на безробіття, якщо урядам різних країн доведеться ввести тимчасовий локдаун, що призведе до розриву ланцюжка поставок, зростання цін і інфляції.

Крім штаму, що недавно з’явився, можуть з’явитися й інші види коронавірусної інфекції, а отже, ситуація на фондових ринках може ще погіршитись. Проте, експерти JPMorgan вважають, що хоч Омікрон і поширюється швидше, він може виявитися менш смертоносним, ніж дельта-штам. Поки ситуація з Омікроном залишається невідомою, але поява нових обмежень у світі і можливі локдауни можуть негативно позначитися на ризикованих активах, в тому числі і в IT-секторі.

Зараз передумов для обвалу ринку ІТ-індустрії немає, але є фактори, які можуть негативно позначитися на ринку ризикових активів в цілому. Головним з них є рішення ФРС США підвищити ставки і посилити грошово-кредитну політику. Також введення нових локдаунів може вплинути на котирування акцій великих IT-компаній.

Повідомлення містить інформацію про рух ринку, не є інвестиційним дослідженням, не повинно розглядатися як інвестиційна консультація.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук