IT-компанія Andersen відмовила україномовним розробникам. Це – порушення закону, кажуть чиновники

1715
Читати на RU

Днями стало відомо про декілька випадків відмови україномовним кандидатам у працевлаштуванні в IT-компанію Andersen. Рекрутери заявляли, що для компанії важливо вміння співробітників спілкуватися саме російською мовою. Цей кейс набув розголосу у ЗМІ, після чого на повідомлення про дискримінацію за мовною ознакою відреагувала Уповноважений ВРУ з прав людини. Редактор AIN.UA розповідає подробиці.

Що сталося

Близько тижня назад розробник Денис Водотієць опублікував у LinkedIn допис, в якому розмістив скріншот переписки з рекрутером Andersen. Як видно зі скріншоту, Денису відмовили у розгляді його кандидатури через те, що він спілкується українською або англійською мовами, але не розмовляє російською.

Аналогічна ситуація сталася ще з одним українським розробником – Богданом Мельником. Він розмістив скриншот свого діалогу з рекрутеркою Andersen в Linkedin, який стався ще у грудні 2021 року. Дівчина заявила, що всі комунікації у середині команди ведуться виключно російською мовою, тому через те, що Богдан не говорить російською, він не може претендувати на вакансію.

Скріншот Богдана поширила у LinkedIn Anita Nazarenko

“Виявляється, незалежно від свого професійного рівня, володіння англійською та інших навичок, я не можу працювати в компанії, яка має офіси в 6 містах України, виключно тому, що я розмовляю українською. Мова про компанію Andersen, вона ж Andersen People”, – зауважив Богдан.

Кейс набув значного розголосу у ЗМІ. У коментарях багато обурених таким підходом Andersen до найму. Користувачі зауважують, що відмовляти українцям у роботі в Україні через незнання російської – це серйозне порушення прав громадян.

Andersen заснована у Білорусі у 2007 році і має офіси у трьох країнах: Білорусь, Україна та Росія. Цікаво, що більшість розробників працює саме в Україні – українські представництва компанії розміщені у Києві, Чернігові, Черкасах, Харкові, Одесі та Дніпрі. У 2021 році компанія стала роботодавцем року в Україні за версією DOU у категорії “800 – 1500 спеціалістів”. Серед її клієнтів – міжнародні компанії, зокрема Johnson & Johnson. Але більша кількість клієнтів – з Росії, серед них банк Tinkoff, засновник якого Олег Тіньков відомий антиукраїнськими висловлюваннями.

Реакція компанії

18 січня з офіційною позицією виступив співзасновник Andersen Олександр Орлов. Він опублікував пост у Facebook, в якому вибачився перед Денисом і заявив, що вже ініціював міри, щоб така ситуація ніколи не повторилася в майбутньому.

“Хочу висловитися з цього питання максимально однозначно: дискримінація абсолютно не прийнятна у компанії Andersen, і компанія ніколи її не толеруватиме. Листування, яке раніше мало місце між нашим рекрутером та кандидатом, стало стимулом комплексно подивитися на бізнес-процеси всередині. Ми засвоїли урок, і я особисто відповідаю за те, що принцип нульової толерантності до дискримінації дотримується завжди і в усьому”, – заявив Олександр.

Він також зауважив, що всередині команд співробітники спілкуються тими мовами, які їм комфортні для роботи в мультинаціональній команді.

Реакція чиновників

Як повідомили AIN.UA, в офісі Уповноваженого ВРУ з прав людини вже відреагували на ситуацію в Andersen. Відмову з боку HR-фахівця у працевлаштуванні претендента через те, що він наполягав на спілкуванні українською мовою, назвали не лише порушенням принципу недискримінації, закріпленому у статті 24 Конституції України, але й вимог Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної».

“У зв’язку з цим, Уповноважений звернулася до керівництва компанії ТОВ «АНДЕРСЕНЛАБ» з вимогою провести роз’яснювальну роботу з працівниками кадрової служби товариства, вжити заходів для поновлення прав претендента на вакантну посаду та недопущення проявів дискримінації у майбутньому”, – йдеться у повідомленні від 19 січня.

Як заявив Олександр Орлов, у компанії вже проводять необхідну роботу. Зокрема, роз’яснення для команди рекрутменту та HR щодо політики нульової толерантності до дискримінації, а також діалог із співробітниками всіх офісів компанії. Також в Andersen Lab пообіцяли виконати додаткову оцінку HR-процедур на відповідність вимогам законодавства кожної країни присутності, а також на відповідність корпоративним цінностям.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук