Український проект Kiss Library оштрафували на $7,8 млн за піратство

2129
Читати на RU

17 грудня 2021 року окружний суд США у західному окрузі Вашингтона задовільнив позов Amazon Publishing, Penguin Random House та Гільдії авторів США проти створеного українцями книжкового проекту Kiss Library. На це звернув увагу Telegram-канал cynical_publisher. Тепер Kiss Library має виплатити видавцям $7,8 млн компенсації за порушення прав інтелектуальної власності.

Що за проект Kiss Library

Згідно з прийнятою у грудні ухвалою американського окружного суду, Kiss Library — це книжковий онлайн-магазин, який незаконно копіював та розповсюджував твори авторів, порушуючи права їхньої інтелектуальної власності.

Відповідачами суд називає українців Родіона Винниченко та Артема Бесшапочного, які заснували та очолювали проект.

З чого все почалося

7 липня 2020 року Amazon Publishing, Penguin Random House, найбільший видавець світу, та Гільдія авторів США подали позов до окружного суду США у західному окрузі Вашингтона проти Kiss Library.

Позивачі звинуватили проект у незаконному копіюванні, розповсюдженні та продажі книг, створених або опублікованих ними. Вони заявили, що зазнали не лише економічних збитків через невиплату роялті, а й втратили своїх клієнтів.

Скарги на Kiss Library від авторів почали з’являтися в мережі два роки тому. У них йшлося про те, що сайт перепродає книжки, які автори офіційно продають зокрема на Amazon, в різних онлайн-форматах за завищеною ціною:

Я знайшов сайт під назвою Kiss Library, де продається одна з моїх електронних книг, які я завантажив на Amazon. Там вона дорожча і у форматах epub та pdf. Цей сайт якимось чином співпрацює з Amazon, чи він піратський? Хтось щось чув про нього? — написав користувач Reddit.

Автори вже тоді виявили, що проект Kiss Library працює під різними доменними іменами — Kissly.net, Libly.net, Cheap-Library.com, тим самим уникаючи виплати роялті авторам та видавцям.

Яким є рішення суду

17 грудня 2021 року окружний суд задовільнив позов Amazon Publishing, Penguin Random House та Гільдії авторів США у цій справі. Він підтвердив 52 випадки порушення авторського права, які виявили позивачі. Згідно з рішенням, українці Родіон Винниченко та Артем Бесшапочний мають виплатити по $150 000 за кожну книгу — це $7,8 млн.

Ініціатори Kiss Library уникали співпраці зі слідством та не брали участі у жодному із судових засідань.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук