«Ліг сайт, потім — служба доставки»: як «ковідна тисяча» призвела до колапсу книжкової сфери

1703
Читати на RU

В грудні 2021 року Кабмін ухвалив постанову щодо проєкту “єПідтримка”. В її рамках вакциновані українці мають можливість отримати компенсації у розмірі 1000 грн. Серед іншого, “ковідну тисячу” можна витратити на книжки. Видання “Детектор медіа” розповіло, як українські видавництва справляються з раптовим напливом охочих.


Зазначається, що з початком роботи програми “єПідтримка”, у магазинів та найбільших видавництв щоденна кількість замовлень книжок зросла втричі. Так, за даними представниці Yakaboo Надії Потоцької, спочатку стався збій сайту, а пізніше й служби доставки. Якщо раніше термін доставки по Києву був не більше однієї-кількох годин, то зараз зараз це 2-5 днів.

За даними СЕО платформи Yakaboo Іван Богдана, щодня видавництво приймає та обробляє майже 30 000 звернень у контакт-центрі, оператори на телефонних гарячих лініях та у соцмережах перевантажені. По цим причинам, клієнти не мають змоги оперативно додзвонитись у Yakaboo.

«За тиждень з початку дії програми “єПідтримка” ми обробили 60 тисяч замовлень та надіслали клієнтам 168 400 книжок. Щодня ми обробляємо майже 30 000 звернень у всіх каналах комунікації з клієнтами. І ми єдині, хто насправді справляється зараз із таким навантаженням. Онлайн-книгарня, величезний склад та сучасні логістичні сервіси працюють на повну потужність та 24/7», – зазначає Іван Богдан.

Подібна ситуація і в інших українських книжкових магазинах. У Vivat говорять про збільшення продажів втричі. Разом із сплеском попиту, книгарня «Є» збільшила технічні потужності, збільшила в рази кількість персоналу та перевела логістичний центр на цілодобову роботу. Видавництво “Наш формат” завчасно попереджає клієнтів про довший час обробки замовлень та доставку, ніж зазвичай.

Нагадаємо, державна програма “єПідтримка” охоплює повністю вакцинованих громадян України. Через додаток «Дія» та банківські рішення вони можуть отримати 1 000 грн і протягом наступних 4 місяців витратити ці кошти на купівлю послуг чи товарів в сфері культури та розваг.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук