Програміст запустив додаток «Кобза». Це — Wordle українською

2609

Розробник Саша Козлов розробив та опублікував безкоштовний додаток для iOS «Кобза». Це — повний аналог популярної у світі гри у слова Wordle, але українською мовою. AIN.UA поспілкувався з автором проекту та розповідає про його гру.

Скріншот з Facebook Саші Козлова

Як робили гру

  • Wordle — всесвітньо відома гра у слова, яку запустив американський розробник Джош Вордл. Її суть в тому, що гравцеві пропонують відгадати слово з п’яти літер. Щоб зробити це, потрібно підбирати інші п’ятибуквенні слова. Якщо якась із літер запропонованого гравцем слова збігається із літерою у слові, яке «загадала» гра, вона підсвічується жовтим (якщо така літера є, але не на своєму місці) чи зеленим (якщо у невідомому слові така літера стоїть на тому самому місці).
  • Саша Козлов працює iOS-розробником уже більше 10 років, та у вільний час іноді займається власними проектами. Він розповів AIN.UA, що йому з дитинства подобалися ігри у слова, і Wordle дуже зайшов. Тому він і вирішив створити українську версію — додаток «Кобза».

«Сказати, що я “люблю ігри у слова” — це не те слово. В дитинстві я мріяв стати письменником, і ця мрія майже здійснилася: тільки я пишу код замість наукової фантастики. Але про свою мрію я не забуваю, тому, наприклад, писав статті для українського Cosmopolitan та сценарії для “Телебачення Торонто”. В обох випадках я намагався проштовхнути якнайбільше каламбурів через редактуру, тож, ігри в слова — це моє все», — розповів програміст.

  • За словами Козлова, перед створенням «Кобзи» він грав не лише в оригінальну Wordl, але й у багато її клонів, тому що хотів подивитися на конкурентів та від кожного позичити найкраще.
  • База гри — п’ятибуквенні слова із ВЕСУМ (Великого електронного словника української мови), її Козлов складав разом із ще одним IT-cпеціалістом Мішею Сердюком.
  • Додаток є безкоштовним, і у його авторів немає планів щодо його монетизації у майбутньому.

Як у неї грати

  • В основі своїй «Кобза» — така сама, як і Wordle, але підбирати потрібно не англійські, а українські слова. Гра загадує слово з п’ятьох літер, а гравець, аби відгадати його, має підібрати слова максимально схожі до загаданого.
  • Якщо у слові гравця є однакові літери із загаданим словом, але на іншому місці, гра підсвітить їх жовтим. Якщо ж літери у слові гравця — однакові, ще й на тому ж місці, що у секретному слові, вони підсвітяться зеленим. До «Кобзи» додали ще режим випадкового слова, й збираються розвивати інші можливості гри.
  • Наразі гра доступна для власників пристроїв Applе: можна грати на смартфонах та планшетах з iOS (починаючи з версії 14.0), а також на пристроях з macOS (починаючи з версії 11.0).
  • За словами розробника, версія для Android під питанням. Але гра загалом людям подобається, тож швидше всього її автор підготує і веб-версію «Кобзи».
Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук