Матеріал виготовлено за підтримки рекламодавця
Коли юзер збирає комп для ігор, першочергово він турбується про оперативну пам’ять, відеокарту та процесор, а монітор обирають на залишок грошей. Але не варто недооцінювати монітор, якщо прагнете отримати найкращий ігровий досвід. У спільному проекті з Huawei досліджуємо чи справді існують «ігрові монітори» і як обрати той, що підійде саме вам.
Простою людською мовою про необхідність 4К і скільки насправді треба герц
Як обрати ігровий монітор
Простою людською мовою про необхідність 4К і скільки насправді треба герц
Як обрати ігровий монітор
Коли юзер збирає комп для ігор, першочергово він турбується про оперативну пам’ять, відеокарту та процесор, а монітор обирають на залишок грошей. Але не варто недооцінювати монітор, якщо прагнете отримати найкращий ігровий досвід. У спільному проекті з Huawei досліджуємо чи справді існують «ігрові монітори» і як обрати той, що підійде саме вам.
Для того, щоб просто грати в ігри, вам не потрібен виключно «ігровий» монітор. Адже основна задача монітора виводити зображення. Ще 10-15 років назад всі грали на «пузатих» моніторах, і не зважаючи на це, GTA Vice City здавалась класною та мальовничою, а в Half-Life чи WOW можна було обійтись навіть без 144 Гц. Та з розвитком технічних можливостей, нових рівнів графіки в іграх та кіберспорту з’явилась і потреба в спеціалізованих моніторах, які можуть одночасно покращити ваш ігровий досвід і виконувати універсальні задачі.

Ігрові монітори створені, щоб виведена відеокартою та процесором графіка в іграх виглядала настільки якісно, настільки це можливо. Та всі вони можуть сильно відрізнятися за передаванням кольору, руху та чіткості зображення. У них може бути різна матриця, діагональ та підтримка різних технологій.

Аби у цьому всьому не заплутатися, цей текст допоможе розкласти все по поличках.

Grand Theft Auto: Vice City — це пригодницька відеогра, розроблена Rockstar North та видана компанією Rockstar Games.

Half-Life — відеогра жанру науково-фантастичного шутера від першої особи, розроблена Valve Software і видана Sierra Studios 20 листопада 1998 року для ПК.

World of Warcraft — багатокористувацька рольова онлайн-гра, розроблена компанією Blizzard Entertainment.

Діагональ, формат та роздільна здатність
1/5
Великий розмір екрану, у поєднанні з високою роздільною здатністю, дає більше вільного місця на екрані та додатковий ефект занурення в іграх.

Зазвичай гравці сидять або стоять біля моніторів на відстані 55-70 см. Це означає, що екран заповнює більшу частину поля зору, ніж телевізор HDTV (коли ви сидите на дивані або в кріслі) або екран смартфона чи планшета.
Діагональ та роздільна здатність
Переваги роздільної здатності 1440p або 4K відразу помітні на невеликій відстані. Однак варто пам'ятати, що чим більша роздільна здатність, тим більше навантаження на відеокарту. Один і той же чіп видаватиме різну кількість кадрів за секунду при Full HD і QHD. Найпопулярнішою роздільною здатністю вважається 1920х1080 — це мінімум для сучасного геймінгу. Оптимальний та популярний розмір моніторів зараз від 24 до 27 дюймів. На такий діагоналі добре себе почуває зображення Full HD. Якщо ви хочете більший монітор, то треба взяти до уваги, що їхня роздільна здатність вже має бути 2560х1440 і вище.
Форматне співвідношення монітора
це співвідношення ширини та висоти. Екран зі співвідношенням 1:1 був би повністю квадратним, а монітори 1990-х років, що нагадують коробки, зазвичай мали «стандартне» форматне співвідношення 4:3. Здебільшого зараз їх замінили широкоекранні (16:9) та деякі ультраширокі (21:9, 32:9, 32:10) форматні співвідношення. Сучасні відеоігри зазвичай підтримують кілька форматних співвідношень, від широкоекранних до ультрашироких. Це можна змінити в меню ігрових установок.

Ультраширокі формати полюбляють геймери, адже вони зручні для роботи (тому, що можна декілька вікон відкривати з програмами) та дають чудово зануритись в геймплей симулятора перегонів, або ж рольової гри від третьої особи. Екрани деяких широкоекранних моніторів також викривлені. Це дозволяє усунути одну типову проблему більших моніторів з надшироким екраном: частини зображення на далеких краях екрана виглядають менш чіткими, ніж у середині. Викривлений екран допомагає компенсувати це та покращує видимість країв екрана.
Не варто брати 4К монітор, якщо у вас немає дуже потужної машини, яка потягне виводити зображення ультра якості. Окрім підвищення деталізації в іграх та фільмах, висока роздільна здатність має ще одну перевагу. Вона дає вам більше місця на робочому столі, на якому можна розмістити різні вікна, файли та програми в яких можна працювати паралельно з грою.
Монітор нашого партнера Huawei MateView GT має вигнутий екран 21:9 із діагоналлю 34 дюйми та роздільною здатністю 3440x1440 пікселів. На ньому буде зручно і грати й працювати. А ультраширокий формат додасть глибини фільмам. Тож ви побачите та зробите більше, а ще отримаєте ефект повного занурення у будь-який контент.
ДІЗНАТИСЯ БІЛЬШЕ
Тип матриці
2/5
Загалом є три варіанти матриці: TN, VA і IPS.
TN
Відрізняються низьким часом відгуку та невисокою ціною: у бюджетних моделях стоять переважно TN панелі. Однак цей тип має меншу контрастність (у порівнянні з IPS) і менші кути огляду.
VA
VA це середня за характеристиками матриця, що знаходиться між TN та IPS. За ціною вона також знаходиться у середньому сегменті.
Якщо ви надаєте перевагу онлайн-іграм, де важливий FPS, а не якість картинки, то можна брати TN. Якщо ж ви любите «графон», то тут тільки VA або IPS.
IPS
IPS монітори трохи дорожчі й не такі швидкі, як TN. Але у них краще передача кольору і ширше кути огляду.

Частота кадрів, або кадрова частота — це частота (швидкість), з якою пристрій формування зображення відображає послідовні зображення, що називаються кадрами. 

Частота оновлення
3/5
З високою частотою оновлення рух на екрані виглядає плавнішим, оскільки екран швидше оновлює положення кожного об'єкта.

Частота оновлення вимірюється у герцах. Наприклад, частота оновлення 120 Гц означає, що монітор оновлює кожен піксель 120 разів на секунду. Хоча колись частота 60 Гц була стандартною для моніторів ПК та смартфонів, зараз виробники все частіше застосовують вищу частоту оновлення. Монітори з частотою оновлення 120 Гц, 144 Гц, 240 Гц видають більш плавне зображення. Тому, якщо у вас потужна відеокарта, яка зможе видавати понад 120 FPS, то має сенс придбати такий монітор.
Дисплей Huawei MateView GT має більше горизонтальних пікселів, ніж стандартний 1440p, тому і зображення виглядатимуть більше реалістично.А візуальні ефекти, рухи та анімація зображатиметься плавно та без будь-яких фризів завдяки наднизькій затримці та частоті оновлення екрана 165 Гц.
Яскравість підсвічування та контрастність. HDR.
4/5
Яскравість
Яскравість показує, скільки світла випромінює екран. Яскравість вимірюється у канделах на квадратний метр (кд/м2). Цю одиницю виміру також називають нітом. Оптимальне значення для ігрового монітора — 250-300 кд/м2.
Контрастність
Контрастність — один з основних параметрів монітора, він показує співвідношення екстремальних значень чорного та білого кольорів, які може зобразити екран. Базове контрастне співвідношення 1000:1 означає, що білі частини зображення у 1000 разів яскравіші за чорні.

Коли йдеться про контрастність, то тут чим більше, тим краще. Висока контрастність, наприклад 4000:1 означає яскравість виділення, глибину чорного кольору і можливість розрізняти деталі в темних частинах зображення.
Монітори з HDR виводять яскравіше зображення з кращою контрастністю і зберігають більше деталей у світлих і темних областях екрану. На моніторі HDR вам простіше побачити рух у темному коридорі у жахах або динамічну гру сонячних променів у відкритому світі.
Яскравість підсвічуван-ня та контрас-тність. HDR.
З надтемними локаціями та персонажами на них MateView GT легко впорається. Ви не пропустите жодної деталі, тому що дисплей має показник яскравості у 350 ніт та відношення контрастності 4 000:1. А технологія HDR10 і функція Dark Field Control яка дає змогу регулювати яскравість дисплея в темних ігрових сценах зроблять так, що ви знайшли своїх суперників раніше, аніж вони вас. До того ж у монітор вбудовано функцію Crosshairs, спеціально розроблену для шутерів. Навіть коли ігровий приціл вимкнено, на моніторі буде хрестовина для легкого прицілювання. Але, звичайно, якщо ви хардкорщик, то цю функцію можна вимкнути.

Шу́тер — жанр відеоігор, піджанр action, основу ігрового процесу якого складає стрільба зі зброї по цілях, зазвичай вороже налаштованих.

Рамки, роз'єми
та додаткові функції
5/5
Рамки хоч і не технічна характеристика монітору, але не менш важлива. Тут все просто — чим тонші рамки, тим краще. Тим більше заглиблення в ігровий світ.

Сучасні відеокарти використовують роз'єм HDMI, DVI, DisplayPort і Mini DisplayPort. VGA зустрічаються рідко. Для передачі 4К 30 fps буде потрібна підтримка HDMI 1.4, для 4К 60 fps — HDMI 2a або Displayport 1.3/1.4. Також багато ігрових моніторів оснащені вбудованими динаміками, роз'ємом для навушників, портами USB-A і USB-C, які дозволяють під'єднати периферію або зарядити смартфон. А в деяких моніторах навіть є спеціальний гачок для того, щоб повісити навушники.
В підставку монітора Huawei MateView GT вбудовані здвоєні 5-ватні динаміки. Вони дуже прокачані й видадуть вам максимальну якість аудіо. Тож додаткові колонки можна і не під'єднувати, дуже зручно! А гучність можна регулювати слайдом пальця по підставці. А ще вона світиться різними кольорами! А для любителів зум-колів в монітор вбудовані два потужних мікрофони. З ними ваш голос чутно на відстані до 4 метрів та в діапазоні 360°.
ДІЗНАТИСЯ БІЛЬШЕ
Класний ігровий монітор має приблизно такі характеристики: діагональ не менше 24 дюймів з відношенням сторін 16:9, або ж 21:9, якщо це широкоформатний 34 дюймовник. Частота оновлення кадрів від 60 Гц, підтримка сучасних технологій для плавного відтворення зображення, підтримка HDR та широкий набір роз’ємів для підключення сучасних відеокарт. Перед покупкою монітора обов’язково беріть до уваги потужність вашого комп’ютера. Почитайте відгуки інших геймерів та подивіться відеоогляди. Головне, щоб ви отримали ту якість зображення на яку розраховували.

Якщо ви шукаєте класний монітор, на якому можна і дивитися якісні фільми, і працювати, а головне — грати і отримувати задоволення від картинки — компанія Huawei вже про це подбала і створила для вас MateView GT.
ТЕКСТ
Влад Машкін
ПАРТНЕР
Матеріал підготовлено за підтримки Huawei
Що це означає?
ДИЗАЙН
Дарія Корнєєва
ПРОДЮСЕР
Яна Проценко
ФОТО
Huawei
Марина Коробова
ПРЕДСТАВНИК HUAWEI
Матеріал виготовлено за підтримки рекламодавця
Під час використання матеріалів сайту обов'язковим є наявність гіперпосилання в межах першого абзацу на сторінку розташування вихідної статті із зазначенням бренду видання AIN.UA. Матеріали з позначками «Новини компаній», PR, «Спецпроект», «Промо» і «Блоги» публікуються на правах реклами.
© 1999-2021 AIN.UA