[2021] Екзити українських інвестиційних фондів

831

2021 рік став досить вдалим для українських фондів Digital Future TA Ventures, Flyer One Ventures та клубу приватних інвесторів ICLUB, які сумарно здійснили 14 екзитів. В TA Ventures навіть вийшло зробити два екзити за один тиждень, а Flyer One Ventures зробив свій перший екзит, коли американський Pinterest купив білоруський стартап Vochi. В цьому матеріалі редакція AIN.UA зібрала всі цікаві екзити українських фондів за 2021 рік.

Digital Future — Preply, Attendify, SOC Prime і Rallyware

У 2021 році венчурний фонд Digital Future повністю вийшов зі стартапів Preply, Attendify, SOC Prime та частково з Rallyware. Всі зазначені екзити зроблені з позитивною прибутковістю, з поверненням до 25х. 

  • Частка фонду в Preply була продана новим інвесторам проекту. З моменту інвестиції у 2016 році Preply перетворився на гіганта ринку репетиторства, наростивши обсяги з десятків тисяч уроків на місяць до десятків тисяч уроків на день. Preply успішно закрив $35M Series B раунд у 2021 році, кратно наростивши прибуток за час пандемії. 
  • Attendify став відомим рішенням для створення мобільних програм під великі івенти, працюючи з такими клієнтами як Google, PepsiCo, Harvard University. Пандемія залишила свій відбиток, підштовхнувши Attendify до адаптації під індустрію онлайн-івентів. У 2021 році Attendify був куплений компанією Hopin — одним з лідерів у сфері онлайн-івентів.
  • SOC Prime створив найбільший у світі майданчик для виявлення кіберзагроз, де експерти з одного боку пропонують свої «рецепти» для автоматичного виявлення загроз, а клієнти отримують оновлення своїх систем. Стартап описує свою платформу Detection as Code як «Spotify для кіберзагроз». У жовтні 2021 року SOC Prime отримав $11 млн інвестицій від фондів Streamlined Ventures та Rembrandt Venture Partners.
  • Rallyware — це частковий екзит для Digital Future, з продовженням партнерства та зростання у сфері цифрових трансформацій підприємств. Rallyware — це платформа підвищення ефективності роботи співробітників, яка аналізує дані про продуктивність кожної людини в реальному часі та виявляє прогалини у їхніх навичках. На основі цих даних Rallyware автоматично будує персональні програми навчання та застосування знань на практиці для кожного співробітника, підвищуючи продуктивність в середньому на 32%. Клієнтами компанії є Samsung, Avon, Tupperware та багато інших організацій у більш ніж 50 країнах світу. У жовтні 2021 року Rallyware залучив $22 млн від PeakSpan Capital.

TA Ventures та ICLUB — Bipi, Shift, Vochi, Finimize

Влітку 2021 американська компанія Xometry вийшла на IPO. TA Ventures та iCLUB зробили на цьому екзит, оскільки Xometry володіє стартапом Shift, який у серпні 2019 року залучив інвестиції від фонду та клубу приватних інвесторів. Крім того, фонд TA Ventures і клуб приватних інвесторів зробили спільні екзити зі стартапів Bipi, Vochi, Finimize.

  • Bipi запустили у 2018 році в Іспанії, зараз компанія працює також в Італії та Франції. За 3 роки Bipi виросла до 120 співробітників та 10 000 клієнтів. Продукт Bipi — сервіс передплати автомобілів, де всі витрати включені в одну щомісячну передплату, що позбавляє клієнта від непередбачуваних платежів. У липні 2021 року RCI Bank and Services поглинула Bipi, що дозволило інвесторам зробити екзит. 
  • Станом на 2019 компанія Shift GmbH була найбільшою в Європі мережею компаній з обробки верстатів з ЧПУ. Цифрова платформа Shift організовувала обробку замовлень між виробниками та клієнтами у більш ніж 20 країнах. У листопаді 2019 Shift GmbH купив американський конкурент — Xometry, який у 2021 році вийшов на IPO, що й дозволило TA Ventures й ICLUB здійснити екзит.
  • Білоруський стартап Vochi розробив програму для смартфона Vochi Video Effects, за допомогою якого користувач може додавати різні ефекти на окремі об’єкти у відео. В грудні 2021 американський фотохостинг Pinterest купив Vochi, в який раніше інвестували фонд TA Ventures та ICLUB.
  • Британський фінтех-стартап Finimize — це фінансовий медіапродукт, орієнтований на інвестиційну спільноту. В результаті придбання Finimize британською інвестиційною компанією Abrdn венчурний фонд TA Ventures та клуб приватних інвесторів ICLUB вийшли з британського стартапу.

TA Ventures — Eyeota

  • Компанія Eyeota була заснована у 2010 році з метою створити стійке, сумісне та глобально доступне рішення для даних, яке підтримує конфіденційний світ цифрового маркетингу та реклами. Компанія Dun&Bradstreet, провідний світовий постачальник даних і аналітики для прийняття бізнес-рішень, в листопаді 2021 року придбала платформу AdTech Eyeota (сума угоди не розголошується). Інвесторами Eyeota був фонд TA Ventures, який після угоди про придбання зробив екзит.

Flyer One Ventures — Vochi

  • Як ми вже писали в грудні 2021 Pinterest купив білоруський стартап Vochi, в який інвестували українські фонд та TA Ventures та ICLUB. Але це також стало першим екзитом Flyer One Ventures, який у травні 2020 став лід-інвестором seed-раунду стартапу та інвестував $1,5 млн.
Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук