Вийшов другий сезон «Відьмака» — чи варто дивитись

3129

У 2019 році Netflix випустив перший сезон серіалу “Відьмака” за книгами Анджея Сапковського. Прихильники серії водночас чекали цієї екранізації та побоювалися її, адже у цього всесвіту давно сформована і велика спільнота фанатів по всьому світі, яка лише зросла після успіху серії ігор. 17 грудня 2021 року вийшов другий сезон серіалу, редакція AIN.UA переглянула кілька перших серій і вже готова ділитися враженнями.

Коротко про екранізацію

Перша книга з серії про відьмака з Рівії Геральта-мисливця на монстрів вийшла ще 1986 року, і з часом переросла у повноцінну фентезі-сагу. Це — типове dark-фентезі, з ельфами, драконами, магією, політичними інтригами та найтемнішими сторонами людської натури.

Недарма одне із визначальних висловлювань Геральта звучить як: «Зло є злом. Менше, більше, середнє, все одно, пропорції тут умовні, а межі затерті. І якщо я вже маю вибирати поміж одним злом та іншим, волію не вибирати зовсім».

Довгий час цей всесвіт, попри свою явну кінематографічність, не отримував належної екранізації, і ось 2019 року Netflix випустив свій високобюджетний серіал із Генрі Кавіллом у ролі Геральта. Враження глядачів були змішані: хтось, хто є давнім фанатом саги, кривився від сюжетних неточностей та міскасту, хтось не заморочувався і радо стежив за пригодами відьмака Геральта та чародійки Єнніфер, наспівуючи пісню-мем “Дайте гріш відьмакові”. На IMDb у першого сезону — пристойні 8,2 з 10. Детальну рецензію на нього ми публікували раніше. Давайте ж глянемо, чим нас потішить сезон 2.

Про що другий сезон

У другому сезоні — вісім серій, вони вже доступні на Netflix, зокрема і з українськими субтитрами та озвучкою. Минулий сезон полишив глядачів на тому, що імперія Нільфгаард розгромила князівство Цинтру, а його єдина спадкоємиця, принцеса Цирілла або ж Цирі, змушена була тікати і переховуватись від нападників.

Тут і надалі скріншоти з серіалу “Відьмак”

Новий сезон починається з того, що Геральт вирушає на головний квест свого життя: будь-якою ціною захищати Цирі, дитя-несподіванку, з якою пов’язана його доля. Чародії в цей час переживають наслідки масштабної битви за Содден, у якій Північні королівства ціною значних жертв побили нільфгаардців.

Цього сезону нас познайомлять і з прадавньою фортецею відьмаків — Каер-Морхеном, і з учителем та другом Геральта, відьмаком школи Вовка Весеміром, і з Нівелліном — зачарованим героєм одної з ранніх новел про відьмака, та з іншими видатними особами цього світу.

У другім сезоні глядача детальніше знайомлять зі світом: історією королівств та їхніх конфліктів, історією відьмаків та нелюбові до них з боку звичайних людей, незвичними відьмачими здібностями, Диким Полюванням, магічним даром Цирі та пророцтвами про кінець світу. Усі ці речі фанатам “Відьмака” знайомі, але серіал дивиться і багато нової аудиторії. На глядача чекають і нові локації, і нові монстри, яких Геральт вправно рубає на капусту. Також нас нарешті знайомлять із ельфійським рухом спротиву та причинами війни ельфів та людей.

Як побудовано розповідь? Цього сезону сценаристи відмовилися від уривчастої оповіді та ігор з часопростором, коли в одній серії послідовно показуються події, що відбувалися у різні часи, з різними людьми. І перейшли до більш звичного глядачеві лінійного оповідання: події демонструють у хронологічній послідовності.

«Що з тобою сталося? Ця розповідь потребує вина. А у тебе як? Тут потрібен цілий винний льох!»

Також із плюсів: є й гарно поставлені битви, й дотепні діалоги, і навіть фірмовий геральтів цинічний гумор. Все ж таки “Відьмак” — один з найдорожчих серіалів, знятих Netflix. Але, суб’єктивно, сценарій, розвиток персонажів та сюжети тут — слабші й від оригінального літературного джерела, і у порівнянні з іграми про відьмака.

Чи варто його дивитись

Щоб коротко відповісти, чи варто дивитись другий сезон, просто процитуємо Геральта з серіалу: «Гм-м».

Якщо ж детальніше: можна подивитись, якщо перший сезон був до вподоби, або якщо хочеться глянути щось фентезійне та легке ввечері у п’ятницю. Певні речі у другім сезоні навіть покращили порівняно із першим. Якщо ж ви пристрасно любите книжки Сапковського та ігри про відьмака — це буде дещо сумнівне задоволення.

З іншого боку, сам творець “Відьмака” другий сезон похвалив, написавши, що чекає на епічніше продовження:

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук