[2021] Великі IT-компанії відкрили для себе регіони України

1075

Історично склалось, що головними технологічними центрами країни стали великі міста-мільйонники: Київ, Харків, Львів, Одеса, Дніпро. В той же час, менші адміністративні центри розвивались повільніше і втрачали кадри: з Рівного, Луцька, Тернополя та Івано-Франківська всі їхали до Львова, де і можливостей більше, і зарплати вищі. Одна профільна асоціація навіть приходила до команди AIN.UA з ідеєю проекту по популяризації менших міст як серед спеціалістів, так і компаній. Та пандемія і дефіцит робочої сили зробили все самі.

Для українських IT-компаній 2021 рік пройшов під непублічним гаслом “відкриваємо регіони”. Компанії одна за одною запускали хаби, представництва, невеличкі офіси у містах з населенням 200-500 тисяч. Навіщо перевозити людину в Київ, якщо формат віддаленої роботи дозволяє залишити її у Вінниці і при цьому комфортно працювати. Виграють, здається, всі: невеликі міста не втрачають середній клас, навчальні заклади запускають навчальні програми, IT-компанії швидше набирають спеціалістів у свої команди.

Редакція AIN.UA у підсумковому матеріалі поспілкувалася з представниками компаній, які найактивніше розвивалися в регіонах, щоб дізнатися, що їх підштовхнуло до такого рішення, які переваги мають регіональні офіси і які в цих компаній плани на наступний рік.

EPAM 

Найбільша представлена в Україні IT-компанія EPAM за 2021 оголосила про відкриття повноцінного представництва в Одесі, офісів у Херсоні й Хмельницькому, а також продовжила активну співпрацю з вищими навчальними закладами й спеціалістами в регіонах. Ще на початку 2021 в компанії працювало 10 300 спеціалістів, а влітку ця цифра перетнула позначку в 11 600.

«За останній рік EPAM суттєво розширила географію пошуку нових талантів в Україні. До нас у віддаленому форматі приєдналися фахівці з Одеси, Херсону, Миколаєва, Хмельницького, Запоріжжя, Чернівців, Івано-Франківську та інших міст і містечок. Коли кількість таких спеціалістів стала помітною, ми провели детальне дослідження потенціалу регіонів України та зрозуміли, що розширення присутності може стати хорошою точкою для подальшого зростання компанії», — зазначив очільник українського представництва EPAM Степан Мітіш.

Окрім того, в компанії зазначають, що наявність офісних приміщень є важливим аспектом для комфорту спеціалістів, не зважаючи на зростаючу популярність віддаленого формату співпраці.

«Не всі завжди мають можливість працювати з дому, може виникнути бажання змінити робочу обстановку чи просто поспілкуватися з колегами наживо. Тобто відкриття нових офісів — це також і крок до створення умов для гібридного формату співпраці, який, як показують наші внутрішні дослідження, є найбільш оптимальним для фахівців компанії.

Така «децентралізація» ІТ-ринку допоможе розкрити потенціал регіонів, дати низку нових можливостей для фахівців, які раніше здебільшого були вимушені мігрувати до міст-мільйонників, аби знайти хороші умови роботи. Зараз ми бачимо, що ця ситуація поступово змінюється»

Наступного року компанія планує продовжити експансію в регіони, і навіть вже придивляється до міст, де потенційно є можливості для відкриття офісів і залучення нових фахівців.

«У 2022 році ми плануємо продовжувати свою стратегію виходу у нові регіони України. Наразі ми маємо список міст із високим потенціалом та відповідними умовами для відкриття офісів чи коворкінгів, які б відповідали нашим стандартам. Більш детально розповісти про свої плани зможемо вже незабаром», — додав Мітіш.

SoftServe

Також одна з найбільших українських IT-компаній SoftServe у 2021 році оголосила про відкриття відразу 4 офісів — у Вінниці, Хмельницькому, Ужгороді та Одесі. А за 2022 рік компанія планує залучити до цих місць 350 додаткових співробітників.

«За час пандемії ми зрозуміли, що місце проживання людини грає все менше ролі і відкриває для нас нові можливості, зокрема, найму на ремоут-позиції фахівців зі всіх регіонів України. Розширення своєї присутності позитивно вплинуло й на самих спеціалістів, адже вони отримали рівні можливості з колегами з великих ІТ-хабів, як Київ, Львів чи Харків.

Загалом за 2021 рік ми найняли понад 400 фахівців у Луцьку, Ужгороді, Одесі, Чернівцях, Житомирі, Тернополі, Херсоні, Черкасах і Запоріжжі. Щоб досягти цього, ми постійно працювали з локальними ІТ-ком’юніті та розказували про компанію. Так, протягом серпня-жовтня 2021 провели серію офлайн-заходів десятьма містами України — ROAD SHOW. У 4 з цих локацій ми вже анонсували відкриття власних офісних просторів, які означають, що ми будемо ще активніше розвиватися у цих регіонах та підтримувати локальне ІТ», — повідомила Анастасія Фролова, Talent Operations DC Director.

Серед переваг регіональних офісів в компанії підкреслили диверсифікацію бізнесу, можливість співпраці з місцевими кластерами, вишами та фахівцями й посилення присутності компанії.

«Регіональні офіси мають кілька переваг. По-перше, це можливість для наших фахівців зібратися разом, попрацювати та обмінятися досвідом. Наприклад, з покращенням епідеміологічної ситуації, у багатьох просторах відновляться навчальні офлайн-заходи.

По-друге, окрім зручного місця для роботи, простір означає ще посилення присутності компанії в регіоні. Зокрема, через співпрацю з кластерами, вишами, місцевими фахівцями. Це також говорить про те, що на ІТ-карті України скоро з’являтиметься все більше осередків, що спростить пошук нових талантів та допоможе розвинути ІТ-бренд міст.

По-третє, регіональні офісні простори — це також про диверсифікацію бізнесу, що допомагає нам бути гнучкими. При цьому ми продовжуємо зростати в локаціях, де ми вже присутні. Наприклад, найближчим часом наша команда у Чернівцях матиме понад 500 фахівців».

Наступного року SoftServe планує залучити загалом 350 фахівців в Одесі, Ужгороді, Хмельницькому та Вінниці й таким чином як мінімум подвоїти кількість своїх спеціалістів в цих регіонах.

«Компанія швидко зростає та відкриває офіси як в інших країнах, наприклад, в ОАЕ, так в інших містах України. За попередніми підрахунками, SoftServe прогнозує до 30-40% зростання у 2022 тому ми готуємося до активного розвитку. Зокрема, плануємо посилювати свою присутність в регіонах. Протягом наступного року маємо намір подвоїти, а то й потроїти кількість працівників в Ужгороді, Вінниці, Одесі та Хмельницькому», — розказала Фролова.

Intellias

Українська сервісна IT-компанія Intellias у 2021 році озвучила плани про відкриття нового офісу в Дніпрі, який стане вже шостим центром розробки компанії в Україні. Інші офіси розташовані у Києві, Львові, Одесі, Харкові, Івано-Франківську та Кракові. Відкриття нового було обумовлено динамічним зростанням компанії — тільки на початку 2021 року до Intellias приєдналися 436 нових фахівців, завдяки чому компанія увійшла до п’ятірки лідерів ринку за рівнем зростання.

«Основна причина для відкриття нових офісів в Україні та за кордоном — покращення доступу Intellias до ринку талантів із різних регіонів та країн. Наша компанія швидко зростає, а нові розробницькі центри дають змогу залучити до команди нових спеціалістів та спеціалісток. 

Intellias також активно розвиває свої представництва та розробницькі центри в інших країнах. Закордонні представництва допомагають продавати послуги на іноземних ринках, бути ближчими до клієнтів та ефективніше надавати послуги», — розповіли в Intellias.

Відкриття нових офісів допомагає компанії набирати спеціалістів із рідкою експертизою, при цьому пропонуючи їм комфортні умови роботи з можливістю працювати в офісі, якщо фахівці цього потребують.

«Intellias швидко зростає та набирає спеціалістів з різних міст на віддалену роботу. Для того, щоб створити більш комфортні умови праці для наших спеціалістів та спеціалісток, ми відкриваємо регіональні офіси. Наша концепція IntelliSmartWorkPlaces дає працівникам змогу обирати найбільш комфортний формат роботи. У наших офісах є три варіанти робочих місць: fixed desks для тих, хто постійно працює в офісі, а також shared та hot desks для спеціалістів, які хочуть поєднувати роботу з дому та з офісу.  

Окрім цього, відкриття регіональних офісів відкриває більший доступ до спеціалістів із рідкою експертизою, а також можливість долучитися до регіональних IT-спільнот та зробити внесок у їхній розвиток».

Станом на осінь 2021 загальна чисельність працівників в Intellias становила понад 2000 осіб, а до кінця 2022 року компанія планує найняти ще щонайменше 100 фахівців. Для цього компанія буде активно розвивати мережу своїх представництв (і не лише в Україні).

«Вже на початку 2022 року Intellias відкриє шостий розробницький центр в Україні, у Дніпрі. Ми також плануємо відкрити новий розробницький центр у Сербії та розглядаємо можливість відкриття нових представництв в інших країнах», — зазначили представники Intellias.

Ajax Systems

Ще в грудні 2019 року компанія-виробник охоронних систем Ajax Systems  оголосила про відкриття офісу на 20 співробітників у Харкові з перспективою розширення штату до 100 співробітників у 2021. Офіс у Харкові продемонстрував успішність роботи автономних команд, і 2021 році Ajax відкрив R&D офіс у Вінниці.

«Ми віримо в інженерний потенціал місцевих спеціалістів. Маємо успішний досвід R&D-центрів в Харкові та Вінниці, які займаються розробкою пристроїв, незалежно від інших команд.

Регіональні офіси дозволяють створювати в кожному R&D центрі свою екосистему. Вона формується в залежності від ВНЗ,  інших сильних роботодавців. Так ми отримуємо унікальну експертизу від спеціалістів та допомагаємо містам розвиватися», — зазначили в компанії.

За словами представників Ajax Systems, практика використання регіональних R&D виявилася ефективно і тому компанія не збирається зупинятися і планує відкриття ще одного офісу у Львові на початку наступного 2022 року.

«Харківська команда зросла втричі за 2021 та показала високі результати. Тому ми плануємо відкриття, ще одного R&D центру на початку 2022», — розповіли в Ajax Systems.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук