Шахраї під виглядом monobank обіцяють дохід до 20 000 грн на день. Вже є постраждалі

2267
Читати на RU

Нова шахрайська схема набирає обертів в уанеті, на цей раз ділки мімікрують під monobank. Обіцяють від 1000 грн до 20 000 грн пасивного доходу на день через криптовалютні інвестиції. Насправді ж до банку дані оголошення не мають жодного відношення. Між тим, за словами Олега Гороховського, довірливі клієнти monobank вже втратили через шахраїв більше 50 000 грн. Розповідаємо подробиці.

Що сталося

17 січня по Facebook почала ширитися реклама сервісу пасивного доходу, який буцім-то запустив популярний український необанк monobank. Вона обіцяє українцям мінімум 12 000 на місяць пасивного заробітку. На фотографіях у оголошеннях фігурують співзасновники Олег Гороховський, а також Дмитро Дубілет, який давно вийшов з бізнесу.

Якщо клікнути по оголошенню, користувач потрапить на сторінку, яка виглядає, як новинний сайт телеканалу «Інтер». В новині йдеться про те, що monobank відтепер пропонує кожному «пасивний дохід від 1000 гривень на день», але треба поспішати – пропозиція обмежена, заробити встигнуть не всі. Звісно ж, до “Інтеру” сторінка не має жодного відношення. Це очевидно, якщо звернути увагу на домен — чомусь новина розміщена на stableprofit2.monster, замість inter.ua.

Скрін фейкового сайту Інтер

Усі посилання на monobank у фейковій новині ведуть на лендінг в стилі офіційного сайту Monobank. Користувачам пропонують заповнити анкету, вказати пошту та номер телефону. Після цього на зв’язок має вийте нібито консультант банку. На сайті розміщений калькулятор доходу, який обіцяє більше 32 000 грн за три дні за умови інвестування лише 2700 грн.

Фейковий лендінг

«Наша висококваліфікована інвестиційна команда розробила унікальну систему криптоінвестування, яка допоможе кожному українцю заробляти від 1 000 до 20 000 гривень на день», — йдеться на сайті.

Також там опублікована підроблена ліцензія від Національного Банку з купою граматичних помилок:

Фейкова ліцензія НБУ

Співзасновник monobank Олег Гороховський повідомив у своєму Facebook, що йому вже відомо про шахраїв. На сьогодні від їхніх дій вже постраждали щонайменше 9 клієнтів банку – вони втратили сумарно 53 338 грн через цей сайт.

“Ми звернулися до правоохоронних органів та самі активно займаємося цими обормотами.
Також оголошую винагороду 500 000 гривень за інформацію, яка призведе до затримання злочинців”, – написав Гороховський.

Схожі випадки шахрайства в інтернеті

Раніше шахраї вже використовували фейкові сайти Monobank для обману. Так вони виманюють у користувачів паролі та SMS від банку і намагаються замінити смартфон клієнта на свій та отримати доступ до його грошей. Або ж телефонують і просять назвати номер карти, дату закінчення її терміну та код CVV. Цю інформацію можна використовувати під час покупок в інтернеті на чужу банківську карту.

Схожу схему також задіяли у випадку із «ПриватБанком». Зловмисники використовують айдентику банку для заманювання українців пропозицією високого доходу від інвестиційних проектів. Громадянам обіцяють до $8 500 на місяць доходу від інвестицій у національні компанії на кшталт «Укрнафта» та «Дніпровського металургійного заводу». Щоб стати «інвестором», потрібно заповнити форму на сайті, вказавши свої особисті персональні дані: ПІБ, номер телефону та пошту.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук