Податкова нарахувала стартапу 2,6 млн грн штрафу, він змушений переїхати до Британії

2674
Читати на RU

В українському стартапі MySales Labs, який займається розробкою рішень для прогнозування продажів для роздрібних мереж, розповіли про 2,6 млн грн штрафу, які нарахувала Державна податкова служба. Засновник стартапу Олексій Івасюк говорить, що податкова нарахувала виплату з порушеннями, і через це MySales навіть частково переїхав до Британії. Про це повідомляє DOU, Олексій також підтвердив деталі історії у коментарі AIN.UA.

Що сталося?

  • У 2020 році мала відбутись податкова перевірка в MySales Labs, яку через карантин перенесли на листопад-грудень 2021 року.
  • За словами Івасюка, податкова прийшла цілеспрямовано перевіряти трьох осіб, яким були виплати на ФОП за підтримку та розробку програмного забезпечення. Але засновник стартапу говорить, що ці спеціалісти перебували у штаті компанії певний час на 0,25 ставки, поки їх не звільнили. Цю ситуацію засновник описав також і у Facebook:

«Ми надали під підпис усі необхідні документи та пояснення, сподівались на закон та здоровий глузд. Але в акті нам написали, що документи не надані! Перш ніж відправляти акт, нам зателефонували і сказали “Розуміємо, що можливо ви й праві, але керівництво вимагає. Подавайте до суду”. […] Нам донарахували податки на виплати ФОПам за підтримку та розробку ПЗ + штрафи, інтерпретувавши це, як трудові стосунки. Це взагалі в їхній компетенції?», — пише він.

  • Івасюк також розповів, що стартап надав податковій посадові інструкції людей, які вважалися в штаті, і там не було нічого, пов’язаного з розробкою програмного забезпечення. А вказані фахівці, за його словами, були оформлені в штат після того, як почали одержувати виплати на ФОП.
  • Але податкова указала, що не отримала ці документи, незважаючи на підписані реєстри наданих статутних документів. Через ненадання документів відомство потрактувало виплати ФОП за підтримку та розробку програм як трудові відносини, донарахувало 2,6 млн грн штрафів, ще з 2017 року. Але засновник стартапу, із посиланням на юристів говорить, що співробітники мають право поєднувати роботу в штаті на 0,25 ставки та ФОП.
  • AIN.UA ознайомився з документами: згідно з цією інформацією, компанія «Майсейлз Україна» справді надавала податковій перелік документів по своїй діяльності, включно із оборотними відомостями, посадовими інструкціями, актами прийому-передачі послуг з ФОП, трудовими договорами. На реєстрі цих документів стоять підписи податкових інспекторів, що проводили перевірку. В той самий час, у додатку до акту перевірки вказано, що такі документи компанія відомству не надала.
  • Івасюк розповів AIN.UA, що MySales Labs зараз оскаржує рішення в податковій, а після цього збирається оскаржувати його в суді.
  • 2,6 млн грн для стартапа — завелика сума, яку він, за словами керівника, виплатити не зможе, тому основну діяльність і контракти MySales переносить до Британії, в Україні лишається тільки R&D. Засновник стартапу також думає про переїзд з України в Британію.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук