Маск продає акції Tesla: із чим це пов’язано?

1005
Читати на RU

Засновник Tesla Ілон Маск продовжує продавати акції компанії і 9 грудня 2021 року було продано 934 тис. акцій на суму $906,5 млн. Що змусило підприємця прийняти таке рішення? У цій статті ми проаналізуємо причину продажу акцій Tesla і майбутні плани Ілона Маска.


Чому Маск продав акції Tesla?

Згідно з документами, поданими до Комісії з цінних паперів і бірж (SEC) США, Ілон Маск продав черговий пакет акцій своєї компанії на суму $963,2 млн. З огляду на це статки підприємця скоротилися до позначки $253,8 млрд. Рішення продажу акцій Tesla було пов’язано з виплатою податків, які Маск зобов’язаний заплатити у виконанні 2,1 млн. опціонів.

На початку листопада Маск провів опитування в Twitter, чи повинен він продати свою 10% частку в Tesla. Він заявив, що позбудеться паперів, якщо його аудиторія підтримає такі дії. Більше половини учасників голосування висловилися за продаж акцій. У результаті, 8 листопада Маск почав продавати свої цінні папери. На даний момент він продав близько 70% від обсягу запланованого на продаж пакета. Акції Tesla втратили 21% у ціні від пікових значень у листопаді.

За попередніми розрахунками, для виконання обіцянки Маску необхідно продати близько 5,97 млн акцій. Минулого місяця, однак, він також скористався опціонами на покупку в цілому близько 12,3 мільйона акцій, фактично збільшивши свою загальну частку в Tesla. Виручені кошти підприємець витратить на сплату податків за виконані опціони.

Маск думає про зміну професії

Окрім того, що Маск продає акції Tesla, він також задумався про зміну роботи. На початку грудня 2021 року Ілон Маск виклав пост у Twitter, що думає піти у відставку і стати блогером на повний робочий день. Не слід забувати, що Маск також є гендиректором компанії SpaceX, яка виробляє космічну техніку та здійснює орбітальні запуски. Підприємець також повідомив, що SpaceX займатиметься переробкою вуглекислого газу в ракетне паливо. За його словами, дана технологія буде потрібна при польотах на Марс.

1 листопада 2021 року, згідно з рейтингом Forbes, Ілон Маск став першою людиною в історії, чий статок перевищив $300 млрд. Після продажу акцій статки глави SpaceX і Tesla складуть $263 млрд. Крім того, Маск продав свій останній будинок за $32 млн, тим самим виконавши свою обіцянку позбутися всієї нерухомості на Землі, так як він зацікавлений в житті на Марсі. Але, незважаючи на те, що Маск продає всі свої акції і майно, він залишається найбагатшою людиною в світі.

Плани Маска на майбутнє

13 грудня 2021 року, за даними журналу Time, засновник Tesla і SpaceX став «Людиною року». Представники видання відзначили заслуги Маска в переході на чисту енергію, його успіхи в області космічних технологій, а також повідомили, що підприємець може впливати на злети та падіння ринків. На тлі розвитку нової економічної кризи і зростання інфляції Tesla може зіткнутися з серйозними проблемами в першій половині 2022 року. Після продажу акцій Ілоном 13 грудня 2021 року компанія закрила торгову сесію капіталізацією нижче $1 трлн — вперше з 22 жовтня.

Виходячи з цього, купувати акції Tesla інвестори повинні з великою обережністю, тому що на їх котирування впливає безліч неринкових факторів, наприклад висловлювання Ілона Маска. Купувати акції Tesla варто тим, хто вірить у компанію, адже на сьогоднішній день Tesla залишається беззаперечним лідером на ринку електромобілів і виглядає успішніше за конкурентів. Стежити за вартістю токенізованих акцій Tesla та купити їх у потрібний момент ви можете на криптобіржі токенізованих активів Currency.com. На торговій платформі представлено понад 2000 токенізованих активів: токенізовані валюти, криптовалюти, токенізовані акції, токенізовані облігації, токенізовані індекси, токенізовані сировинні ринки та токенізовані ETF.

Крім того, Маск висловив свою думку щодо криптовалют. Він не називав себе противником фіатних грошей, але, на його думку, криптовалюти стануть великим кроком вперед для людства. Підприємець також назвав біткоїн відмінним засобом економії, але не заміною традиційних платежів. Для повсякденних операцій куди краще підходить Dogecoin і у своєму твіті Маск заявив, що найближчим часом у продаж надійде якась продукція із символікою Tesla, яку можна придбати за Dogecoin. Маск також заперечує факт, що його твіт впливає на вартість криптовалют.

Більшість інвесторів вважають, що Маск сильно впливає на ринки і це призводить до банкрутства багатьох компаній, а трейдери втрачають свої кошти. Сам Маск дотримується іншої думки щодо цього. Він вважає, що ринки перебувають у постійному русі і не залежать від його висловлювань, а то й брати криптовалюти. Але при цьому Маск залишається найбагатшою людиною у світі, а значить, знає ціну грошам. Якщо ви чуєте від мільярдера гучні заяви, то крім прямого сенсу в них, напевно, захований і таємний.

Повідомлення містить інформацію про рух ринку, не є інвестиційним дослідженням, не повинно розглядатися як інвестиційна консультація і є суб’єктивною точкою зору на об’єкті повідомлення автора матеріалу. Минулі показники не є надійним показником майбутніх рухів цін.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук