Glovo закрила угоду з Zakaz.ua. Розповідаємо деталі

3670
Читати на RU

За інформацією AIN.UA, іспанська DeliveryTech компанія Glovo (80% якої віднедавна належить Delivery Hero), домовилась про поглинання українського сервісу Zakaz.ua


Угода оформлена у двох форматах:

  • Частина інвесторів отримали виплати готівкою. 
  • Інша частина — 20% готівкою і 80% акціями Glovo. 

За інформацією AIN.UA основний акціонер Zakaz.ua, фонд Chernovetskyi Investment Group, обрав саме другий варіант. Це дозволить компанії максимізувати свій дохід від інвестицій у Zakaz.ua. Нагадаємо, за весь час існування CIG вклав у сервіс до $15 млн і продовжував вкладати до останнього: компанія залишалась неприбутковою. 

Інші інвестори отримали виплати готівкою і повністю припиняють свою участь у проекті. Їх долі викупались по оцінці вище, ніж CIG оновив свою угоду з Glovo. 

Офіційно Glovo, скоріш за все, повідомить про підписання угоди 27 січня. 

Вартість угоди 

Коли AIN.UA вперше повідомила про угоду між Glovo та Zakaz.ua, ми вказували на можливу оцінку українського сервісу до $80 млн. Як виявилось — оцінки трохи завищені. 

Вже після виходу першого матеріалу стало відомо, що сторони обговорюють значно меншу ціну: переговори стартували від $15 млн — $20 млн. Максимальна оцінка Zakaz.ua, яку дають інвестори, з якими поспілкувалась команда AIN.UA, не перевищує $50 млн. “Це максимум, скоріше — цінник нижче”, — говорить співбесідник AIN.UA. При цьому міноритарні інвестори, що мали зовсім невеликі долі, отримали виплату по значно більшій оцінці, але тепер вже повністю покинули проект. Скоріш за все, компанія не розкриє суму угоди. 

«Потрібно розуміти, що черги на українські проекти в FoodTech не стоять, — розповів ще один співбесідник редакції. — Угода була вимушеною». Перша за все мова про  Chernovetskyi Investment Group. Для CIG угода з Glovo — можливість зробити екзит з Zakaz.ua, який фонд веде багато років. Більш того, фонд постійно змушений дофінансовувати сервіс, що є стимулом пришвидшити угоду. Отримавши акції Glovo, фонд залишить у портфелі цінний актив на ринку, що розвивається, та отримає готівку для нових інвестицій. 

  • Для Glovo це можливість отримати технологічні розробки Zakaz.ua та зростати ще швидше на ринку доставки не з ресторанів, а саме магазинів. 
  • Підписання угоди затягнулось через складний та довгий процес due diligence Zakaz.ua. 

Glovo + Zakaz.ua

Сервіс Zakaz.ua — це доставка продуктів з супермаркетів в Україні, Узбекистані та  Молдові. За рахунок поглинання сервісу, Glovo, що є лідером по доставці з ресторанів в Україні, зможе закріпити свої позиції, а також прискорить розвиток свого Q-commerce бізнесу — доставки з дарксторів. На думку одного з співбесідників AIN.UA, поглинання Zakaz.ua дозволить Glovo стати беззаперечним лідером і радикально відірватись від конкурентів. 

Glovo активно розвивається. Компанія скуповує сервіси в країнах Центрально-Східної Європи та активно інвестує у розвиток. Після угоди з Delivery Hero компанія отримала додаткові 250 млн євро, які вкладе в тому числі в купівлю місцевих гравців. Сьогодні Glovo оцінюється у 2,3 млрд євро.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук