Україна виводить супутник «СІЧ-2-30» на орбіту, вперше за багато років

1001
Читати на RU

13 січня 2022 року з пускового майданчика SLC-40 на мисі Канаверал компанія SpaceX запускає ракету Falcon 9, щоб доставити на орбіту корисний вантаж, зокрема, український супутник «СІЧ-2-1» («СІЧ-2-30»). Пуск ракети можна дивитись онлайн на YouTube-каналі та на сайті компанії.

  • «СІЧ-2-1» — це український супутник дистанційного зондування Землі. Його розробило та виготовило держпідприємство «Конструкторське бюро «Південне» ім. М.К. Янгеля». На початку грудня 2021 року його літаком відправили до Космічного центру імені Кеннеді на мисі Канаверал для проходження підготовки до запуску та його стикування із ракетою Falcon 9 компанії SpaceX. Наприкінці грудня супутник інтегрували з ракетою, ось так він виглядав під час підготовки до польоту:
  • Пуск відбувся у рамках місії SpaceX під назвою Transporter-3, це вже третя райдшер-місія (націлена на малі супутники, які запускають “пакетом”, а тому подібні запуски є дешевшими для їхніх власників). Цього разу ракета компанії виводить на орбіту 105 космічних апаратів, і серед них — український супутник. Щоб здійснити цей пуск, українське КБ уклало угоду із голландською компанією Isilaunch, яка продає послуги SpaceX із запуску космічних апаратів на орбіту.
  • О 17:35 за київським часом SpaceX успішно посадила першу ступінь своєї ракети (це вже десяте її використання), а виведення на орбіту супутників відбудеться десь о 18:50 за Києвом. О 20:10 апарат «СІЧ-2-30» має пролетіти над територією України, на цей час заплановано перший сеанс зв’язку з ним.
  • Основна мета супутника «СІЧ-2-30» — отримання цифрових фото поверхні Землі у видимому й ближньому інфрачервоному діапазонах електромагнітних хвиль, а також моніторінг параметрів магнітосфери Землі. Для цього він обладнаний оптичним сканером та іншими пристроями.
  • Фото з таких апаратів дозволяють відслідковувати зростання агрокультур, вирубку та пожежі в лісах, розливи річок, стихійні лиха. Використовують знімки і з метою розвідки: відстеження пересування військ, побудови інженерних споруд та розгортання інфраструктури. Що саме і як добре може відслідковувати супутник залежить від кількох ключових характеристик: спектрального та просторового розрізнення, ширини сканувальної смуги та темпорального розрізнення – періоду, за який апарат може двічі зняти одну й ту саму місцевість.
  • Його обладнання має роздільну здатність 7,8 м на один піксель (це можна порівняти із роздільною здатністю смартфону) при охоплені смуги у 45 км. Про це часто говорять як про перемогу, адже порівняно із європейськими аналогами це — краща роздільна здатність. Наприклад, фото із «Січ-2-30» виглядатиме трохи краще ніж із Sentinel 2А (у якого роздільна здатність — 10 м). Але водночас у нього й менша ширина смуги сканування: 46,6 км порівняно із 290 км у Sentinel.
  • Наприклад, старший науковий співробітник лабораторії супутникових досліджень ближнього космосу Інституту космічних досліджень НАН України Олексій Парновський у своїй статті детально аналізував технічні характеристики космічного апарату «СІЧ-2-30» порівняно із європейськими Sentinel-2, дійшовши висновку, що український супутник не надто вирізнятиметься з-поміж аналогів. Є й інші експерти, які підкреслюють, що супутник створений на застарілих технологіях 2000-х років, і що краще було би, якби Україна поверталася до космосу із більш сучасним обладнанням.
  • «СІЧ-2-30» побудований на тій самій платформі, що й «Січ-2», це — його модернізована версія. «30» у назві супутника — це відсилка до років незалежності України. Він стане першим за багато років українським космічним апаратом віддаленого спостереження Землі. Говорять про те, що це перший пуск за 10 років, але якщо точніше, це — перший за 10 років пуск державного супутника. Адже у 2014 році українські студенти з КПІ запустили наносупутник PolyITAN-1, що успішно працює на орбіті уже більше 7 років.
  • Цей пуск — важливий, вважає український вчений-фізик та популяризатор науки Антон Сененко, адже працює на розвиток української системи підприємств навколокосмічної галузі:

«Я щиро вболіваю за цей запуск. Чому запуск супутника є корисним для держави? Не тільки тому, що він наш, власний і якусь користь у вигляді зондування земної поверхні буде нести. А тому, що він дозволяє підтримувати та розвивати вітчизняну систему високотехнологічних підприємств та конструкторських бюро. Це набагато більш важливо. За його створенням стоїть праця сотень інженерів, конструкторів та вчених, що здатні створювати таку техніку», — пише він.

Детальніше про те, що має робити супутник, та чому це — важлива подія, можна прочитати у матеріалі AIN.UA.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук