Підписка на юриста від Icon.Partners. Так буває?

Читати на RU

Тенденція на спрощення та делегування диктує бізнесу нові реалії: для утримання клієнта варто підлаштовуватися та створювати унікальні різновиди співпраці. Юридична сфера не залишається осторонь. Це особливо актуально для фірм, які працюють з IT-компаніями, адже вони швидше за інших реагують на глобальні зміни.

Команда Icon.Partners — не виняток. Вже 70% наших замовників підключені до юридичної підписки. Про незвичайну бізнес-модель — у новому матеріалі.

Хто ми 

При створенні компанії Icon.Partners, вирішили одразу визначитися з напрямком роботи, показуючи експертизу у конкретній ніші. Обрали IT-сферу. До 2012 року ніхто не наважувався так заявляти, клієнти з IT були, але спеціалістами в IT-праві компанії себе не називали.

Контракти з розробниками та партнерами, ліцензійні угоди, підготовка компаній до інвестицій, консалтинг — це 3% від того, чим ми займаємося. Працюємо зі стартапами, аутсорсинговими та продуктовими IT-компаніями, маркетплейсами, SaaS-проектами та навіть блогерами.

Як починалося

Co-founder Вячеслав: З IT-сферою я пов’язаний ще з дитинства: навчався у фізико-математичній школі, а після випуску мої друзі стали айтішниками. У 2011 році теж потрапив до IT, але програмувати мені не подобалося. Натомість, влаштувався юристом в IT-компанію, де водночас вів кілька проектів: від аналога соцмережі Pinterest до торрент-трекера.

Я швидко потоваришував із новим керівником, а в 2012 він порадив відкрити юридичну компанію. Взяв у борг $10 000 на запуск фірми — та «помчали». Перший в Україні в рекламних каналах та на сайті почав використовувати термін IT-юрист, купував банери на ресурсах подібних до AIN.UA, позиціонував нас так в інших промо-матеріалах. Наприклад, у штаті були лідогенератори, які писали фаундерам у Linkedin та у першому повідомленні ми називали себе «IT-юристи».

Що було далі

Co-founder Андрій: В Icon.Partners надходять різні запити: від одного договору на «зараз» до проекту з терміном реалізації у 2-3 роки. Приємно, коли клієнти постійно повертаються з новими завданнями, але проблема вирішення точкових питань у несистемності.

Юриспруденція — це не складання одного документа, а комплексна та постійна робота.

Виконувати точкові завдання — це працювати як юрист-фрілансер, тобто не вникати глибоко в бізнес клієнта. У нас була мета вийти на інший рівень, перевершити себе, показати якість вище, ніж у конкурентів.

У пошуках відповідної моделі співпраці звернули увагу на підписку. В інших сферах це не нова функція, але в юридичному просторі такий формат роботи навіть у 21 році звучить незвично. Максимум із чим стикалися — тарифи, де залежно від вибраного пакету звертаєтесь лише з базовими питаннями. Із завданням складніше потрібно купувати тариф у 3-4 рази дорожче або додаткові консультації за високим прайсом. 

Акаунт-менеджер Павло: Тарифний спосіб роботи нам не подобався. Але перед тим, як пропонувати нову схему співпраці, дізналися, з якими ситуаціями стикалися наші клієнти. Хотілося, щоб модель була зрозумілою та зручною для всіх учасників процесу.

Був клієнт — власник невеликої компанії з розробки програмного забезпечення. На ранніх етапах із юркою справлявся сам, але в міру розширення фірми зрозумів, що не встигає. Не хотілося обирати між управлінням та укладанням контрактів. Після 5 спроб знайти хорошого юриста в штат, зрозумів, що не знаючи юриспруденції важко оцінити компетенцію. Наймати двох-трьох експертів не дозволяв бюджет.

Інший — розробник ігор, вважав за краще працювати точково з юристами-фрілансерами. Одна з його ігор була заснована на відомій книзі. Та ілюстратор надихався їй під час малювання образів. Виявилося, що розробник некоректно порахував термін охорони авторських прав письменника. В результаті, від компанії вимагали негайно видалити гру з маркетплейсу та грошову компенсацію. 

Коли користуєшся послугами фрілансерів, у таку ситуацію потрапити не складно, адже зона відповідальності підрядника обмежується локальним договором.

Проблема кейсів вище, криється в тому, що окремі фахівці не універсальні солдати, а відсутність юридичного супроводу загрожує наслідками. Вони б’ють по гаманцю і що вагоміше по репутації.

Клієнтам потрібна послуга з постійним обслуговуванням процесів компанії та з експертизою, яка вирішує запит будь-якої складності. Підписка від Icon.Partners закриває потребу у штаті спеціалістів чи пошуку юристів під певне завдання.

Як це працює

Акаунт-менеджер Максим: Перше — заповнення детального брифу. Завдяки йому оцінюємо обсяг завдань та підбираємо варіант підписки. Далі розподіляємо запити по експертам з відповідною спеціалізацією.

Клієнт спілкується у спільному чаті месенджера з нами та бачить прогрес виконання завдань. Залежно від інтенсивності робіт можна розширити або призупинити підписку.

В Icon.Partners впроваджено систему DoubleCheck: кожне завдання додатково перевірять один або кілька фахівців, забезпечуючи надійність послуги.

Відсутність бюрократії та великий штат (ми найбільша юридична компанія в Харкові) дозволяє розпочати роботу наступного дня після запиту.

Приклад кейсу Icon.Partners або як (НЕ) втратити інвестиції через інтелектуальну власність

Юристка Анастасія: Команда амбітних програмістів організувала стартап. Для залучення інвестицій оформилися як корпорація у Делавері. Але на етапі переговорів з інвестором зіштовхнулися з проблемою. Вони не мали доказів, що компанії належали права на цей продукт. Розробка велася вже два роки, але без документального оформлення. Втрачати шанс на інвестиції стартап не хотів і розумів, що в інших інвесторів виникнуть такі самі питання.

Команда звернулася до Icon.Partners, щоб розібратися в проблемі. Ми створили договори про передачу інтелектуальної власності від кожного розробника на користь компанії із закріпленням через Commit_ID на GIThub (фіксація змін у системі управління IT-проектами та версіями програмного коду).

Інвестора влаштували надані документи. А фаундери без ризику підписали інвестиційну угоду з підтвердженням, що все належить компанії.

Клієнти часто думають, що склавши 2-3 договори, юр. питання вирішено. Але це не так, юриспруденція є щоденним рутинним процесом, який не обмежується парою шаблонних контрактів, реєстрацією компанії та відкриттям банківського рахунку. Проблема клієнта могла б не виникнути, якби перед залученням інвестицій закріпили всю ІВ. Тепер замовник оформив підписку в Icon.Partners і заздалегідь готується до будь-яких дій у компанії.

Що кажуть про нас

«Icon.Partners бізнес-партнер Payoneer вже понад рік, ми дуже раді цьому діловому партнерству. Їхній рівень розуміння продуктів Payoneer дуже глибокий. Вони чудово пояснюють цінність та переваги наших продуктів своїм клієнтам, які шукають рішення для міжнародних платежів. Icon.Partners виконали величезну роботу, допомагаючи Payoneer краще зрозуміти ринок Центральної та Східної Європи. Ми дуже задоволені плідним діловим партнерством», — Eyal Moldovan, Payoneer.

«Висловлюю подяку та вдячність Вячеславу та Icon.Partners за юридичну підтримку моєї компанії. Кілька років тому я шукав професійного консультанта, який міг би допомогти мені з реєстрацією бізнесу, оптимізацією податків та складанням документів для моїх проектів, зокрема, умов використання та політики конфіденційності. Усі робочі завдання було виконано якісно», — Alexandr Savchuk, Finder.vc.

Успіх проекту залежить не лише від креативного підходу, ідеї та вкладених фінансів. Звертайте увагу на юридичні аспекти. Зануритися самостійно, найняти у штат або отримати 10 експертів за ціною одного юриста, вибір за вами. Зважуйте всі за та проти, інакше ризикуєте втратити час, гроші, проект, а іноді навіть волю. З підпискою від Icon.Partners можна не гасити пожежі, а запобігати їх. Бізнес буде захищений від будь-яких юридичних загроз.

У Icon.Partners є кілька варіантів для тестування та можна спробувати мінімальний пакет. За промокодом AIN&ICON — додаткові 10 годин підписки в подарунок.

Є завдання для нас? Отримайте безкоштовну консультацію в телеграмі — t.me/iconpartners.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук