До 150 євро: Рада збільшила вартість посилок з-за кордону без оподаткування

Читати на RU

25 січня 2022 року Верховна Рада у другому читанні та в цілому прийняла законопроекти, що повертають старий ліміт для поштових надходжень з-за кордону, що не оподатковуються: з 100 до 150 євро. Це означає, що тепер українці зможуть замовляти та отримувати поштою товари вартістю до 150 євро, не сплачуючи з них податки та мито.

Про що йдеться?

  • Коли користувач, приміром, купує у закордонному інтернет-магазині товар і отримує його в Україні, така посилка має оцінюватись. Якщо її оцінка — нижча від певного, встановленого законодавством ліміту, з неї не потрібно сплачувати ввізне мито та ПДВ. А якщо її ціна вища від ліміту, то з надлишку отримувач має сплатити 20% ПДВ та 10% ввізного мита. Для фізичних осіб така ціна визначається на основі фактурної вартості, що вказана у чеку чи рахунку на товар. Якщо посилка коштує приміром від 100 до 150 євро, то доведеться сплатити 20% ПДВ з надлишку, а якщо більше 150 євро — ще й ввізне мито.
  • Цей ліміт довгий час був предметом дискусій і навіть конфліктів: приміром, у 2018 році за ініціативою однієї з асоціації такий ліміт хотіли знизити до 22 євро, але через бурхливу реакцію користувачів від ідеї, яку обізвали «гетто для покупців», відмовились. Потім була ініціатива обмежити кількість безмитних посилок на одну особу до трьох в місяць, але оскільки так і не вийшло знайти, як контролювати кількість посилок, від цієї ідеї також відмовились.
  • З 2019 року в Україні діє новий ліміт на безмитні посилки з-за кордону: 100 євро замість 150, ліміту, який діяв до того моменту вже довгий час. Це правило ввели, щоби боротися із нелегальним імпортом. Як саме розраховуються ці податки та як їх сплачують, ми уже розповідали раніше.
  • 25 січня 2022 року Рада прийняла законопроекти, які повертають старий ліміт у 150 євро: це гарна новина для тих, хто багато закупляється у закордонних інтернет-магазинах типу AliExpress, Amazon чи eBay. Бо ж тепер можна собі замовляти дорожчі товари, не сплачуючи з них податків.
  • За словами авторів законопроектів, ідея знизити ліміт, щоб боротися з тіньовим імпортом, себе не виправдала: «Досвід інших країн підтверджує, що в разі пониження вказаного ліміту витрати державних органів на організацію збирання податків перевищують отримані податкові надходження до бюджету. Наприклад, на обслуговування оформлення посилок із вартістю товарів в діапазоні від $20 до $80 федеральний уряд Канади витрачає понад $160 млн, щоб зібрати тільки $40 млн зборів».
  • В той самий час, зменшення безмитного ліміту до 100 євро призвело до сильного скорочення імпортних відправлень в Україну, і навпаки, до активізації «сірих» схем ввезення товарів. Тому автори законопроектів і запропонували парламенту вернути старий ліміт.
  • Тож після того, як законопроекти підпише президент, та їх опублікують, при отриманні посилки ціною до 150 євро податки платити не доведеться. Ці проекти законів набудуть чинності з дня, наступного за днем публікації.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук