Яким має бути ноутбук у 2022 році. Що треба знати під час вибору «машини»

2004

Вирішили купити ноутбук? Не все так просто. Пошуковик видає нескінченну кількість моделей із незрозумілими назвами та купою різних характеристик. Ноутбуки – не смартфони, не існує єдиної моделі для всіх. У них безліч специфікацій від яких залежить і ціна, і сфера їх використання. Тож для початку треба запитати себе: «Для чого вам потрібен ноут?». Є ноутбуки для роботи – легкі та невеликі, є для геймерів з додатковим охолодженням та великими екранами, а є такі, на яких можна креслити, монтувати, створювати спецефекти та оброблювати фото, бо в них потужний процесор та багато оперативної пам’яті. А є просто машинки для тексту – там приємно друкувати. Точно вже знаєте для чого вам ноутбук і який ваш бюджет?

Тоді у блозі Huawei роздивимося аспекти, які вам потрібно враховувати, щоб обрати ноутбук, який ідеально вам підходить. 


Оберіть потрібну вам операційну систему

На ринку зараз можна взяти лептопи на Windows, Linux, і macOS. Декілька слів, для розуміння кому що треба. Наприклад, Windows стоїть на 90% ноутбуків на ринку. Навіть якщо люди купляють лептоп без ОС, то в більшості випадків на них потім встановлюють Windows. Це дуже популярна система, яка підходить для всіх. Тому, якщо ви просто шукаєте пристрій з базовими професійними функціями або навіть найдосконалішими характеристиками, ОС Windows, безумовно, стане в пригоді.

Підприємці, гравці та студенти, які шукають простоту, інтуїтивність і збалансований набір функцій, зазвичай обирають Windows.  

macOS обирають люди, які збирають гаджети однієї екосистеми Apple. Ці ноутбуки теж популярні, але можуть бути не дуже комфортними для користувачів Windows та Android. «Макбуки» можуть корисними для офісних працівників, та, наприклад, дизайнерів. Але в середньому, за одні й ті самі гроші, ноутбуки на системі Windows пропонують ширший та потужніший набір характеристик.

Linux зазвичай обирають програмісти, розробники та комп’ютерні ґіки. Для звичайного користувача така система малокорисна та незручна. 

Будьте обачними із розмірами!

Так, сучасні 13-дюймові ноутбуки, з якими носяться герої в кіно та серіалах, виглядають круто. Але працювати повний робочий день за таким розміром елементарно не зручно (хоч це — особиста думка автора). 

Подивімося, які є формати:

Ноутбуків широкий вибір, є, як маленькі й легкі, так і величезні та важкі. Найпопулярнішим форматом є 15,6-дюймові ноутбуки. Вони збалансовані й за технічними характеристиками, так й за розмірами. Для тих, хто хоче компактні та легкі ноутбуки, зазвичай обирають 12-14 дюймові. З ним зручно працювати й з офісу, і з кафе та коворкінгів. Для геймерів, контент-мейкерів та дизайнерів краще підійдуть моделі від 15 дюймів. Там і екран великий, і технічні характеристики потужні.

За вагою ноутбуки можна розділити на три категорії:

  • Легкі (менш як 1 кг) – варіант для навчання, роботи та відрядження. Такі моделі мають невеликі, але достатні характеристики для виконання більшості стандартних завдань.
  • Нормальні (1–2 кг) – найпопулярніша категорія, в ній знайти будь-яку машину, у тому числі для роботи із графічними програмами.
  • Важкі (понад 2 кг) –  підходять геймерам та вузьким фахівцям, які потребують великих обчислювальних потужностей.

Бувають і такі варіанти, де легкість, потужність і великий екран поєднуються в одній машині. Наприклад, HUAWEI MateBook 14s має дуже легкий корпус, всього 1,43 кг. Все завдяки алюмінієвому сплаву. І в нього ще помістився екран 14,2 дюйма!

Потужність процесора, оперативна пам’ять та сховище. Все по «начинці»

Процесор:

Наявність процесору Intel Core i9 останнього, 11-го, покоління не може бути зайвим, чи не так? Та, може це занадто для звичайної офісної роботи та набору тексту. Але, якщо ви хочете грати, працювати з важкими програмами, та мати постійну плавність треба обирати лептоп з процесором Intel Core i5/AMD Ryzen 5 принаймні. Дослідіть, який процесор найбільше відповідає вашим вимогам. Наприклад, Core i5 є найкращим універсальним вибором наразі.

Але звертайте увагу на те, якого саме покоління цей процесор. Бо найсучасніше 11 покоління – воно швидше та потужніше за попередників.  

RAM, або оперативка:

Для комфортного користування вам потрібно мати принаймні 8 ГБ оперативної пам’яті на ноутбуці з Windows 11, щоб усе працювало безперебійно. Уникайте дешевших моделей з 4 ГБ оперативної пам’яті. Вони просто не потягнуть навіть Google Chrome. Геймери так точно мають дивитись моделі, в яких від 16 ГБ оперативки, а краще всі 32. Майте на увазі, 16 ГБ для повсякденного користування буде «з головою» вистачати. 

Накопичувач:

В інтернет-магазині, чи деінде вас може зацікавити, чому ж деякі ноутбуки з 1 ТБ пам’яті коштують дешевше, ніж інші з 256 ГБ? Справа в накопичувачі. Є SSD – новий формат, дуже швидкий та дорожчий. HDD – стандарт, повільний та дешевший. Сучасні ноутбуки вже всі переходять на SSD-накопичувачі, щоб пришвидшити завантаження додатків і самої системи. І вони втричі швидше все завантажують, але й втричі дорожче за HDD. Є лайфхак, можна взяти ноутбук зі 128 ГБ SSD та 1 ТБ HDD. На перший поставити систему та програми для роботи, а на другому зберігати контент. І ноутбук літає, і файлів купа. Бюджет зекономлено. Але все ж, багато сучасних ноутбуків одразу йдуть лише з SSD, тому краще відразу обирати потрібний об’єм накопичувача, бо потім «апргрейд» вийде набагато дорожчим. 

Якщо вам потрібний потужний лептоп – придивіться до характеристик HUAWEI MateBook 14s. Він оснащений потужним процесором H-серії Intel Core 11-го покоління та відеокартою Intel Iris Xe Graphics. Цей процесор має помітно більший запас продуктивності у порівнянні з процесором U-серії. А двоканальна пам’ять та високошвидкісний SSD-накопичувач забезпечують швидкий доступ до файлів.

HUAWEI MateBook 14s charger

Якісний дисплей

Екран монітора — одна з найважливіших частин ноутбука. Тож тут не варто економити, обирайте якісний дисплей. Зараз на ринку хороші ноутбуки принаймні матимуть дисплеї з роздільною здатністю Full HD (1080p) з кольорами DCI-P3 і вищими рівнями яскравості. Трохи дорожчі варіанти вже матимуть 2K і навіть 4K з роздільну здатність 3840 x 2160 пікселів. Однак, беріть до уваги — чим вище роздільна здатність екрану, тим більше йому треба енергії від акумулятора ноутбука. 

Для тих, хто любить тикати пальцями в екран, є варіанти ноутбуків з тачскріном. Це актуально, якщо ви переважно займаєтесь професійними завданнями, іграми та вебсерфінгом. 

HUAWEI MateBook 14s eye care

Майже у всьому, що стосується екрану, Huawei MateBook 14s руйнує шаблони. В нього безрамний 2.5К екран з підтримкою тачскріна. А ще співвідношення сторін 3:2. Тому на екрані вміщається більше інформації та контенту, а це на руку тим, хто працює з текстом або зображеннями. У плюси можна додати й повну підтримку колірного простору sRGB – стане в пригоді графічним редакторам.

Все ж про батарею

Кожен компонент ноутбуку потребує живлення, чим потужніше процесор та вища роздільна здатність екрану – тим більше буде треба енергії, щоб живити їх. За все це відповідальна акумуляторна батарея ноутбука. Ідеальний сценарій – якщо ваш ноутбук витримує 8 годин роботи. Перед купівлею ноутбука краще подивитись на характеристики місткості акумулятора, тому що більше – завжди краще. В сучасних моделях ноутбуків є функція швидкої зарядки. Це допоможе вам залишатись автономним іще більше часу. 

Завдяки Huawei SuperCharge – зарядному блоку збільшеної до 90 Вт потужності Huawei MateBook 14s заряджається з 0 до 100% за 75 хвилин, при цьому пів години вистачить для отримання 50% заряду. Комплектний двосторонній кабель Type-C досить довгий, тому його можна використовувати й вдома, і в офісі. При цьому блок живлення за розміром практично не відрізняється від адаптера смартфона – плюс до мобільності. 

Клац-клац по клавіатурі

Що стосується клавіатури, то тип ноутбука та відповідний бренд можуть багато запропонувати клієнтам. Якщо ви плануєте використовувати ноутбук лише для медіа, наприклад, перегляду фільмів чи шоу, прослуховування музики чи просто серфінгу в інтернеті, згодиться і звичайна клавіатура. Однак, якщо ви використовуєте пристрій для професійної роботи, потрібна міцна клавіатура з пристойною ергономікою. Добре, аби клавіатура ноутбуку мала приємний хід клавіш, відстань між клавішами, інтелектуальну підсвітку клавіш тощо. А сучасний тачпад має мати підтримку жестів, плавне прокручування, можливість масштабування. В деяких моделях ноутбуків тачпад навіть має вібровідгук. 

Друкувати на Huawei MateBook 14s приємно. Він має повнорозмірну клавіатуру з ходом клавіш у 1.5 мм. Навіть ніч, або темне приміщення не завадить, бо клавіатура має інтелектуальну підсвітку, сама вмикається коли темно, сама вимикається, коли світло. 

Додаткові фічі, на які варто звернути увагу

  • Аудіовихід. Не всі люблять слухати музику, чи дивитись фільми у навушниках. Для них пріоритетніше вбудовані динаміки в ноутбук. В середньому ціновому сегменті зазвичай можна отримати вбудовані колонки Dolby. Але краще трохи докласти, щоб отримати щось з більш пристойним звучанням. 
  • Датчик відбитків пальців. Деякі пристрої мають сканер відбитків пальців, вбудований у сенсорну панель. У деяких моделях ноутбуку такі сканери вбудовані в місця на корпусі, де вони легко можуть пошкодитись, або затертися, тож з ними треба бути обережніше. Але якщо ж ви хочете отримати додатковий рівень безпеки, то варто обирати ноутбуки з такою можливістю.
  • Вебкамера та мікрофон. Найближчий час ми все ще продовжимо працювати з дому (скоріш за все), і продовжимо ходити на мітинги онлайн. Для цього треба якісна вебка. Обирайте таку, яка б якісно вас знімала. Деякі ноутбуки мають функцію розблокування за допомогою розпізнавання обличчя. Тож якісна вебкамера там грає велике значення.Туди ж додамо і мікрофон. Він потрібен, щоб здійснювати дзвінки без зайвих пристроїв. Якість вебки та мікрофона теж можна дізнатись з відгуків та відеооглядів. 

З HUAWEI MateBook 14s ви почуєте все і навіть більше. В ноутбуці вбудовані 4 динаміки, які разом з системою HUAWEI SOUND створюють об’ємний звук та реалістичне звучання високих та низьких частот. Натомість 4 вбудовані мікрофони дадуть змогу почути вас вашим колегам, або друзям. Вони уловлюють звук в радіусі 5 метрів, відсікають шуми, роблять ваш голос гучніше та чіткіше.  

Ноутбук може стати вашим надійним супутником на найближчі 5 років. Тому, щоб він швидко не застарів, треба одразу обирати модель з актуальними технологіями та відповідну для ваших задач. Якщо вам потрібна потужність, вибирайте модель високого класу. Але якщо вам не треба монтувати, чи обробляти фото, грати та зламувати пентагон, підійде бюджетна модель. Ідеального ноутбука для всіх не існує, сенс у тому, щоб знайти ідеальний ноутбук для себе. 

HUAWEI MateBook Series

Якщо хочете спробувати все найсучасніше і найпотужніше, що ввібрав у собі один пристрій, то оберіть HUAWEI MateBook 14s. З таким лептопом ви забудете і про підвисання системи чи програм, і про неякісне відео на YouTube. Він стане незамінним помічником на роботі, та розвагою вдома.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук