[2021] Як закордонні IT-компанії відкривали R&D-центри в Україні

997

У 2021 році редакція AIN.UA вперше так часто використовувала слова “технологічний хаб” чи R&D. Здавалось, свої представництва в Україні іноземні компанії відкривали ледь не щотижня. Також багато компаній з тих, хто вже тут запустився, масштабували свою присутність в Україні. При чому, мова йде про великі і відомі імена: від технологічних гігантів на кшталт Apple чи Amazon до стартапів світового рівня рівня, як от Glovo, BlaBlaCar, Lyft чи Revolut.

У підсумковому матеріалі AIN.UA згадує, які іноземні компанії відкривали або розширяли свої представництва в українських містах, та розповідає, чому вони обирали саме Україну.

Чому закордонні IT-компанії обирають Україну

Зазвичай, запускаючи офіс в Україні, закордонні бізнеси говорять про локацію (зручно подорожувати Європою), велику кількість IT-вузів та рівень підготовки українських інженерів. Іноді відверто згадують і те, що попри зростання зарплат в українському IT, компенсації тут все ще конкурентні, особливо порівняно із США та Європою. І податкове навантаження — нижче, особливо якщо компанія збирається працювати із контракторами (ФОП).

Нещодавно AIN.UA говорив із співзасновником Revolut Владом Яценком — відомий британський фінтех-стартап, який оцінюють у $33 млрд, нещодавно відкрив в Україні юрособу. За словами Яценка, один із вирішальних факторів запуску тут повноцінного хабу — значна присутність віддалених працівників: у стартапу вже працювали тут розробники, їх число хочуть збільшити.

Саме цю локацію як технологічний та науковий хаб описували і в Lyft: відомий стартап оголосив про відкриття київського офісу в травні 2021 року:

«Протягом десятиліть Україні плекає культуру науки, технологій та інженерної освіти. Завдяки великій базі висококваліфікованих спеціалістів та розвиненому IT-сектору Україна та Київ окрема є ідеальним місцем для Lyft Engineering», — так запуск коментували в компанії.

Подібну ж оцінку AIN.UA озвучили у Solarisbank:

«Основна причина нашого вибору для відкриття технологічного хаба в Україні — це доступ до великого пулу технологічних талантів, що стане важливим для подальшого прискорення зростання компанії та експансії на європейському ринку».

З нею погоджуються і в білоруській компанії Gismart, що запустила українську локацію наприкінці 2019 року, а за 2021 рік подвоїла штат київського офісу до 100 співробітників:

«Український ринок лишається привабливим для IT-компаній в першу чергу через людський потенціал. Велика кількість професіоналів у геймдеві, мобільній розробці, маркетингу та зрозумілі умови роботи дозволяють уже наявним, а також новим компаніям швидко масштабуватися», — повідомив AIN.UA Євген Нагель, адміністративний директор Gismart.

Найчастіше для першого офісу закордонні компанії обирають Київ, також популярні Львів, Дніпро, Одеса, Харків та інші міста-мільйонники (один з визначальних факторів — вузи із сильною хайтек-експертизою, що зможуть постачати компанії майбутніх спеціалістів). Приміром, компанія Grid Dynamics, яка торгується на NASDAQ, цього року відкрила в Україні вже четвертий офіс: у Дніпрі, після Києва, Львова та Харкова.

Чимало закордонних компаній, що вже працюють в Україні, 2021 року розширялися. Приміром, як AIN.UA повідомили у Rakuten (Viber), цього року український офіс зростав у таких напрямках, як:

  • розробка продуктів Rakuten та Viber: залучили 12 розробників на аутсорсі. Плани щодо повноцінного R&D поки на паузі;
  • адміністративний напрямок: приєднався експерт, який відповідає за відносини із командою в Україні та країнах Східної Європи;
  • підсилили команди маркетингу та розвитку бізнесу, приєднався експерт зі зв’язків із громадськістю. Ці команди сприяють просуванню продукту та відповідають за партнерські проекти в Україні, одному із ключових регіонів для Rakuten Viber.

Хто відкрив представництва за 2021 рік

Нижче ми хронологічно опишемо, які закордонні компанії відкривали R&D-центри та офіси в Україні за 2021 рік, для яких завдань, та скількох спеціалістів винаймали. Звісно, це — не вичерпний список, і ми поповнюватимемо його, якщо до кінця року з’являться нові дані:

  • У квітні цього року американська компанія Globality оголосила про залучення інвестицій у розмірі $138 млн, і про відкриття українського офісу. «Україна відома у світі своїми програмістами, і це відіграє не останню роль при виборі локації міжнародними компаніями, такими як наша», — повідомив тоді Local Manager Globality Віталій Яскал.
  • Цього ж місяця BlaBlaCar оголосив про створення в Україні великого інжиніринг-хаба, а трохи згодом розповів про плани розширити українську команду до 60+ людей.
  • Також у квітні стало відомо і про відкриття офісу розробки компанії Glovo: вона почала шукати тут програмістів, які мали працювати над її платформами та продуктами.
  • У травні 2021 року в Україні з’явилось і представництво відомої американської компанії з каршерингу Lyft. Вона відкрила R&D-центр у Києві, куди хотіла набрати 100 людей. Київська команда мала працювати над збиранням картографічних даних, а також над розробкою алгоритмів, моделей та послуг для сервісу.
  • У липні цього року Apple офіційно відкрила український офіс. Про нього майже нічого не відомо, його мета — ввозити та розмитнювати техніку цього бренду.
  • Того ж місяця лондонська геймдев-компанія Product Madness запустила новий R&D-офіс у Львові. Компанія представлена у цьому місті з 2018 року.
  • Також у липні стало відомо, що Amazon зареєструвала в Україні юрособу, але про неї дуже мало відомо.
  • У серпні на український ринок зайшов і провідний американський стрімінговий сервіс Roku: компанія заснувала офіс розробки у Києві та почала набирати людей в штат.
  • 1 вересня офіс у Києві, в БЦ «Володимирський» на Подолі, відкрила американська компанія AIBY. У неї вже є офіс у Мінську. Співробітникам обіцяють соцпакет із медичним страхуванням, навчання англійської мови, компенсація вартості занять спортом та інші бонуси.
  • Також в цьому місяці європейський Solarisbank запустив в Україні технологічний центр та оголосив про набір команди.
  • У вересні 2021 року американська TangoMe Inc., чий продукт входить до топ-3 стримінгових сервісів на західному ринку, оголосила про те, що набирає команду в Україні.
  • У кінці жовтня IT-аутсорс-компанія Avenga (екс-CoreValue) відкрила офіс у Харкові. Avenga утворилася внаслідок злиття української CoreValue із трьома європейськими компаніями: IT Kontrakt, Sevenval и Solidbrain, у 2019 році. У цієї компанії в Україні вже дев’ять офісів: у Львові, Києві, Вінниці, Луцьку, Хмельницькому, Івано-Франківську, Черкасах та Полтаві, де разом працює більше 700 людей.
  • Цього ж місяця білоруська геймдев-компанія Appsulove оголосила про відкриття київського офісу, куди планує найняти до 50 людей.
  • Американська IT-компанія Sift весною 2021 року залучила $50 млн інвестицій з оцінкою в $1 млрд. А у листопаді оголосила, що відкриває у Києві інженерний хаб, на разі там працює 20 людей, але їхню кількість найближчими роками планують подвоїти.
  • У листопаді 2021 року Grid Dynamics (чиї акції торгуються на NASDAQ) відкрила представництво у Дніпрі, куди планує залучити біля 100 спеціалістів.
  • В грудні кофаундер Revolut Влад Яценко в інтерв’ю AIN.UA розповів, що компанія планує розвивати свій український хаб і створити тут 100 робочих місць для IT-спеціалістів.

Які плани на 2022 рік

Багато тих компаній, що відкривали офіси в Україні у 2020-2021 році, планують розширюватись у 2022 році: AIBY збирається найняти сотню спеціалістів, Product Madness хоче подвоїти наявний штат наступного року, саме тому компанія й переїхала до нового R&D-офісу у Львові, що розрахований на 200 людей. Revolut збирається найняти 100 інженерів в Україні. TangoMe Inc. планує збільшити штат із 20 співробітників до 150-200 уже до кінця наступного року. Grid Dynamics нарощує дніпровський офіс, в Україні на даний момент у компанії відкрито біля 300 вакансій, шукають інженерів рівня мідл та вище:

«По планах на 2022 рік у нас обмежень немає — скільки ринок дозволить, стільки і залучимо», — говорять в компанії.

Рік, що минає, загалом показав хороше зростання українського IT і по кількості спеціалістів, і по кількості компаній, що виходять на цей ринок, і по інвестиціях. Сподіваємось, ця тенденція збережеться і в прийдешньому році, і ми ще колись побачимо, як в Україні офіційно запускаються представництва Amazon, Facebook, Netflix, Valve і купа менших закордонних компаній.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук