Деякі жінки мають стати на військовий облік, IT-спеціалістки — також. Про що взагалі мова

4648
Читати на RU

Міністерство оборони розширило перелік тих професій, представниці яких мають ставати на військовий облік в якості військовозобов’язаних. Повний перелік професій та спеціальностей міститься у наказі міністерства №313, який набув чинності 17 грудня 2021 року, серед них є й IT-професії. 23 грудня міністерство провело брифінг, де пояснило, за якою процедурою це відбуватиметься. AIN.UA переповідає основні тези брифінгу.

Чому прийняли такий наказ

У квітні 2021 року набув чинності новий Закон про військовий облік. За нормами цього Закону протягом пів року відомства мали привести нормативну базу у відповідність до цього документу. В ньому, зокрема, говорилось про те, що жінки, що працюють за професією, спорідненою з військово-обліковою спеціальністю з переліку Міноборони, і придатні до військової служби, мають ставати на облік військовозобов’язаних. Тому Міноборони створило перелік таких споріднених спеціальностей та професій.

Хто має ставати на облік

Перелік спеціальностей є у наказі Міноборони, серед них є й багато професій, пов’язаних з IT та телекомом, приміром:

  • Інженерія програмного забезпечення, комп’ютерні науки, інформаційні системи та технології, комп’ютерна інженерія, системний аналіз, кібербезпека, мікро- та наносистемна техніка, автоматизація та комп’ютерно-інтегровані технології.
  • Біомедична інженерія, біотехнології та біоінженерія.
  • Професіонали в галузі електроніки та телекомунікацій, наукові співробітники (електроніка, телекомунікації), інженери в галузі електроніки та телекомунікацій, оператори радіо- та телекомунікаційного устаткування, телефоністи, телеграфісти та споріднені професії сфери зв’язку, укрупнені професії службовців з інформування клієнтів, установники та експлуатаційники телеграфного та телефонного устаткування.
  • Керівники підрозділів комп’ютерних послуг, менеджери (управителі) у сфері досліджень та розробок, менеджери (управителі) систем з інформаційної безпеки, професіонали в галузі обчислень (комп’ютеризації), професіонали в галузі програмування, наукові співробітники (програмування), професіонали в інших галузях обчислень (комп’ютеризації), оператори ЕОМ, оператори ПЕОМ, професіонали в галузі інформації та інформаційного аналізу, професіонали в галузі інформації та інформаційні аналітики, професіонали в галузі обчислень (комп’ютеризації), професіонали в галузі обчислювальних систем, наукові співробітники (обчислювальні системи), розробники обчислювальних систем, розробники комп’ютерних програм, техніки-програмісти.

Є й професії, які можуть бути пов’язані із підприємництвом або діджиталом: облік і оподаткування, бухгалтерія, маркетинг, менеджмент, підприємництво, економіка, право, міжнародне право, суспільні комунікації і т.ін.

Як стати на облік

За словами представників міністерства, процедура постановки на військовий облік ніяк не відрізняється від такої самої процедури для чоловіків. Є перелік професій, які мають бути поставлені на облік за спорідненими військовими спеціальностями: саме його й розширили наказом Міноборони.

Алгоритм, за словами начальник Київського обласного територіального центру комплектування та соцпідтримки Валерія Куценко, такий:

  • Військовозобов’язана жінка, приміром, бухгалтер, має повідомити свого керівника підприємства про те, що її спеціальність є у списку.
  • Потім вона має прийти до територіального центру комплектування, ТЦК (структури, що мають замінити військкоммати) протягом 2022 року.
  • У Міноборони підкреслюють, що до кінця 2022 року ані до керівників підприємств, ані до жінок, що там працюють і мають стати на облік, не будуть застосовуватися адміністративні санкції через порушення цього правила.
  • У ТЦК жінка має з’ясувати, чи має вона ставати на облік, тому що є обмеження по віку, по стану здоров’я (військовий обов’язок стосується жінок у віці 18-60 років). Вона пише заяву про ставання на військовий облік, надає копії та оригінали документів:
    • паспорт;
    • ІПН;
    • свідоцтво про одруження;
    • свідоцтво про народження дітей;
    • свідоцтво про закінчення навчального закладу;
    • довідку з роботи: по якій спеціальності вона працює на даний момент.
  • Зважаючи на ці дані керівник ТЦК приймає рішення: чи підлягає жінка військовому обліку чи ні. Якщо підлягає, її направлять на військово-лікарську комісію по місцю проживання.

Підприємства, незалежно від форми власності, і так мають вести облік військовозобов’язаних, а зараз матимуть включити до нього й співробітниць, що стануть на облік 2022 року. Окремо підкреслимо: фізособи-підприємці (ФОП) такого обліку не ведуть, і відповідальності за це не несуть.

Також на брифінгу підкреслили, що військовий облік для жінок не означає, що їх обов’язково призиватимуть на службу, і що за 6 хвиль мобілізації на військову службу жінки поступали лише за власною згодою.

Згідно з листом Міноборони від 13 листопада 2017 року №321/7065, військовий облік громадян, з якими укладено цивільно-правовий договір, не ведеться. Тож, якщо ФОП працює із компанією на основі цивільно-правового договору, компанія не має обліковувати його як військовозобов’язаного.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук