Український OneNotary підняв $1,75 млн, роблять онлайн-нотаризацію для США

988
Читати на RU

Українська команда OneNotary, що працює на американському ринку, залучила раунд інвестицій у розмірі $1,75 млн. AIN.UA поспілкувався з її інвесторами та розповідає деталі.

Команда засновників компанії

Деталі угоди

  • OneNotary — це платформа онлайн-нотарізацій в США, яку заснувала українська команда.
  • Стартап залучив $1,75 млн доларів венчурного фінансування.
  • Це seed-раунд, і основними інвесторами у ньому є Adventures Lab VC, Digital Future VC, U.Ventures, TMT Investments та GoodPaper Venture. Частку та оцінку компанії під час раунда не розкривають, але в середньому на подібних раундах компанія віддає 10-15% інвесторам.

За словами керівного партнера Adventures Lab Андрія Криворчука, його фонд познайомився із засновником та керівником OneNotary Іваном Зіньковим за рік до угоди, регулярно спілкувались та консультували, а також слідкували за динамікою їхнього продукту.

«Перш за все, підкупили фаундер і команда. У них — відмінний досвід у b2b-продажах на ринку США + особисті якості. Команда бутстрепила кілька років, вкладаючи усі свої заощадження у проект і отримуючи десятки “ні” від інвесторів, які не вірили, що в принципі можливо просувати такий проект з України на ринку США. Поки не довели зворотнє», — говорить Криворчук.

За його словами, два найважливіші фактори, що переконали фонд зайти у проект: гарна динаміка у продажах за останній рік та випробування на «легкі» гроші — команда відмовилася від пропозиції продажу від одного з американських legaltech-гравців. І це сталося, коли стартап уже давно полишив «фінансову зону комфорту».

Інші інвестори з України, фонд Digital Future, також відзначають гарну команду та перспективи на ринку онлайн-нотаріальних посвідчень:

«OneNotar відповідає нашим основним критеріям інвестування: український фаундер та заряджена команда, хороший трекшн, перспективний ринок та можливості для екзіту. OneNotary добре зайшли, у них вже є продажі та гарні маркетингові показники. Окрім того, поки ніхто в галузі не може надати таке ж просте та безшовне рішення. Бачимо в цьому можливості зростання, тому що у найближчі роки цей ринок суттєво змінюватиметься: традиційні нотаріуси будуть замінюватися онлайн-сервісами», — вважає засновник Digital Future Олексій Вітченко.

Над чим працює стартап

Платформу OneNotary у 2020 році заснував український підприємець Іван Зіньків, окрім нього, серед співзасновників ще три інженери та дизайнер. Проект започаткували якраз у період загострення пандемії коронавірусу.

«До цього ми працювали разом в американській компанії Tonic Health біля 5 років. Я керував відділом розробки в Україні, інші фаундери також займали топові позиції за своїми напрямками. Після продажів цієї компанії у кінці 2019 року вирішили іти у власний проект», — розповідає Зіньків AIN.UA.

Зараз у стартапі працює 16 людей, більша частина команди — в Україні, а сам засновник у кінці 2020 року переїхав до США, щоб займатися продажами та інвестиціями, також там працює частина сейлз-команди.

До пандемії лише у кількох штатах дозволяли онлайн-нотаріальне засвідчення. Таке засвідчення потрібне у всіх сферах: нерухомість, купівля автомобілів, освіта і т.д. Але в кожному штаті, галузі і навіть окрузі для цього існують власні правила та процедури, іноді вимагаючи 2-3 свідки, або нотаріуса, який володіє мовами для іспано/франко/німецькомовних клієнтів.

«Ми валідували ідею онлайн-нотарізацій і раніше, але зміна ситуації у світі показала нам, що у цього ринку є потенціал. До Covid всього кілька штатів дозволяли онлайн-нотаріальне посвідчення, а в період пандемії ця кількість лише виросла. Що стало для нас сигналом обрати та розвиватись у цьому напрямку», — говорить Зіньків. Зараз онлайн-засвідчення можливо уже в 39 штатах.

Зображення OneNotary

OneNotary працює саме у цій ніші, пропонуючи послуги онлайн-нотаріального посвідчення. Розробники вважають, що онлайн-сервіс надійніший за офлайн, завдяки запису аудіо/відео, перевірці ідентифікатора підписувача та цифровому запечатуванню документів із захистом від несанкціонованого доступу. Сервіс працює за допомогою AI: такі алгоритми дають рекомендації, як заповнювати поля у документі, а також звертає увагу на можливі помилки.

Зараз у мережі OneNotary зареєстровано уже понад 10 000 нотаріусів з усіх штатів.

На що підуть інвестиції

Компанія використає капітал для розвитку свого рішення для бізнесу, покращення виявлення шахрайства у подібних послугах, прискорення процесу підготовки документів із залученням AI. Також інвестиції спрямують на маркетинг. OneNotary, за словами засновника, планує створити найшвидший інструмент онлайн-нотаризацій на ринку США, для цього власне і розробляють AI-систему підготовки документів. Також команда працює над рішенням інтеграції системи онлайн-нотаризацій в інші робочі інструменти різних бізнесів.

«Нашим партнерам це надасть можливість впроваджувати наш продукт у свою систему протягом години та використовувати його для власних цілей (приміром, у мобільний банкінг)», — говорить Зіньків.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук