Топ-7 індійських компаній, на акції яких варто звернути увагу

956

Індійський фондовий ринок привернув до себе увагу інвесторів після того, як китайські державні органи вогнем і мечем пішли на технологічний сектор. Як результат, наприклад, статки донедавна найбагатшого жителя країни Джека Ма знизились на кілька десятків мільярдів доларів, а капіталізація Alibaba втратила $300 млрд. 

Зовсім інша ситуація з іншим величезним ринком на мільярд жителів — Індія. Так, країна небагата і має чимало своїх проблем. Та інвестори позитивно дивляться на перспективи ринку: 

  • величезна країна, яка проходить етап «діджиталізації», все більше жителів купують смартфони, а разом з тих — отримують доступ до нових сервісів і послуг.  
  • країна обростає поступово середнім класом і людьми, що прагнуть витрачати, і їм дійсно багато чого потрібно. Особливо сильно зростає e-commerce, edtech і фінтех.  
  • Очікується, що до 2024 року фондовий ринок Індії стане п’ятим за розмірами й обійде ринок Великої Британії. За останній рік індекс NIFTY50 виріс на 35%, в той самий час як S&P 500 — на 29%. 
  • За останній рік число стартапів зі статусом “єдинорога” кратно виросло (якось за тиждень додалось одразу шість), а технологічний ринок ставить рекорди. 
  • Іноземні інвестори активно вкладаються в Індію, свої проекти мають як великі компанії, типу Google й Amazon, так і фонди, як от Tiger Global чи Softbank. 
NBFC in wooden block letters on indian currency.

Іншими словами, Індія виглядає країною, яка наступні десятиліття зростатиме, а отже, на цьому можна заробити. AIN.UA разом з Currency.com підготував список з семи компаній, акції яких можна розглянути для інвестицій. 

  • HDFC Bank. Індійський комерційний банк, мережа якого налічує понад 5600 відділень та понад 16 тисяч банкоматів. Активи на 31 березня 2021 року становили $243 млрд, а чистий прибуток понад $4 млрд.
  • ICICI Bank. Другий найбільший банк в Індії після State Bank of India. Майже 50% доходів банку приносять страхові послуги. Чистий прибуток ICICI Bank за 2020 рік склав понад $2,7 млрд.
  • ABB India. Працює на надзвичайно перспективному ринку — встановлення зарядних станцій для електрокарів в Індії. Експерти вже оцінюють цей ринок у $3 млрд щорічно, в майбутньому він лише зростатиме. Окрім того, держава підтримує ініціативу переходу на електричні види транспорту. 
  • Azure Power Global. Компанія, що створює сонячні панелі, а також реалізує їх: це проекти по створенню великих сонячних станцій та індивідуальне встановлення на дахи будинків. Останні роки попит на послуги компанії зростає і зараз акції Azure Power Global називають ледь не найкращими для інвестицій. 
  • Tata Motors. Це величезний гігант з виробництва автомобілів. За останній рік Tata виросла на 31%, на домашній ринок поставлено понад 65 тисяч автомобілів. Можливо ви не знали, але саме Tata Motors володіє брендами Jaguar та Land Rover, їх викупили у 2008 році. 
  • Infosys. Це велике технологічна компанія, але якщо спростити, то Infosys — це аутсорсер. Офіси компанії представлені у 50 країнах світу, але основа — саме в Індії. Компанія цінується інвесторами за перспективи росту, оскільки технологічний сектор сьогодні попереду всієї планети, крім того, Infosys виплачує дивіденди. 
  • AXIS Bank. Індійський комерційний банк, мережа якого налічує 4600 відділень та 17 тисяч банкоматів. Активи на 31 березня 2021 року склали $137 млрд, а чистий прибуток — $970 млн.

Інвестбанки прогнозують, що наступного року економіка Індії може вирости одразу на 9%, якщо пандемія не продовжить завдавати сильного удару по світу. Та потрібно розуміти, що велика кількість технологічних компаній країни не зав’язана на внутрішньому ринку. Індія вже багато років — постачальник IT-рішень в глобальних масштабах, чого тільки вартий той факт, що директори майже всіх найбільших технологічних компаній світу — вихідці з Індії. Країна має потенціал для росту і поки ним користується. 

Повідомлення містить інформацію про рух ринку, не є інвестиційним дослідженням, не повинно розглядатися як інвестиційна рада та є суб’єктивною точкою зору на об’єкт повідомлення автора матеріалу.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук