Як обрати роутер для квартири, офісу чи будинку. Пояснюємо для тих, хто «не шарить»

2347

Купівля роутера може виявитися по-справжньому стресовим завданням, адже далеко не кожному кортить занурюватися в технічні характеристики моделей, вивчати заплутану термінологію чи проводити тривалі й нудні порівняння на інтернет-майданчиках. У блозі Huawei спробуємо зрозумілою мовою пояснити, чим такі привабливі дводіапазонні роутери та роутери з підтримкою Wi-Fi 6, на які загалом характеристики варто зважати при виборі, а також розповімо про можливості Huawei WiFi AX2.  

Територія та умови

Перше завдання, яке ви маєте виконати, обираючи новий роутер — це виміряти площу, яку ви плануєте забезпечити бездротовим інтернетом. Дайте відповідь на запитання — скільки кімнат чи поверхів має покривати роутер? Які там є перепони? Варто зазначити, що найгірше сигнал Wi-Fi проходить через бетонні стіни, метал і кераміку.

До того ж для отримання найкращого користувацького досвіду слід обрати роутер, що підтримує найсвіжішу технологію Wi-Fi 6. Завдяки їй сигнал буде кращим, ба більше, ваше з’єднання буде більш захищеним.  

Швидкість

Що ж робити, якщо у вас є серйозні перепони сигналу або є потреба покрити інтернетом велику площу? Як не жертвувати швидкістю? В таких умовах вам може система mesh satellite, тобто комбінація девайсів, функція яких — підсилювати сигнал Wi-Fi. Якщо сигналу дійсно важко пробитися крізь перешкоди, то вам доведеться філігранно підбирати місце розташування супутникового пристрою. 

Ситуацію врятує дводіапазонний роутер, тобто мережа Wi-Fi в них працює на двох частотах одночасно – на 2.4ГГц і 5 ГГц. Діапазон 2.4ГГц зашумлений, в ньому працюють сусідні мережі Wi-Fi, сусідні мережі, Bluetooth-пристрої тощо. Попри шалені переваги у швидкості, мережа 5 ГГц є значно більш чутливою до фізичних перепон, як-от навіть просто стіни між кімнатами. Тому 5 ГГц ідеально підходить для стримінгу, геймінгу та будь-яких ресурсомістких задач, а 2.4ГГц — для звичайного веббраузингу, пристроїв екосистем «розумних будинків» тощо. 

Аби користувач не перемикався вручну з 2.4ГГц на 5 ГГц, роутери за замовчуванням пропонують створити одну мережу під спільною назвою, відповідно пристрій перемикається на потрібну частоту сам (фактично в ефірі працюють дві різні мережі на різних частотах, але користувач бачить одну).

Варто зазначити, що Huawei AX2 підтримує технологію Wi-Fi 6, завдяки чому швидкість передачі даних сягає аж 1500 Mbps (це швидкість передачі даних у двох каналах — 2.4ГГц + 5 ГГц). Це має цілком задовольнити потреби навіть найбільш затятого геймера. Однак пам’ятаймо, що реальна швидкість інтернету зрештою залежатиме від вашого провайдера. Впевніться в тому, що доступний вам провайдер здатний надати швидкість, заради якої ви купуєте певний роутер. Ба більше, навіть маючи дорогий роутер у вас все одно можуть бути проблеми з покриттям/швидкістю, що спричиненні великою площею, неоптимальним розташуванням роутера та іншими проблемами, про які розкажемо далі.  

Інші перепони

Часто перешкодою для сигналу стають не стільки певні будівельні матеріали, а банально сусідська мережа Wi-FI. Якщо ви користуєтеся мережею 2.4ГГц і мешкаєте в багатоповерховому будинку, є велика ймовірність того, що ваші з сусідами покриття Wi-Fi стикаються та «борються» за діапазон. Якщо ж ви живете в великому приватному будинку з кількома роутерами, це ще більше ускладнює ситуацію, оскільки девайси, розташовані поруч, сильно перешкоджатимуть роботі одне одного. 

В таких випадках краще налаштувати в домі меш-систему (спокійно, зараз пояснимо!) Меш-мережа — це загальна екосистема, яка самостійно встановлює гармонійний зв’язок між кількома маршрутизаторами на спільній території. Така система, зокрема, наявна в моделі Huawei AX2 — роутер підтримує технологію Harmony OS Mesh+, завдяки якій декілька девайсів AX2 можуть бути поєднані між собою і без проблем покривати великі площі. 

Оскільки не всі хочуть «гратися» з розширенням наявної мережі, саме для цього й призначені меш-системи. Це той випадок, коли ви відразу знаєте, що в вашій трикімнатній квартирі/будинку будуть проблеми з покриттям, а одного роутера не вистачить. Тоді ви відразу обираєте систему із кількох модулів, що будуть злагоджено працювати між собою, потребуючи мінімальної уваги від користувача. Проте у меш-систем існує свій недолік, це — вартість (вона фактично дорівнює кількості модулів, себто меш із двох елементів буде коштувати як два роутери з аналогічними характеристиками).

Купуючи меш-систему, очікуйте трьох варіантів розвитку подій:

  • Усе працює, як треба (супер!);
  • У віддаленій кімнаті згасає сигнал — додаєте роутер;
  • Раптом треба переїжджати — купуєте новий роутер (модуль) і знов поєднуєте все наявне в меш-систему.

До речі, рідко перепоною для проходження Wi-Fi можуть бути й Bluetooth-девайси та навіть телевізор, але ймовірність таких ситуацій є низькою. Крім того, Huawei розробили антену підвищеної ізольованості, яка забезпечує майже безперешкодне з’єднання навіть за неідеальних умов розташування роутера. Такими антенами оснащена модель AX2. 

Під’єднайтеся        

Саме з’єднання з мережею може бути встановленим завдяки двом пристроям: роутером і модемом (останні малопоширені в Україні, майже ніхто з великих провайдерів не потребує їх наявності). Більшості людей підійде роутер, кілька роутерів або комбінація роутер+модем. Роутер має власну айпі-адресу і є багатофункціональним пристроєм, тим часом як модеми малоактуальні, тому ми не говоритимемо про них у цьому матеріалі. Важлива примітка: роутери і маршрутизатори — це майже завжди одне й те саме. 

HUAWEI WiFi AX2 Auto-adaptation

Втім, якщо вам все-таки знадобиться дротове з’єднання, Huawei AX2 обладнаний трьома гігабітними портами Ethernet, які підтримують автоматичне розпізнавання LAN, тобто локальної мережі, та WAN, який і є безпосередньо мережею інтернет.

Вам не треба буде витрачати час на те, аби розрізняти порти та обирати відповідний — Huawei AX2 зробить це за вас завдяки функції автоперемикання. Коли якийсь із портів Gigabit Ethernet залучений для під’єднання до WAN, інші порти можуть використовуватися для підключення до LAN.      

Кошторис

Ви навряд чи захочете витрачати на купівлю роутера всі гроші світу, тому ціна Huawei AX2 приємно вас здивує. Приблизно за ₴1400 ви отримуєте потужний роутер з чотирма антенами, який підтримує Wi-Fi 6, автоматично перемикається між 5 ГГц і 2.4ГГц мережами, оснащений батьківським контролем, окремим застосунком та має низку інших переваг. 

Безпека

Захищеність приватних даних та можливість захисту дітей від певного контенту є пріоритетом у наші часи. З застосунком Huawei AI Life App ви маєте змогу налаштувати роутер таким чином, щоб виокремити гостьові мережі, приховавши свій пароль, чи контролювати вебсерфинг під’єднаних девайсів. В пару кліків ви можете заблокувати доступ під’єднаних пристроїв до певних сайтів чи налаштувати інші потрібні вам параметри контролю.  

Універсальний пристрій

Huawei AX2 чудово підходить для перегляду онлайн-відео 4К з кількох пристроїв, геймінгу, стримінгу та інших онлайн-активностей, але при цьому здатний задовольнити потреби й загальної аудиторії — тих, для кого надійність з’єднання і площа його покриття є пріоритетними чинниками. Завдяки автоматичному перемиканню між 5 ГГц і 2.4ГГц роутер Huawei AX2 є універсальним і адаптивним девайсом, який не потребує від користувача жодних зайвих дій. Якщо ж ви мешкаєте в великому будинку зі значною площею покриття, Harmony OS — глобальна операційна система від Huawei для мобільних пристроїв — допоможе вам налаштувати безшовну меш-мережу, і вона забезпечить блискавичне перемикання між точками доступу.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук