ЗМІ: Як трекери AirTag використовують для стеження за людьми

3092

У квітні 2021 року компанія Apple провела презентацію своїх нових гаджетів, серед них — Bluetooth-трекер AirTag для слідкування за тим, де знаходяться ваші речі. The New York Times пише про те, як подібні гаджети можуть використовуватись для слідкування за людьми і навіть для крадіжок майна. Редактор AIN.UA публікує скороченний переклад.


Якось у вересні, в неділю ввечорі 24-річна Ешлі Естрада перебувала в гостях у друзів у Лос Анджелесі, коли отримала дивне сповіщення на свій iPhone: «Поблизу знайдено AirTag». Це — невеличкий круглий трекер, який Apple почала продавали раніше у 2021 році, щоб користувачі могли відслідковувати, де знаходяться їхні речі. Але ані сама дівчина, ані її друзі не мали такого трекера. За даними сповіщень, AirTag знаходився поруч із нею вже кілька годин. А його історія на карті показувала переміщення дівчини по місту.

«Це було страшно, я думала: хто може за мною слідкувати? Навіщо їм це?», — говорить вона.

Її досвід — не поодинокий. Останніми місяцями користувачі багато постили на TikTok, Reddit та Twitter про те, що знаходять трекери у своїх речах та авто.

Росте занепокоєність тим, що подібні девайси можуть допомагати у новій формі сталкінгу — про це спеціалісти з безпеки попереджали ще тоді, коли компанія презентувала нові пристрої.

The New York Times поговорив із сімома жінками, які вважають, що за ними слідкували за допомогою AirTag, включаючи 17-річну дівчину, на авто якої мати потайки помістила трекер, щоб знати, де її донька перебуває зараз.

Влада подекуди уже почала звертати увагу на ризики від AirTag. Приміром, Департамент поліції Вест-Сенеки у Нью-Йорку нещодавно попередила спільноту про ризики сталкінгу за допомогою таких девайсів. Це сталося після того, як трекер було знайдено на бампері машини. Apple погодилась співпрацювати у розслідуванні, що може призвести до звинувачень, говорять у поліції.

У Канаді місцевий департамент поліції заявив, що розслідував п’ять випадків, коли крадії поміщали трекери на дорогі машини, щоб слідкувати за ними і вкрасти.

Дослідники безпеки зараз вірять в те, що пристрої, які працюють на Bluetooth, можуть вказувати на ширшу проблему із трекінгом. Вони випромінюють цифровий сигнал, який може бути помічений пристроями на мобільній операційній системі Apple. Ці пристрої повідомляють володарю, де востаннє перебував трекер. На відміну від подібних систем для трекінгу на кшталт Tile, сюди Apple додала функції захисту від неправомірного використання трекерів, включаючи сповіщення, які отримала Ешлі Естрада. А також автоматичні звукові сигнали (Tile планує додати функцію, що перешкоджає слідкуванню за людьми, уже наступного року).

Але в той самий час AirTag представляють унікальну небезпеку саме через те, що продукти Apple присутні привселюдно і це дає можливість дуже точно стежити за пересуванням людей, як вказує директор з кібербезпеки Electronic Frontier Foundatio Ева Галперін.

«Apple автоматично перетворила кожен пристрій на iOS на частину мережі, яку використовують, щоб визначати локацію трекерів. Ця мережа, до якої в Apple є доступ, більша та потужніша, аніж будь-яка, що використовується іншими трекерами. Вона — потужніша і для сталкінгу», — говорить дослідниця.

Apple не розкриває цифри продажів, але крихітний трекер за $29 став популярним, і гарно продається з часів презентації.

Представник компанії Алекс Кіршнер зробив заяву, за якою в компанії дуже серйозно ставляться до безпеки користувачів, та до приватності та безпеки AirTag. І якщо користувач переживає з приводу своєї безпеки, він може звернутися до правоохоронців, які працюватимуть разом із Apple, щоб викрити інформацію про власника невідомого трекера.

Поліція може попросити Apple надати інформацію про таку людину, щоб установити її особу. Але дехто, з ким The New York Times говорила про це, так і не зуміли знайти приховані трекери, про яких їх повідомили пристрої Apple. Вони також підкреслили, що поліція не завжди серйозно ставиться до таких скарг.

У грудні 2021 року Еріка Торрес провела вечір, гуляючи зі своїм хлопцем, після чого її iPhone повідомив, що знайшов “невідомий аксесуар”, що знаходився поруч із нею протягом двох годин, і переміщувався разом із нею з бару і додому.

Вона звернулася до поліції та до Apple, але так і не знайшла трекер. Представник компанії повідомив їй про те, що це сповіщення може спрацьовувати й на інші пристрої, включаючи навушники AirPod. Коли Торрес запостила відео про цей випадок на YouTube, з десяток людей прокоментували, що подібне траплялося і з ними. «Кількість повідомлень наштовхує на думку, що це має бути якась несправність, яка призводить до такого досвіду в людей, — говорить вона. — Сподіваюсь, за ними не стежать».

Ешлі Естрада, яка отримувала сповіщення, будучи в Лос-Анджелесі, врешті-решт знайшла трекер розміром з монетку, який засунули за номерний знак її автомобіля. Вона запостила відео про це на TikTok, і воно стало віральним.

У поліції їй сказали, що ситуація — нетермінова і що, аби зробити заяву, їй доведеться принести пристрій на станцію вже вранці. Дівчина не хотіла чекати, тому викинула трекер після того, як зробила кілька фото.

Представник поліції Лос-Анджелесу розповів The New York Times, що у них немає даних про випадки, коли такі трекери використовували для стеження за людьми чи машинами. Але, за словами дівчини, після відео на TikTok з нею з власної ініціативи зв’язався представник Apple. Йому вдалося встановити, що трекер пов’язаний із жінкою з центрального Лос-Анджелесу.

Інша жінка, Мікаела Клу з Каліфорнії, отримала сповіщення від iPhone, що за нею стежить невідомий аксесуар, після того, як вийшла зі спортзалу в листопаді 2021 року. Коли вона дісталася дому, то зателефонувала поліції. Їй повідомили, що заяву про стеження можна було би подати лише, якщо людина сама з’явилась би біля її будинку, і що сповіщення від Apple — недостатня підстава підозрювати сталкінг. Представник Apple допоміг їй від’єднати пристрій від смартфона, але сам трекер так і не знайшли.

«Мені було страшно і сумно через те, що я нічого не можу із цим зробити. Я ще тиждень просто лишалася вдома», — розповіла вона.

У червні 2021 року після того, як почали озвучуватись ризики сталкінгу, Apple випуастила апдейт для трекерів, який змушує їх пищати, якщо вони день чи більше побудуть далеко від пов’язаного пристрою. Але звуки ці — не дуже голосні.

А користувачеві, в якого немає iPhone, відшукати трекер буде ще важче, адже вони несумісні з Android-девайсами. Apple випустила Android-додаток, що може сканувати трекери. В компанії відмовились коментувати, чи працюють на разі з Google, аби Android-смартфони також уміли автоматично відслідковувати трекери.

Користувачі, які розповідають, що за ними стежили за допомогою трекерів, називають заходи з безпеки Apple недостатніми. За словами Ешлі Естрада, її смартфон повідомив їй про трекер через чотири години після того, як засік його. За словами інших, цей процес міг займати й дні. За даними Apple, цей період може відрізнятись залежно від налаштувань геолокації та операційної системи телефону.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук