Антивірус Norton 360 встановлює криптомайнер на пристрої, але гроші йдуть користувачам

594
Читати на RU

З січня 2022 року антивірус Norton 360 встановлює криптомайнер. Користувачі, які помітили це, виступили з різкою критикою таких рішень розробників програмного забезпечення, а дехто навіть звинувачував їх в таємному майнінгу.

Проте, як повідомляє The Verge, про рішення додати криптомайнер в антивірус представники Norton повідомили ще влітку 2021, без прямої згоди користувача ці застосунки не запускаються, а отримані гроші належать самому користувачу (за виключенням комісії розробників).

Як працюють майнери в антивірусах

Зображення: The Verge

Минулого літа Norton публічно оголосив, що додає криптомайнер до свого пакету безпеки Norton 360, представивши його як безпечнішу альтернативу «неперевіреним» та «складним» програми для майнінгу, які користувач може знайти в інтернеті.

Спочатку він був доступний лише обмеженій кількості користувачів, але тепер встановлюється для всіх, хто використовує Norton. Однак це не означає, що антивірус автоматично розпочне майнінг на вашому комп’ютері — у поширених запитаннях про Norton сказано, що він не буде майнити без дозволу і що «на додаток до пристрою, який відповідає системним вимогам, ви також повинні увімкнути Norton Crypto на своєму пристрої».

Тобто так, Norton встановлює криптомайнер разом зі своїм програмним забезпеченням, і не акцентує на цьому увагу користувача у процесі початкового налаштування. Але він не почне використовувати потужності вашого комп’ютера для майнінгу без вашого окремого дозволу.

Крім того, майнер працює не постійно, а лише в ті моменти, коли комп’ютер не використовується, а якщо ця функція все ж буде заважати її можна виключити в будь-який момент.

«Перетворіть час простою вашого ПК на готівку»

Зображення: The Verge

Після того, як користувач ввімкне Norton Crypto, антивірус автоматично налаштує гаманець і відразу ж почне використовувати графічний процесор комп’ютера для добування Ethereum (системні вимоги передбачають відеокарту Nvidia або AMD з принаймні 6 ГБ пам’яті).

Всі прибутки від майнінгу будуть періодично зараховуватись у створений гаманець, і коли досягнете мінімальної суми, користувач зможе вивести свої гроші через Coinbase. При цьому розробники антивірусу утримують 15% від прибутку (що є надзвичайно високою комісією на ринку, проте за це користувач отримує можливість не переживати за ПО і налаштування).

Правда переваги такого способу майнінгу виглядають непереконливо з огляду на тести, які провели журналісти The Verge. Як виявилось, ніч майнінгу на RTX 3060 Ti приносить користувачу Norton криптовалюту Ethereum вартістю $0,66, тоді як електроенергія в непіковий час обійшлася в ті ж $0,66.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук