Як створити власний NFT за 10 хвилин – інструкція

3812
Читати на RU

У 2021 році криптовалюти знову на піднесенні, але особливо хайповою стала галузь невзаємозамінних токенів NFT. Сьогодні на NFT роблять мільйони навіть діти: наприклад, школяр з Лондона заробив $400 000 на NFT з китами, а 12-річна американка продала своїх малюнків у NFT на $1,6 млн! І таких випадків з кожним днем дедалі більше.

На NFT заробляють не тільки художники, але й музиканти, поети та інші митці. Навіть автори мемів можуть монетизувати свої жарти через NFT: так Зої Рот – героїня мему Disaster Girl – заробила на невзаємозамінних токенах майже півмільйона доларів.

Про те, що таке NFT і як воно працює, ми вже розповідали на AIN.UA.

І хоча сам термін “невзаємозамінний токен” звучить як щось складне і дуже криптографічне, створити його елементарно просто. Навіть діти це вміють!

У цій статті ми покроково розглянемо, як перевести своє мистецтво у NFT та почати заробляти на ньому вже зараз.

Крок 1. Оберіть, що будете токенізувати

Найпоширенішим видом мистецтва серед NFT-авторів є образотворче мистецтво. Це можуть бути не лише картини, але також рідкісні календарики та поліграфія, фотографії тощо.

Токенізувати можна також аудіо, відео, 3D-моделі… Будь-які файли, які можна конвертувати у формати PG, PNG, GIF, SVG, MP4, WEBM, MP3, WAV, OGG, GLB та GLTF (ці формати підтримує платформа OpenSea, на якій будемо створювати та розміщувати свої NFT).

Для цієї інструкції я обрала фотографію свого старого малюнку з доволі психоделічним сюжетом. Чому б не увіковічити його у блокчейні?

Крок 2. Завантажуємо MetaMask

MetaMask – це захищений Ethereum-гаманець. Він повністю безкоштовний і дозволяє купувати, продавати та зберігати токени, у тому числі NFT.

Найпростіший спосіб – інсталювати його для Chrome або Firefox, після чого створити гаманець. Для цього натисніть на кнопку “Встановити MetaMask для Firefox” (або Chrome, якщо ви працюєте в цьому браузері). Також MetaMask доступний для Brave та Edge.

Відкриється вікно сторінки додатків для Firefox. Натисніть на кнопку “Add to Firefox”. Для інших браузерів механіка аналогічна.

Коли додаток буде встановлено, лишається тільки створити гаманець. Для цього натисніть “Почати роботу”.

Далі слідуйте інструкціям MetaMask. Обов’язково запишіть десь пароль, який ви оберете для свого акаунту, а також секретну фразу, яка допоможе поновити доступ у випадку, якщо пароль все-таки буде втрачено. Не нехтуйте цією функцією безпеки – вона дуже важлива, про що MetaMask декілька разів попередить вас у процесі створення гаманця.

Нарешті, процес завершено, і ви можете працювати з новим акаунтом.

Крок 3. Створіть акаунт на OpenSea

OpenSea – це один з найбільших NFT-маркетплейсів у світі. На платформі можна створювати, колекціонувати, продавати та купувати NFT.

Щоб почати роботу, натисніть кнопку “Створити” на головній сторінці OpenSea.

Тепер потрібно під’єднати ваш гаманець MetaMask до OpenSea. OpenSea працює і з іншими гаманцями, зокрема Coinbase Wallet, WalletConnect та Fortmatic, але MetaMask – найпоширеніший та найпростіший варіант.

Отже, у списку оберіть MetaMask.

Далі у браузері справа з’явиться спливаюче вікно: виконуйте інструкції у ньому, щоб під’єднати ваш гаманець до OpenSea.

По завершенню процесу ви опинитесь на сторінці створення нового токену.

Крок 4. Створюємо NFT

Ця форма надзвичайно проста і зрозуміла.

  • Спершу потрібно завантажити ваш файл, який ви хочете токенізувати. Зважайте на те, що ві не повинен бути важчим за 100 Мб.
  • Далі вигадайте йому назву та введіть її у поле “Name”.
  • Нижче можна вставити посилання на ваш веб-сайт або будь-яку іншу сторінку – ця інформація відкриватиметься всім користувачам, які будуть переглядати ваш NFT.
  • Можна зробити текстовий опис вашого витвору мистецтва. Це може бути як короткий текст на кілька речень, так і розгорнутий матеріал з форматуванням з допомогою спеціального веб-синтаксису (інструкція по використанню markdowm syntax доступна за посиланням).
  • Оскільки це наш перший NFT, поле “Collection” пропускаємо – ми ще не створили жодної колекції.
  • Поле “Supply”, тобто кількість, у якій буде пропонуватись даний токен, заповнюється автоматично.
  • У полі “Blokchain” всього два варіанти – Ethereum і Polygon. Оскільки для NFT все-таки найпоширенішим є блокчейн Ефіру, залишаємо його за замовчуванням.
  • Після заповнення всіх полів, натисніть кнопку “Створити”.

От ми і створили наш перший NFT! І на весь процес знадобилося менше 10 хвилин.

Новий NFT можна переглянути і відредагувати у своєму акаунті. Тут буде відображатися активність по переглядам та ставкам, які користувачі, зацікавлені в покупці, будуть вам пропонувати через функцію “Make offer”. Саме від їх активності залежатиме інвестиційна цінність нового токена.

Крок 5. Виставляємо NFT на продаж

Щоб розмістити новий NFT на маркетплейсі OpenSea, натисніть клавішу Sell у верхньому правому кутку сторінки. Після цього вас спрямує на сторінку оформлення лістингу. Тут потрібно буде визначитися з ціною (вона може бути фіксованою, а можна обрати й тип аукціону), а також можна прописати додаткові опції. Наприклад, зарезервувати за конкретним покупцем. Також можна обрати термін, в який токен буде торгуватися на OpenSea.

Щойно ви заповните всі поля, тисніть на кнопку “Complete Listing”.

Зверніть увагу, OpenSea утримує комісію 2,5% від суми продажу. Тому для того, щоб вперше виставити токен на продаж, вам попередньо доведеться поповнити свій депозит на 0,05 ETH (приблизно $200 на грудень 2021) або сплатити мінімальну суму “газу” в 0,02 ETH ($80). Це потрібно для ініціалізації вашого гаманця на OpenSea. У подальшому плата буде непотрібна.

Після цього NFT буде опублікований на маркетплейсі і доступний для продажу.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук