Українських фрілансерів на Upwork просять ввести податкові дані: з чим це пов’язано

4717
Читати на RU

Українські користувачі популярної фріланс-біржі Upwork почали отримувати сповіщення про те, що їм потрібно ввести свої податкові дані. Це пов’язано із тим, що з січня 2022 року Upwork за українським законодавством має сплачувати ПДВ зі своїх послуг. Про це повідомила менеджер Upwork по Україні Катерина Божкова. Як це працюватиме і як позначиться на ціні послуг?

  • Фрілансери в Україні у своїх акаунтах на Upwork побачили попап-повідомлення про те, що їм потрібно ввести свої податкові дані. Це пов’язано із тим, що з січня набуває чинності новий закон про ПДВ з електронних послуг. За його нормами, ПДВ в Україні починають платити усі компанії-нерезиденти, які надають користувачам електронні послуги (наприклад, Google та Facebook).
  • Як це працюватиме і як позначиться на заробітках користувачів платформи? ПДВ буде нараховуватись не із заробітку фрілансера (earnings), а із сервісних послуг Upwork (сервісних комісій, конектів, plus membership-планів).

Наприклад, якщо сума контракту — $100, сервісна комісія біржі — $20 (20%). Саме від цієї суми і буде нараховуватись ПДВ (20% або ж $4).

  • Ця оплата буде діяти, якщо фрілансер, приміром, є ФОП на єдиному податку 5%, без ПДВ. Якщо ж він представляє компанію або ФОП, який зареєстрований в Україні як платник ПДВ, він попадає у винятки, і Upwork не братиме з послуг для нього ПДВ.
  • Які саме податкові дані потрібно вказати у своєму акаунті? Як пояснює Божкова, це не ІПН (індивідуальний податковий номер), і не податковий номер ФОП. Це — номер платника ПДВ, у якому 12 цифр. Він є у компаній-юросіб або ж у ФОП на 3-й групі з 3% податком і ПДВ.
  • Фрілансери — все ж переважно на 3-й групі з 5% податку, тобто у більшості його немає, і треба вказати у своєму акаунті, що даний користувач не зареєстрований як платник ПДВ.
  • Детальніше про те, як діятимуть на платформі нові правила, можна прочитати у центрі підтримки.

Нагадаємо, на початку грудня 2021 року компанія Google також розіслала користувачам своїх платних послуг в Україні лист, де попереджала про подорожчання своїх сервісів у зв’язку із цим законом. Адже у червні 2021 року президент підписав закон № 1525-ІХ, що вводить 20% ПДВ на онлайн-послуги, які компанії-нерезиденти надають українським користувачам. За новими правилами, які вводить цей закон, такі електронні послуги оподатковуються ПДВ (20%).

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук