Microsoft купує Activision Blizzard за $68,7 млрд. Що відомо про угоду

735

Компанія Microsoft анонсувала угоду з видавцем десятка популярних ігор Activision Blizzard. Це знакова угода для ринку по декільком причинам:

  • Сума угоди — $68,7 млрд. Це найбільша угода в історії Microsoft. Раніше найбільшими покупками Microsoft були LinkedIn за $26 млрд, Nuance за $19,7 млрд і GitHub за $7,5 млрд. 
  • Одночасно це найбільша угода серед компаній з розряду Big Tech. Практично ніколи на технологічному ринку не відбуваються настільки великі поглинання. Apple, Amazon, Google, Facebook ніколи не поглинали компанії за такі суми. Єдина компанія, що впритул наблизилась до Microsoft — Dell: у 2016-у вона викупила бізнес EMC за $67 млрд. 
  • Одночасно це і найбільша угода на ігровому ринку, ніхто ніколи не купував видавців так дорого. Попередня найбільша угода — Take Two та Zynga на $12 млрд. 
  • Microsoft стає гігантом на ігровому ринку і тепер поступається лише двом компаніям за розміром — Sony та Tencent. 

Якщо угоду погодять регулятори, вона буде закрита у 2023 році. Розповідаємо, що відомо на цей момент. 

Причина угоди — скандали в Activision Blizzard 

Останнім часом Activision Blizzard — джерело постійних скандалів і репутаційних проблем. Керівництво компанії та менеджмент звинувачують у дискримінації, співробітників компанії звинувачували у сексуальних домаганнях та токсичній корпоративній культурі. Співробітники влаштовували страйки, показово звільнялись, на компанію подали в суд. На фоні цього акції компанії за останній рік впали приблизно на 30%.

Як пишуть ЗМІ, саме ця ситуація підштовхнула керівництво компанії погодитись на умови Microsoft. Сама компанія Microsoft звернулась з пропозицією поглинання якраз після всього, що сталось. Керівник Activision Blizzard не хотів продавати компанію і шукав інші шляхи вирішення, в тому числі — тих, хто готовий заплатити більше. Що цікаво, журналістам CNBC стало відомо, що до останнього Activision Blizzard навіть вів переговори з керівництвом Zynga про купівлю їх бізнесу, хоча компанія в результаті має перейти до Take Two за $12,7 млрд (за договором, є 45 днів, поки хтось інший може зробити вищу ставку). 

Але рада директорів та акціонери стали на бік Microsoft. 

Для акціонерів Activision Blizzard угода — можливість заробити. До моменту оголошення угоди капіталізація компанії складала близько $50 млрд. Microsoft, як відомо, заплатить $68,7 млрд, що означає премію до початкової ціни більш як у 30%. Після того, як угода буде закрита, керівник Activision Blizzard Боббі Котік покине компанію, отримавши солідний бонус в розмірі декількох сотень мільйонів доларів.

Для чого Microsoft купувати Activision Blizzard 

Метавсесвіт

Генеральний директор Activision Blizzard у своєму листі до співробітників вказав, що саме Microsoft допоможе компанії створити свій власний ігровий метавсесвіт. Мовляв, у компанії все для цього є — хмарні потужності, розробки у сфері штучного інтелекту та машинного навчання. Окрім того — великі фінансові можливості та доступ до величезної аудиторії. 

Керівник Microsoft Сатья Наделла також багато говорить про метавсесвіт і вказує, що одним з центрів будуть саме ігри. Причому, говорить Наделла, у нього є розуміння, що навколо не буде один метавсесвіт — їх буде багато. Завдання компанії — підтримувати їх всі. Сама Microsoft працює над створенням робочого середовища у метавсесвіті, нова покупка дозволить створити і розважальне середовище. 

Є і інша причина, про яку сьогодні багато пишуть — лідерство в ігровій індустрії. 

Microsoft Gaming

Для компанії Microsoft ігровий напрямок ніколи не був основним джерелом доходів: компанія заробляє на софті. І тим не менше, Microsoft вже десятиліттями працює над своїми власними ігровим проектами, серед яких як ігри, так і консоль — Xbox. 

Незважаючи на старання, Microsoft сильно програє своєму конкуренту — Sony. Консоль Sony PlayStation в рази популярніша, з покоління в покоління. Лише одного разу Microsoft вдалось підібратися до конкурента, але випередити так і не вдалось. Ось як виглядала статистика продажів до виходу «некстгенів»:

На кінець листопаду 2021 року маємо і статистику по новим консолям:

  • PS 5 — більше 15 млн проданих екземплярів
  • Xbox X/S — трохи більше 9 млн. 

Sony багато років випереджає Microsoft і заробляє на цьому ринку набагато більше свого основного і по суті єдиного конкурента. Але тепер у Microsoft є перевага, яку компанія намагається використати — масштаб. 

Microsoft — це гігантська компанія з капіталізацією $2,3 трлн, друга найбільша компанія світу прямо зараз. Останній трлн капіталізація компанія додала в останні два роки. Виручка Microsoft останніх чотири роки — більше $100 млрд, прибуток у 2021 році — $61 млрд. Компанія дуже багато заробляє і може витрачати ці кошти на свій розвиток. Що, власне, Microsoft активно і робить. 

Ще у 2014-у Microsoft за $2,5 млрд придбала студію, що розробляє Minecraft. У 2020 році компанія за $7,5 млрд купує компанію ZeniMax, що контролює Bethesda Softworks та Bethesda Game Studios, отримавши контроль над Fallout, The Elder Scrolls, Skyrim, Wolfenstein, Doom та іншими франшизами. Тепер компанії, після угоди з Activision Blizzard, також перейдуть Warcraft, Diablo, Overwatch, Call of Duty и Candy Crush. Microsoft активно розвиває свій ігровий напрямок. І поки у компанії це виходить. 

Повідомляється, що Activision Blizzard продовжить частину своїх тайтлів випускати і на PlayStation, але є ті, що стануть ексклюзивом виключно під Xbox. Для Microsoft це можливість перетягнути для себе ще більше аудиторії та стати платформою номер один на ринку у випадку, якщо компанія зробить все правильно. Зараз у компанії є для цього всі можливості і навіть цілий напрям — Microsoft Gaming.  

Для Sony ця покупка стане справжнім викликом. По-перше, Microsoft вже заявила, що обмежить доступ частини тайтлів до платформи PlayStation та зробить їх своїми ексклюзивами. По-друге, Sony, можливо, доведеться вступити в гонку купівлі студії, щоб закріпити за собою частину ексклюзивів, а отже, планувати великі витрати у майбутньому. Як наслідок, це може привести до того, що на ринку практично не залишиться незалежних студії, а всі найбільші проекти будуть закріплені за однією з платформ. І є лише одна сила, що може цьому завадити.

Регулятори

Незважаючи на піднесені настрої, угода ще не закрита і не дарма її очікують завершити лише у середині 2023 року. Американська преса активно пише про те, що головна перепона для Microsoft — антимонопольний комітет у США, який повинен перевірити угоду. У чому проблема?

Останнім часом технологічні компанії в США, Європі та навіть Азії — під прицілом владних структур. Їх звинувачують у порушенні антимонопольного законодавства, впливі на політичні процеси, надмірних масштабах та неконтрольованості. Все частіше лунають заклики розділити Google та Meta (Facebook). В США не хочуть, щоб технологічні компанії ставали ще більшими і мали у своїх руках ще більше влади та можливостей. 

Останнє яскраво можна побачити на прикладі цієї конкретної угоди. Директор Activision Blizzard Боббі Котік не хотів погоджуватись на умови Microsoft, шукаючи іншого потенційного покупця. Але, як пише CNBC, на ринку просто немає жодної іншої компанії, яка б могла собі дозволити швидко придбати інший бізнес за $68,7 млрд. Саме Big Tech сьогодні — та сила, з якою ніхто не може змагатись через свої масштаби. Ні студії рівня Disney, ні Comcast, ні телеком. І тепер Microsoft стане ще більшою. 

Можливо, регулятори США не захочуть цього дозволити. 

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук