Стартап, проект, тренд року: підсумки 2021-го за версією AIN.UA

2195

Традиційно під кінець року редакція AIN.UA розповідає про головні феномени, тренди, зміни та неочікувані події за останні 12 місяців. Ми зібрали все, що дивувало у 2021 році. 

Стартап/компанія року — Grammarly

Оцінка в $13 млрд — новий рекорд для української стартап-екосистеми. Саме у стільки оцінюється Grammarly після інвестиції у $200 млн. Всього ж залучено $400 млн і, що дивує найбільше, у зовнішніх інвесторів не більше четверті бізнесу. Здається, жоден приватний бізнес, що асоціює себе з Україною, не оцінюється так дорого (GitLab тепер IPO-компанія). Представники Grammarly не коментують жодну фінансову інформацію як про доходи, так і долі власників. Але за підрахунками AIN.UA, статок двох з трьох співзасновників перевищує $4 млрд у кожного. Багатший за них в Україні — лише власник СКМ Ринат Ахметов. 

Редакція AIN.UA підготувала короткий матеріал про бізнес Grammarly. 

Fun fact: у Grammarly вже не вважають себе стартапом і ідентифікують компанією. 

Феномен року — український кіберспорт

Україна вже багато років має сильні позиції у світі кіберспорту: три з чотирьох найбільших кіберспортивних компаній регіону – українські (WePlay Esports, Maincast, StarLadder), українська NAVI — ледь не найпопулярніша компанія світу. Але у 2021 році все вийшло на зовсім новий рівень, небачений досі. По-перше, в Україні не просто провели Major по Dota 2 — його організувала саме українська компанія. По-друге, NAVI взяло 8 перемог по CS:GO, s1mple побив купу рекордів. По-третє, двоє українців взяли The International і в мить стали мільйонерами. WOW! 

Редакція AIN.UA розповідає, яким був український кіберспорт у 2021 році. 

Тенденція року – нікому не вистачає IT-спеціалістів

Український бізнес стрімко збільшує штат своїх IT-департаментів. Ростуть як GlobalLogic чи EPAM, так і Fozzy Group та Rozetka. Усім потрібні IT-спеціалісти, дуже й дуже багато. Кадровий голод неймовірний: за інформацією AIN.UA, у деяких компаній відкрито одночасно більше тисячі вакансій. Найближчим часом ситуація навряд зміниться: спеціалісти потрібні всім без винятку, оскільки весь бізнес сьогодні — це діджитал. 

Редакція AIN.UA розповідає, як бізнес справлявся з нестачею кадрів у 2021 році. 

Тенденція року Vol.2 – бізнес відкриває регіони

Новий чорний для українського IT — регіони. Компанії одна за одною почали залишати міста-мільйонники й пішли у значно менші міста у пошуках кадрів. Віддалена робота, гібридний формат офісів, коворкінги — все це дозволило набирати людей не лише у звичних локаціях. Судячи з усього, у 2022 нічого не зміниться. 

Редакція AIN.UA розповідає, як IT-сектор відкривав для себе регіони. 

Тренд року — іноземні R&D в Україні

Частіше, ніж про нестачу IT-спеціалістів, у 2021 році редакція AIN.UA писала лише про запуски іноземних R&D. В Україні тепер знаходяться технологічні хаби міжнародних стартапів і компаній, як от Revolut, Glovo, BlaBlaCar та десятків інших. Незважаючи на зростання зарплат, ринок все ще привабливий порівняно низьким оподаткуванням, наявністю кадрів та потенціалом для зростання. При цьому — Україна є частиною Європи та знаходиться в доступному часовому поясі як мінімум для європейських компаній. 

Редакція AIN.UA розповідає, чому іноземні компанії так активно заходили в Україну.  

IT-компанія року — SoftServe

Усі попередні роки ми обходили аутсорс-компанії, що було викликано помірним зростанням, в основному за рахунок масштабування саме головного офісу. У 2021 році все змінилось. За один рік найбільша саме українська IT-компанія SoftServe виросла майже у два рази по людям, аутсорсер представлений практично у всіх регіонах країни. У якийсь момент SoftServe наймав по 500 чоловік в місяць. Небувале до того зростання. 

Редакція AIN.UA розповідає, за рахунок чого SoftServe так зростав у 2021 році. 

Проект року — «Дія»

Другий рік поспіль ми пишемо про головний проект Міністерства цифрової трансформації – сервіс «Дія». Напевно, якщо не брати до уваги Privat24, відкинути месенджери та соцмережі, саме «Дія» — найпопулярніший серед українців додаток. Ним користується вже більше 10 млн людей і це вже далеко не експеримент. Звичайно, не все проходить гладко: сервіс багато критикують (інколи — по справі, інколи — ні), та «Дія» продовжує масштабуватись і стає ще звичнішим для щоденного використання сервісом серед українців. 

Редакція AIN.UA розповідає, як змінилась «Дія» за останній рік. 

А ще:

  • Головна подія року — вихід GitLab на IPO. Компанія йшла до цього 10 років, але повірити, що це сталось, ми змогли лише коли побачили GTLB у додатку «Біржі» на iPhone.
  • Людина року — Дмитро Запорожець. Він не лише довів компанію до IPO, але й зміг відмовитись від своєї участі у її розвитку заради власного work-life balance. У нього все ще залишається невеликий відсоток компанії. 
  • Угода року — продаж Depositphotos за $85 млн. Новий власник не лише зберіг команду, а й вдвічі збільшить її. 
  • Захід року — IT Arena. Одразу видно, наскільки сильно всі скучили за офлайн-подіями. 

Ми також розповіли про найбільші інвестиції року та найбільші екзити року серед українських фондів. 

Чекаємо нових звершень від 2022 року. 

Редакція AIN.UA

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук