іOS Challenge від ІТ-компанії Readdle: як українській молоді увійти в iOS-розробку

Здавалося б, сфера ІТ на українському ринку праці зараз розвивається чи не найшвидше. Нові медіа про технології і для технічних спеціалістів, хакатони і челенджі, безкоштовні курси та майстер-класи – обирай будь-що і стартуй свою кар’єру. Та попри таке різноманіття можливостей, за даними глобального дослідження думки студентів, яке центр талантів STUD-POINT проводить щороку, 80% джуніор-спеціалістів не знають, як влаштуватися на роботу або стажування у прогресивну та амбітну компанію.

Цієї осені українська продуктова IT-компанія Readdle поставила собі конкретну мету – зібрати iOS-ком’юніті і провести перший в Україні івент для джуніор iOS-розробників. За місяць на Readdle iOS Challenge зареєструвалося понад 150 учасників.

Як Readdle це вдалося?

«Readdle створює додатки для екосистеми Apple майже 15 років. Ми маємо велику експертизу в iOS-розробці та багато досвідчених фахівців. Readdle iOS Сhallenge для нас – це один зі способів дати можливість молодим розробникам попрактикувати свої знання та вміння,  вивчити щось нове і вирости професійно», – каже Employer Brand Manager Readdle Єлизавета Максимець

Челендж складався з двох етапів. На першому молоді таланти мали розробити додаток, що дозволив би користувачу створювати mind map (інтелект-карти) і таким чином систематизувати свої думки та ідеї. На вирішення кейсу кожен з учасників мав тиждень. Згодом жюрі проєкту обрало топ-7 девелоперів і дало ще одне завдання – зробити редактор електронних таблиць. Його треба було виконати усього за 8 годин. Цього разу кращі з кращих боролися не лише за перемогу, а й за цінні та корисні для молодого iOS-розробника призи –  MacBook,  iPad та річну підписку на освітню платформу Hacking With Swift. 

«В оцінці учасників ми спирались на досвід нашого СТО Андріана Буданцова, який неодноразово брав участь у різних змаганнях програмістів як суддя. Оцінювали рішення за різними критеріями: загальний стиль, ООП, основне завдання, додаткові завдання. Кожен суддя вносив свої оцінки в загальну таблицю. Усі роботи були закодовані, щоб жоден фактор, окрім якості вирішеного кейсу, не вплинув на результати. Спираючись на особисті спостереження, можу сказати, що у першому турі учасники використовували занадто багато складних систем. У фіналі ж були чудові інтерпретатори, однак ніхто не писав тести. Також  були проблеми з пріоритизацією – дехто дуже занурився в UI-дизайн і забув зробити формули» – підсумовує результати Readdle iOS Challenge Product Engineering Manager, PDF Expert by Readdle Павло Шкраблюк

У результаті троє переможців – Віталій Какорін, Еліна Семенко та Альона Старунська – не лише отримали свої подарунки, а ще й зустрілися з iOS-розробниками Readdle та побували в офісі компанії. 

Що кажуть фіналісти про Readdle iOS Challenge?

Віталій Какорін, 26 років, м. Чорноморськ (Одеська область):

Про компанію Readdle я знав давно, якось навіть пробував влаштуватися на роботу, однак на той час мав замало досвіду. Про Readdle iOS Challenge дізнався із соцмереж і не роздумував ні секунди, чи варто брати участь, бо був впевнений, це цікаво й корисно для мене. Обидва завдання виявилися у міру складними, потрібно було не лише користуватися технічними навичками, а й організаційними, щоб встигнути виконати основну частину кейсу і не зациклюватися на побічних дрібницях. 

Я посів перше місце й отримав MacBook. Тепер маю свій робочий девайс, на якому можу вчитися, практикуватися і працювати. Проєкт став для мене потужною мотивацією не зупинятися на досягнутому, отримувати новий досвід і відкривати нові можливості. Раджу долучатися до таких івентів і новачкам, і більш досвідченим розробникам. Зараз ринок мобільних додатків дуже швидко розвивається, а це означає, що спеціалісти у цій сфері будуть затребувані. 

Еліна Семенко, 20 років, Київ:

Я почала цікавитись iOS-розробкою ще з 1 курсу університету. Проходила курси на Coursera, читала статті та книги, дивилась записи з Apple Worldwide Developers Conference. Вирішила взяти участь в Readdle iOS Challenge, бо хотіла випробувати свої знання, взяти участь у воркшопах від компанії та поспілкуватись з іншими junior-розробниками.

Для фіналістів та переможців команда Readdle підготувала класні подарунки. Мені імпонує, що у цій компанії не лише відзначають твої успіхи, а й допомагають розвиватись далі. Ми отримали підписку на освітню платформу Hacking With Swift, яка є джерелом знань не лише для джунів, а й загалом для всіх розробників світу. 

Я дуже люблю iOS розробку і вважаю, що цей напрям може видозмінюватися, але буде залишатись перспективним ще довго. У цій сфері важливо постійно продовжувати вчитись, щоб мати актуальні знання і бути в курсі всіх оновлень: і мови Swift, і напряму загалом. Зміни тут відбуваються дуже швидко, Apple постійно оновлює або випускає нові продукти і робить xCode та Swift ще зручнішими. 

Альона Старунська, 20 років, Київ:

Про Readdle iOS Challenge я почула від колеги, який сказав, що зараз проходить цікавий івент для junior-розробників. Одразу зайшла на DOU та зареєструвалася. Чомусь не сумнівалася, що візьму з цього проєкту щось нове для себе. І це дійсно було так. З першого етапу я дізналася, як працювати з контекстним меню, а також попрактикувалася у роботі з жестами та автолейаутом. У другому відкрила  jsCore, але, на жаль, не ризикнула використати його в завданні. Також розібралася в рекурсії і роботі з рядками. І головне, усвідомила, що деколи треба ширше дивитися на проблему і розглядати альтернативні способи її вирішення. 

Я була дуже приємно здивована, коли потрапила в число призерів. Впевнена, що планшет буде корисним для мого розвитку. Маю вже кілька ідей для пет-проєктів, які буде зручно тестувати на ньому, а також читаю з нього книги в дорозі. Також я отримала запрошення на співбесіду у компанію і зараз переживаю, як ніколи.

Як джунам потрапити в Readdle?

Щоб мати змогу працювати у компанії, CTO та співзасновник Readdle Андріан Буданцов каже, новачку треба вміти програмувати на Swift і знати фреймворки – UIKit, Foundation, можливо, ще й SwiftUI. А для стрімкого професійного розвитку дуже важливо вміти конструктивно сприймати зворотний зв’язок,  об’єктивно оцінювати свої сильні і слабкі сторони та постійно шукати можливості вирішувати задачі ефективніше та якісніше.

Кожен кандидат чи кандидатка для HR-департаменту Readdle особливі, тому тут оцінюють знання і досвід цілісно, а ще цінують софт скіли та вміння працювати в команді. І вірять, технічні нюанси можна швидко наздогнати, якщо дійсно цього захотіти. 

Трохи згодом команда Readdle хоче повторити iOS Challenge ще раз, бо у своєму проєкті бачить користь та реальні можливості і для джуніор-девелоперів, і для усього українського ринку iOS-спеціалістів. Щоб першим/-ою дізнатися про старт реєстрації і прокачати свої скіли, просто зараз заповнюй коротку форму

Окрім цього, 5 років поспіль продуктова ІТ-компанія проводить програму Readdle Summer Internship. Щоліта у різні відділи компанії можуть приєднатися до 10 стажерів. Протягом інтернатури вони проходять корисні воркшопи та працюють над задачами в межах розробки реальних продуктів для Apple. Таке стажування – хороша можливість зрозуміти весь цикл роботи, попрацювати з досвідченими фахівцями та вдосконалити свої навички та вміння. 

Оскільки в Readdle завжди відкриті до молодих талантів, час від часу тут шукають саме джунів. Щоб спіймати таку вакансію, радимо слідкувати за кар’єрною сторінкою компанії

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук