Якими будуть податки «Дія City» для компаній та стартапів: детальний аналіз у цифрах

1381

Президент Володимир Зеленський підписав законопроект про режим «Дія City». Дмитро Палющенко, team lead корпоративної практики Juscutum, на прикладах розглядає, скільки податків платитимуть резиденти цього режиму: великі компанії, стартапи, як він позначиться на ФОП. Усе це експерт підкріплює прикладами із розрахунками: скільки податків платитимуть різні компанії.

Дмитро Палющенко, фото надане автором

Поки податкові консультанти та бухгалтери розбираються з правилами оподаткування податком на виведений капітал та деталями обліку діяльності на такій системі оподаткування, ми можемо розглянути, що обиратимуть для себе резиденти «Дія City»: класичний податок на прибуток (18%) чи новий для України та ексклюзивний для «Дія City» податок на виведений капітал (9%), та чим це все відрізнятиметься від оподаткування в сьогоднішніх реаліях.

На сьогоднішній день ІТ-компанії працюють на:

  • загальній системі оподаткування (18% від прибутку);
  • чи на спрощеній системі оподаткування (як правило 5% від доходу без ПДВ).

Резиденти «Дія City» не зможуть працювати на спрощеній системі оподаткування, але матимуть змогу обрати систему оподаткування між загальною та податку на виведений капітал.

Податок на виведений капітал — це досить цікава система оподаткування, яка має бути ефективною, особливо для високотехнологічного бізнесу. При такій системи оподатковуються кошти (9%), лише які виводяться з обороту компанії, а у разі реінвестування прибутку в подальшу діяльність, такий прибуток не оподатковується.

На цифрах це може виглядати наступним чином:

Нижче в деталях розглянемо, як відрізняються ці системи оподаткування.

Загальна система оподаткування vs спрощена система оподаткування

Наприклад, при отриманні щорічного доходу у розмірі 7 млн грн, з яких 4 млн грн витрачається на забезпечення діяльності компанії, компанія на загальній системі оподаткування, по результатам року має сплатити 540 000 грн податків (без урахування ПДВ). При таких же фінансових результатах, компанія на спрощеній системі оподаткування (5% без ПДВ) за рік має сплатити 150 000 грн.

Великі компанії з оборотом понад 7 млн грн не мають змоги обрати спрощену систему оподаткування, та при прибутку в розмірі 100 млн грн на рік сплаті підлягає 18 млн грн податків. У разі, якщо ці кошти далі не виводяться як дивіденди, а реінвестуються у бізнес, у нагоді може стати система податку на виведений капітал, яку можуть обрати тільки резиденти «Дія City».

Загальна система оподаткування vs податок на виведений капітал (ПнВК)

Наприклад, та сама компанія, яка за рік отримала 100 млн грн прибутку, планує не виводити ці кошти із бізнесу та вкласти їх у розвиток компанії. По результатам року, така компанія може не сплачувати податки з отриманого прибутку. Взагалі. А у разі, якщо компанія захоче вивести частину коштів, наприклад 50 млн грн в якості дивідендів на користь акціонерів, в такому випадку, вона вже матиме сплатити 4,5 млн грн (9%) (податок на дивіденди окремо).

Ця система так само буде вигідна стартапам, які на перших етапах весь прибуток реінвестують у розвиток бізнесу.

Податки на оплату праці спеціалістів

Звісно ж, основні ставки податків та зборів, які цікавили бізнес — це податок на дохід фізичних осіб, військовий збір та єдиний соціальний внесок (ЄСВ).

Нагадаємо, що з прийняттям змін до Податкового кодексу зазначені ставки були знижені. Для порівняння нижче наводимо таблицю:

Як бачимо, ставки податків та зборів, якими оподатковуються заробітні плати ІТ-спеціалістів, для резидентів «Дія City» значно нижче, ніж на загальних умовах. Проте, запропоновані ставки все одно залишаються вищими, ніж ставки в структурах при співпраці з ФОП, які дуже часто використовують ІТ-компанії, як мінімум на півтора проценти військового збору.

Для великих компаній, в яких більше 1000 людей, ця різниця буде більш відчутна 

Якщо на сьогоднішній день для виплати такої заробітної плати тисячі спеціалістам, велика компанія має сплатити лише 5% податку (сплачуються фізичними особами-підприємцями, проте майже завжди цей податок враховується роботодавцями та включається до оплати спеціаліста), то з заробітної плати працівника, чи гіг-спеціаліста, резидент «Дія City» повинен буде додатково сплатити 1,5% військового збору. 

На цифрах це виглядатиме наступним чином: на сьогоднішній день при виплаті винагороди одній тисячі спеціалістам із заробітною платою 1200 євро (мінімальна заробітна плата спеціаліста резидента «Дія City» встановлена законом), буде сплачено 109 617,03 євро податків та зборів. Резидент «Дія City» додатково буде зобов’язаний відрахувати 18 000 євро військового збору.

Звісно, якщо брати до уваги цифри, які сплачуються при виплаті заробітних плат працевлаштованим співробітникам, стає зрозумілим, чому ІТ-компанії обирають досить ризиковану співпрацю з фізичними особами-підприємцями. Відтак, при такій самій кількості співробітників та середній заробітній платі ІТ-компанія, яка використовує труд найманих працівників, лише за один місяць має сплачувати 572683,22 євро (!) податків та зборів (за умови, що кожен спеціаліст отримує 1200 євро «чистими»).

Фонд оплати праці та податкове навантаження:

А що для менших компаній, де працює 100 спеціалістів?

Для менших компаній (в яких, приміром, є 100 спеціалістів) з такою ж самою винагородою у 1200 євро, додатково до 10 961,7 євро податку на прибуток фізичних осіб та єдиного соціального внеску, які сплачують фізичні особи-підприємці, резиденти «Дія City»-роботодавці повинні будуть сплатити 1800 євро військового збору. Як і для великих компаній, сума податків і зборів при виплаті заробітної плати офіційним працівникам буде значно вище та складатиме 57 268,32 євро щомісячно.

Що для стартапів?

Нескладно порахувати, що, наприклад, для стартапу з 10 працівниками з такою ж самою винагородою, при виплаті винагороди ФОП роботодавець має виплатити 1096,16 євро ПДФО та ЄСВ, а при набутті статусу резидента «Дія City» — додатково 180 євро. І в цьому випадку, офіційне працевлаштування буде значно невигідним і податкове навантаження винагороди спеціалістів буде складати 5726,83 євро.

А як вплине на ФОП

  • Якщо брати до уваги безпосередньо спеціалістів, які зазвичай оформлені, як фізичні особи-підприємці, то їм, при зміні форми праці та працевлаштуванні до компанії-резидента «Дія City», також додатково необхідно буде сплачувати 1,5% військового збору. Тобто, при отриманні тієї самої суми у розмірі 1200 євро, вони, окрім єдиного податку (зазвичай 5%) у розмірі 60 євро, будуть зобов’язані додатково сплачувати 18 євро.
    • Для самих спеціалістів податкове навантаження не виглядає занадто великим, однак, вони отримають захист своїх прав та гарантії, які передбачені для працівників за трудовим законодавством (у разі офіційного оформлення) або не матимуть необхідності витрачати кошти та час на адміністрування свого статусу фізичної особи-підприємця. На сьогоднішній день, дуже мало ІТ-компаній (у тому числі і великих) можуть похвалитись тим, що офіційно працевлаштовують своїх спеціалістів.
  • Зручною буде і співпраця з декількома роботодавцями спеціалістам, які беруться одразу за декілька проектів в різних компаніях. Співпрацюючи з ними, вони, як і в описаних вище випадках, муситимуть додатково сплачувати 1,5 відсотки військового збору, проте не перейматимуться за сплату податків, оскільки компанії-працедавці по відношенню до гіг-спеціалістів будуть виступати податковими агентами та будуть відраховувати податки при сплаті винагороди. Крім, того, як і у випадку, описаному вище, немає необхідності адмініструвати свій ФОП.

Винагорода спеціаліста після сплати податків:

В будь-якому разі, законом з 2024 року передбачені значні обмеження при роботі з ФОП, які перебувають на спрощеній системі оподаткування, а отже резиденти «Дія City» до цього часу мають перейти на офіційне працевлаштування чи роботу с гіг-спеціалістами.

Автор: Дмитро Палющенко, team lead корпоративної практики Juscutum

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук