mono invest — сервіс торгівлі акціями від monobank. Ми протестували

Читати на RU

Команда monobank 24 січня почала закрите тестування свого додатку для торгівлі цінними паперами mono invest. З його допомогою можна купувати/продавати акції компаній та індексні фонди. Редактор AIN.UA потрапив у першу групу тестування та розповідає, як працює mono invest.


Співзасновник monobank Олег Гороховський поділився результатами за першу добу роботи додатку. Його завантажили більше 7000 разів, відкрито більше 1500 інвестиційних рахунків. Найпопулярніші цінні папери — Apple, CenturyLink (найдешевша акція в додатку) та Vanguard 500 Index Fund ETF. Для нових клієнтів сервіс будуть відкривати поступово з повноцінним запуском вже весною 2022 року.


mono invest — окремий додаток для торгівлі акціями. Він тісно пов’язаний з monobank, має той же візуальний стиль. Команда вирішила зробити окремий додаток, оскільки торгівля акціями – опція, що цікава окремій групі людей (240 000 заявок проти 5 млн клієнтів у monobank), а отже немає сенсу навантажувати основний додаток.

Важливо, що торгівля цінними паперами буде йти через іноземного брокера, купівля/продаж — у доларах. Тому потрібно завести в monobank доларову картку і поповнити її — саме з неї буде йти поповнення інвестиційного рахунку.

Після завантаження mono invest система попросить пройти невелике опитування. Це вимога НБУ, таке ж опитування є і у інших сервісів. Таким чином сервіс намагається попередити про те, що торгівля цінними паперами — це також ризик: можна як заробити, так і втратити кошти. А головне — що відповідальність на кожному клієнті, а не банку чи брокері.

Слідом — відкриття брокерського рахунку. Сервіс все робить сам, по суті задача клієнта — пару разів клікнути «ок» і дочекатись, поки рахунок буде відкритий. Саме його ви будете поповнювати з валютної картки. Все зроблено максимально нативно, якихось неочевидних етапів немає. Коли рахунок поповнено — чекаємо початку торгової сесії і можна купувати/продавати.

Які акції доступні в mono invest

В сервісі заявили, що для купівлі доступні акції з індексу S&P 500 та декілька найпопулярніших ETF. Це американські компанії та індекси. Для навігації по п’яти сотням компаніям є пошук, розбивка по секторам та фільтри.

Для покупки доступні акції по суті всіх найпопулярніших та найвідоміших компаній, але якщо ви шукаєте щось вузькопрофільне (Peloton), нове (Rivian) чи за межами США — тут цього поки немає. Поки невідомо, чи буде збільшуватись число доступних акції (у брокера теоретично є доступ до більшого числа ринків, але чи їх підключать — невідомо).

Торгова сесія

Тут без сюрпризів — торгова сесія (тобто час, у який можна купити і продати акції) продовжується з 16:30 до 23:00. Це американський час роботи біржі (у них в цей час день), на якій і йдуть торги акціями. Нагадаємо, біржі не працюють на вихідних, лише у робочі дні. 

Брокер

У додатку mono invest торгівля йде через онлайн-брокер Exante.

Скільки мінімально можна інвестувати через mono invest

Купувати можна від однієї акції. На момент підготовки найдешевшою є акція під назвою Lumen Technologies за $12,25. Найдорожча — NVR Inc. за $5287.

Купувати можна скільки завгодно акцій, але без перебільшення загальної суми у 200 000 євро. Це обмеження НБУ, а не конкретно mono invest.

Комісія — 0,3%, вона знімається з гривневої картки monobank, а не інвестиційного рахунку. До 31.03.22 комісія на купівлю та продаж — 0,01%.

Купувати можна лише за долари, які є на інвестиційному рахунку в додатку.

Податки

Банк виступає податковим агентом клієнта, податки утримуються від інвестиційного прибутку на момент продажу акцій. Якщо при продажу акцій виникає прибуток, податок виплачуєтьсяв день виводу коштів на карту. Якщо прибуток не був виведений на карту, податки сплачуються в кінці року. Обіцяють, що все працюватиме максимально просто та зрозуміло.

Тестуємо mono invest

Завантажуємо додаток mono invest, проходимо опитування та реєструємо брокерський рахунок. Вся процедура на кілька хвилин, загалом — нічого важкого. Попередньо потрібно відкрити доларову карту в monobank, якщо її немає та поповнити її на суму, що потім переводимо у mono invest. Я закинув сотню доларів та дочекався старту торгової сесії.

У додатку три вкладки: «Портфель», «Ринок» та «Ще». У першій показується все, що куплено, доступні кошти та загальна сума на брокерському рахунку (іншими словами — ви в плюсі чи мінусі на цей конкретний момент). Вкладка «Ринок» — доступ до акцій. У меню «Ще» — додаткова інформація, зокрема — там можна почитати про тарифи та податки.

Йду у вкладку ринок та купую акції Coca-Cola та American Airlines. Моя інвестиційна стратегія постійно дає збій: у попередньому тесті брав Intel, а вони впали. Штош. Роблю ставку, що перельоти будуть рости і American Airlines покаже клас, а Coca-Cola дивідендна акція + Уорен Баффет не просто так там сидить. Як ви можете здогадатись, довіряти мені не варто.

Меню кожної конкретної акції показує графік за декілька періодів та опис акції. Особливо багато інформації тут немає. По суті — заходимо клікнути кнопку «Купити» та вводимо число акцій, яке нам потрібне. Пару кліків і акції відображаються у вкладці «Портфель». Після цього їх вже можна продавати.

В monobank наголошують, що поки це лише тестування і можуть бути певні проблеми. Тим не менш, за час тестування вдалось знайти лише один — фільтр акцій по секторам не працював. Все інше працює, додаток зрозумілий та легкий у використані.


Дисклеймер: ми не порівнювали вигідність інвестування з іншими майданчиками, як от на популярному серед українців Interactive Brokers, чи з Sense від «Альфа-Банк Україна». Цей матеріал є виключно ознайомчим і не є закликом для інвестування.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук