Котик за $1,13 млн, або ж підсумки роботи NFT-ринку за 2021 рік

1313

Андрій Барбашин, юрист компанії Trustme Law Firm, у статті для AIN.UA розповідає про розвиток активів NFT за минулий рік.

Фото надане автором

Навіщо потрібно NFT

Для того, щоб стати повноцінним власником квартири або машини, дані про вас мають бути внесені до реєстру. З цього моменту ви стаєте повноцінним власником, який може розпоряджатися своїм майном. Після вирішення усіх питань, пройденого шлях оформлення документів вже ніхто не повинен використовувати вашу власність без дозволу, а ви, у свою чергу, можете перепродати, подарувати чи заборонити використовувати те, що належить вам по праву.

Необхідність появи NFT (Non-Fungible Token, невзаємозамінного токена) криється в розвитку цифрового світу, необхідності підтвердження прав власності на віртуальні об’єкти (зображення, текст, музику), яким потрібен такий самий захист майнових прав, як і іншим, більш звичним нам, фізичним речам. Особливості технологій невзаємозамінного токена не дозволяє розділяти, замінювати або копіювати NFT як звичайний файл. Невзаємозамінний токен дозволяє порівняти файли в цифровому світі з повністю унікальним предметом в реальному, фізичному світі.

Як це працює

Взаємодію NFT з цифровим файлом можливо порівняти з накладенням ЕЦП (криптографічним перетворенням набору електронних даних), що дозволяє підтвердити цілісність файлу та ідентифікувати підписувача. Відмінність у тому, що ЕЦП накладається через особистий ключ (видається акредитованим державою центром сертифікації ключів) до конкретного цифрового файлу, а NFT приєднується за допомогою смарт-контракту, алгоритму, який формує спосіб контролю та надання інформації про володіння чимось, роблячи такий файл унікальним, невзаємозамінним віртуальним активом.

Для можливості приєднання NFT, створення смарт-контракту, найчастіше беруть криптовалюту Ethereum на основі блокчейну. Дана технологія дає можливість створювати унікальний, неподільний алгоритм, призначений для формування, контролю та надання інформації про володіння на предмет цифрового світу. Звичайний контракт і смарт-контракт за своєю суттю є договорами (угодами), в яких дві або більше сторони погоджуються дотримуватися низки умов.

Основна унікальність токена на основі Ethereum від інших криптотокенів на зразок Bitcoin у тому, що один NFT не можна замінити іншим. Кожен NFT — це повністю унікальний токен (шифр даних), який при приєднанні до конкретного цифрового файлу робить його унікальним, невзаємозамінним.

Зображення Opensea.io

Наприклад, якщо ми підписуємо договір з допомогою ЕЦП, цей договір може одночасно зберігатися в кількох людей. Кожна копія цього договору прирівнюватиметься до оригіналу (відповідно до законодавства України). NFT, у свою чергу, приєднуючись до файлу, видозмінює його структуру, забороняє створювати два однакових цифрових файли, таким чином роблячи його єдиним оригіналом. NFT, по суті — реєстровий запис (як запис про власність на квартиру, машину), що містить у собі певний набір інструкції та прав власника. Таким чином, придбавши файл із прикріпленим до нього NFT, ви також отримуєте всі права на нього, і засвідчуєтесь в оригінальності файлу.

Приєднання NFT відбувається за допомогою майданчиків, що працюють із NFT. Є кілька популярних майданчиків – наприклад, OpenSea, Rarible, Mintable. Кожен із таких майданчиків має свої особливості, правила та процедуру створення NFT.

Підбиваючи підсумки, створення файлу схоже на процедуру накладання ЕЦП, але тільки за допомогою гаманця в системі блокчейн. Варто звернути увагу на те, що такі майданчики стягують комісію за проведення операцій.

NFT отримує схвалення від лідерів думок

В інтернеті зараз можна знайти багато ігор, які дозволяють схрещувати два NFT в один. Найпершою такою грою була CryptoKitties, яка дозволяє гравцям купувати, продавати, збирати та розводити віртуальних кошенят різних типів. Кожен котик унікальний, не може бути відтворений або знищений і має різні властивості, які він може передати своїм нащадкам. Цінність залежить від її характеристик і може змінюватись.

Кошенята з незвичайними генами особливо дорогі, при цьому мета гри — отримати найрідкісніші характеристики для кішки. Для розуміння цін, перший віртуальний котик був проданий за 246,926 EТН (на сьогодні це $1,13 млн., при курсі за 1 EТН в $4,5 тис.). Усього продано (обдміняно) понад 746 000 котиків, на 67 000 ETH. Тепер найдорожча з нині існуючих порід кішок — Саванна, за $10 000, вже не здається такою дорогою.

Зображення Kittyhelper.co

Таку селекцію котиків ще можна зрозуміти, але Nike не стоїть осторонь. Наприкінці 2019 року Патентне бюро США видало бренду спортивного одягу Nike патент на кросівки, сумісні з блокчейном, що отримали назву CryptoKicks. У патенті описується система, за допомогою якої блокчейн може використовуватися для прикріплення криптографічно захищених цифрових активів до фізичного продукту, у цьому випадку спортивного взуття.

Зображення Патентного відомства США

Коли ви купуєте пару CryptoKicks, ви також отримуєте цифровий актив, прив’язаний до унікального ідентифікатора цього взуття і в такому випадку цифрове взуття та криптографічний токен разом є CryptoKick. Коли кросівки продаються комусь іншому, право власності може бути передане шляхом торгівлі як реальним взуттям, так і/або відповідними цифровими активами. Тим самим Nike використовує блокчейн для боротьби з підробкою взуття.

Але це ще не все. Схоже, що хтось у Nike грав у CryptoKitties, оскільки власники CryptoKicks, за деякими даними, зможуть схрещувати цифрове взуття з іншим цифровим взуттям, щоб створити «потомство взуття», після чого можна буде отримати реальну, фізичну пару кросівок.

Зображення Boardroom.tv

Альтернативний спосіб використання запропонував Американський інвестор, який розмістив на майданчику, прив’язаний NFT до 50-відсоткової частки в житловому будинку за адресою 5828 Wise Avenue в Сент-Луїсі. Зараз цей будинок здається в оренду, а його власники ділять прибуток із орендної плати навпіл.

Все частіше відомі люди продають свої твори у NFT-форматі. З останніх новин, CNBC 2 грудня 2021 року повідомило, що американський режисер і сценарист Квентін Тарантіно продасть на аукціоні сім вирізаних сцен зі свого культового фільму «Кримінальне чтиво» у вигляді NFT-токенів, а також оригінальні рукописні сценарії стрічки та ексклюзивні коментарі.

Україна також не стоїть осторонь, бо цього року було кілька великих подій, пов’язаних із NFT. Серед них, продаж квартири в Києві на криптовалютному аукціоні, підсумкова сума продажу склала 36 ETH (на сьогодні це $163 000). Українська реперша Alyona Alyona продала свій трек на NFT-аукціоні за 2,77 ETH (на сьогодні це $12 500). Окрім треку, новий власник NFT отримав два довічні квитки на всі сольні концерти виконавиці, а також обкладинку альбому.

Розмірковуючи про можливості NFT, варто згадати людину, яка зробила великий внесок у розвиток цифрових активів, винахідника інтернету, Тіма Бернерс-Лі. У своєму повідомленні на аукціоні Sotheby’s він пише: «Три десятиліття тому я створив щось, що з подальшою допомогою величезної кількості співробітників по всьому світу стало потужним інструментом для людства. Для мене найкраще в інтернеті — це дух співпраці. Хоча я не роблю прогнозів щодо майбутнього, я щиро сподіваюся, що його використання, знання та потенціал залишаться відкритими та доступними для всіх нас, щоб продовжувати вводити нововведення, створювати та ініціювати наступні технологічні перетворення, які ми ще не можемо собі уявити. NFT, чи то витвори мистецтва, чи подібні цифрові артефакти, є останніми творами у цій сфері та найбільш підходящим засобом володіння з існуючих. Це — ідеальний спосіб упакувати витоки інтернету».

Надалі вихідний код для WWW, за допомогою якого було створено Всесвітню мережу, було продано невідомому покупцю у вигляді NFT за $5,4 млн.

Токен — значить володіння?

Сьогодні є сотні прикладів використання NFT різними групами населення. Одні намагаються створити унікальний токен і продати його дорожче, інші хочуть отримати собі унікальний віртуальний актив на базі блокчейну, як предмет для колекціонування. Такі колекції можливо розміщувати в музеї цифрового мистецтва, який ви можете відвідати безкоштовно у всесвіті CryptoVoxels, а якщо ви захочете купити або розмістити свої роботи, то за це потрібно вже буде заплатити (рекомендуємо затиснути клавішу «Shift», для швидшого переміщення по музею).

Зображення CryptoVoxels

Створення нових токенів та оцифрування фізичних речей — новий етап для інтелектуальної власності. Якщо повернутися до звичного світу, то нові об’єкти авторського права отримують повноцінний захист за допомогою патенту або свідоцтва, що підтверджують виключне право інтелектуальної власності. Охоронні документи містять дані про сам об’єкт, час реєстрації та термін дії цього права, схожі дані зберігаються і в токені.

Система приєднання NFT за допомогою смарт-контракту нагадує демо-версію цифрового авторського права, яке має свої підводні камені. На сьогоднішній день, придбання токена не означає повне володіння предметом авторського права. Скоріш, ви набуваєте «ліцензійну цифрову форму продукту». Тому варто пам’ятати, що якщо автор NFT при продажі публічно не заявив про передачу прав на використання його токена і не підкріпив це договором, то всі права залишаються у нього.

Ethereum є open-source проектом, тому логічно, новий стандарт EIP (Ethereum Improvement Proposals), може запропонувати кожен користувач. А якщо таку пропозицію визнають і вона вирішуватиме якусь важливу проблему, тоді, згодом зможе стати офіційним стандартом Ethereum. На сьогодні вже є кілька стандартів, що регулюють NFT, до них відносяться: EIP – 721, EIP-2981, EIP – 1155. Вони, у свою чергу, пояснюють правила створення та передачі NFT, сплати роялті та інші правові моменти, які можуть виникнути у користувача, користуючись такими токенами.

Майданчики, які працюють із NFT найчастіше використовують такі стандарти у договорі оферти. Користуючись таким майданчиком, ви автоматично погоджуєтесь (акцептує) договір оферти, який виставлений у них на сайті. Крім того, що такі договори можуть бути відверто не вигідними покупцеві, варто звернути увагу, що поки такі стандарти не ратифіковані Україною, до них буде багато питань від державних органів.

Для того щоб токени не були лише інструментом обміну з прив’язкою до цифрового контенту, а при їх передачі ви отримали всі права на такий NFT необхідно додатково укладати договори про передачу виключних майнових прав інтелектуальної власності.

«Менталітет правого клікера»

Наближаючись до розуміння NFT, роботи цього механізму, який наносить свій «відбиток» на цифровий файл, виникає питання: «Чому я не можу просто клацнути правою кнопкою миші і завантажити зображення?». Можете. Порушуючи авторське право, чисто фізично, ви можете це зробити. З відео та музикою вже буде складніше, але теж реально. Противники NFT пішли далі, заощаджуючи час користувачів (наприклад, на скачування 10 000 NFT-криптопанків), створили сайт, на який вже завантажено 17.76 терабайт даних невзаємозамінних токенів, розділених за жанрами.

Неліцензовані послуги та піратські сайти — одні з головних проблем для творчості в інтернеті. Дивлячись фільми або слухаючи музику безкоштовно, ви повинні розуміти, що можете порушувати чиїсь права, та те, що автор може недоотримати доходи, на які міг би розраховувати. Тому, кожен для себе повинен вирішити, чи потрібно купувати квиток у кінотеатр, платити за підписку на музику або краще використовувати сторонні, безкоштовні сервіси.

На сьогодні цифровий світ — більш вільний у виборі. Купуючи собі одяг чи телефон, бронюючи готель для відпочинку, або вибираючи подарунок близьким людям — ми можемо порівнювати ціни у різних продавців, вибираючи, де ціна відповідає якості, але завантажити чи отримати такий товар чи послугу зі 100% знижкою у нас навряд чи вийде.

Резюмуючи, наведу приклад, коли один із користувачів мережі, відтворив стейк ціною в 1500 фунтів стерлінгів турецького шеф-кухаря Salt Bae, який у своїй унікальній манері, посипає страви сіллю, на що інший користувач йому відповів: «Це — чудовий приклад «менталітета правого клікера». Звичайно, ви можете зробити свій власний стейк із золотим напиленням за 65 фунтів, але тоді у вас не буде почуття задоволеності, понтів та важливості, яке отримаєте від того, що ви поїли у ресторані Salt Bae.

Висновок

З кожним роком стає все більш звичним, коли нематеріальні речі коштують дорожче за фізичні, більш звичні нам. Розвиток технологій змушуватиме нас дедалі частіше бронювати майно, реєструвати авторські права, купувати товари та по-іншому взаємодіяти з предметами цифрового світу.

Такий перехід у нову електронну епоху потребує захисту створених за допомогою техніки цифрових активів. Один із можливих способів захисту пропонує NFT, який допомагає підтвердити справжність автора або покупця такого віртуального об’єкта та забороняє копіювати його.

На сьогоднішній день функції NFT — практично безмежні, та з удосконаленням цієї технології у людей з’являтимуться більше можливостей для захисту своїх інтересів. Повноцінну впевненість у своїх немайнових правах може дати законодавче врегулювання, але держава, у свою чергу, ще має комплексно підійти до питання обігу та прийняття таких, смарт-контрактів на рівні країни.

Автор: Андрій Барбашин, юрист компанії Trustme Law Firm

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук