[2021] Вирости на 70%: як пройшов рік для Softserve — найбільшої української IT-компанії

2587

Готуючи підсумки року, редакція AIN.UA ніколи особливо не звертала увагу на сектор, що створює найбільше робочих місць для IT-спеціалістів в Україні — аутсорс. Ми пишемо про стартапи, технологічні компанії, тренди. Та зважаючи на 2021-й, оминути увагою небувалий до цього ріст експортно-орієнтованих компаній (як лише вони самі себе називають), неможливо: найбільші гравці зростали на 50% за рік, у двох найбільших компаній — більше 25 000 спеціалістів, два роки тому стільки було у першої п’ятірки. Число відкритих вакансій у великих компаніях вже йде на тисячі.

Величезне зростання, серед іншого, показала найбільша саме українська ІТ-компанія Softserve. За рік приріст по людям склав 70%. Компанія вже розповіла про ціль на наступний рік — ще плюс більш як 4000 спеціалістів і загальний штат у більш як 16 000 спеціалістів в Україні та світі.

Softserve не розкриває своїх фінансових показників, не розповідає про плани на майбутнє: продаж чи можливе IPO (на думку одного з співбесідників AIN.UA, один з варіантів — SPAC). Згідно підрахунків AIN.UA, навіть якщо взяти мінімальний поріг, вартість SoftServe може скласти близько одного мільярда доларів. У самій компанії впевнені, що коштують більше.

Редакція AIN.UA розповідає, як пройшов рік для Softserve.

З 7500 до 12 736 працівників за рік. Глобально

Коронакриза, що застала бізнес у 2020 році, негативно вплинула і на компанію SoftServe. У травні представники найбільшого українського аутсорсера повідомили про скорочення операційних витрат й перерозподіл команд – більшість відкритих вакансій почали закривати з внутрішнього резерву. Вперше з 2011 року, компанія показала негативну динаміку росту. 

Тоді ж, за словами співзасновника та члена ради директорів SoftServe Тараса Кицмея, анонсували зупинку планового підвищення зарплат. Одночасно, в компанії не квапилися прогнозувати зростання штату до кінця року – у 2021-й SoftServe увійшла з командою в 7500 людей.

Однак, вже у січні аналітики зафіксували рекордну динаміку зростання компаній в Україні – на 11,6%. Серед них опинилася й SoftServe – кількість працівників за 6 місяців зросла на 1000 людей. За словами аналітиків, подібна тенденція на ринку була викликана закінченням кризового періоду й поступовою адаптацією до нових умов праці. У цей час, в SoftServe пояснили позитивні результати відновленням бізнес-активності клієнтів та новими проектами. З цього моменту, компанія почала розвиватися ще стрімкіше. 

Протягом 2021 року компанія SoftServe постійно зростала – загалом до команди SoftServe приєднались 5288 людей глобально. Станом на грудень, в Україні працюють 10 894 працівників, а загальна цифра сягнула позначки 12 736 людей. Порівнюючи з початком року – це зріст на 70%!

Зростає SoftServe і за кордоном. Цього року до компанії приєднались 747 працівників у міжнародних представництвах. Найбільше у Польщі – 459 осіб. 

«Польща, на сьогодні, країна найбільшої присутності SoftServe після України. Там розташовані чотири девцентри – у Варшаві, Вроцлаві, Білостоку та Глівіце», – розповідають у SoftServe.

В коментарі AIN.UA Костянтин Пилипчук, старший віцепрезидент Global Talent Operations в SoftServe, відповів, що позитивна динаміка зростання компанії, в першу чергу, зумовлена ростом глобальної ІТ-індустрії. За його словами, зростання було передбачуваним, проте, пандемія підсилила його, змушуючи перейти бізнеси в онлайн. Як і в минулому році, серед наявних клієнтських проєктів – на першому місці США.

«Згідно з останніми даними opendatarobot.ua, за три квартали 2021 року експорт IT-послуг в Україні зріс на 35%. Очевидно, це свідчить про ріст індустрії, та, звісно ж, ріст кількості клієнтських замовлень в ІТ-компаній. Будь-яка компанія росте разом з ринком», – Костянтин Пилипчук. 

Саме це призвело до виникнення потреби в великій кількості нових цифрових продуктів, а отже – до розширення штату. 

Офіси, офіси, та ще раз офіси

Разом із збільшенням команди, SoftServe взяв вектор на масштабування. Якщо на початок 2021-го у компанії було 29 офісів по всьому світу, то грудні їх кількість сягнула 41. 

За словами директора з управління талантами DC SoftServe Анастасії Фролової, компанія прагне розвивати власну офісну інфраструктуру, насамперед в Україні. Це, з-поміж іншого, важливо для подальшого розвитку в регіонах. У жовтні в SoftServe повідомили про відкриття відразу 4 локацій — у Вінниці, Хмельницькому, Ужгороді та Одесі. Кожна з них розрахована на 100 робочих місць та працюватиме в режимі коворкінгу. При цьому, в Ужгороді, Вінниці та Одесі компанія планує збільшити кількість фахівців мінімум на 350 осіб вже в 2022 році. 

Серед іншого, у липні компанія оголосила про купівлю закинутої Львівської виправної колонії №48. В ньому заплановано створити єдиний простір для команд SoftServe, у якому буде об’єднано частину львівських офісів.

Нові локації компанія відкриває й за кордоном. В 2021 році з‘явився офіс в ОАЕ, підсилив свою присутність SoftServe у Лондоні та Чикаго. Загалом у компанії вже 20 міжнародних представництв – розробницькі центри в Польщі та Болгарії, представницькі офіси в США, Канаді, Великій Британії, Німеччині, Швеції та Сінгапурі. Однак і на цьому в SoftServe зупинятись не збираються: як зазначили в компанії, до кінця 2021 року заплановане відкриття ще 3 локацій – у Калгарі (Канада), Франкфурті та Чилі.

Щоб задовольняти потреби в пошуку нових працівників, HR-напрямку зростає прямо пропорційно до кількості нових членів команди. Загалом, починаючи з середини 2020 року, SoftServe повністю діджиталізував підходи до найму та онбордингу, перейшов в ремоут-вакансії та розпочав розвиток в регіонах, де поки ІТ-індустрія не дуже добре представлена. 

Що буде далі

Згідно слів Костянтина Пилипчука, у компанії дуже амбітні плани на 2022 рік щодо росту. За попередніми оцінками, він може бути в межах 30-40% або ж 3-4 тисячі спеціалістів. Прямо зараз у Softserve більше тисячі відкритих вакансій.

Компанія продовжить наймати ІТ-спеціалістів в регіонах. Запланований ріст в тих містах України, де вже є офіси SoftServe – у Львові, Києві, Харкові, Дніпрі, Чернівцях, Івано-Франківську і Рівному. На момент виходу матеріалу у них відкрито понад 500 вакансій різних напрямків. Також запланований ріст за рахунок ремоут-фахівців. Окрім України, планується ріст у Польщі та Болгарії, де компанія вже успішно працює. SoftServe також продовжить вихід на нові ринки найму ІТ-фахівців. 

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук