Як платити податок на прибуток з торгівлі акціями — розбір

1
Читати на RU

В червні 2021 року НБУ дозволив фізичним особам купувати цінні папери на міжнародних ринках через банки. Тепер українці можуть інвестувати в акції аж на €200 000 в рік. Однак із прибутку від операцій з цінними паперами потрібно платити податок. Редакція AIN.UA поспілкувалася з Тетяною Федоренко, юристом юридичної фірми GOLAW про те, як це робити дотримуючись законодавства.

Які існують податки на прибуток від акцій

Клієнти банків, які купують акції міжнародних компаній, можуть заробляти на дивідендах або інвестиційному прибутку. Інвестиційний прибуток – це різниця між витратами на купівлю і продажем акцій. Якщо вам вдалося заробити і отримати дохід, доведеться платити податок. 

З інвестиційного прибутку потрібно платити податок на доходи фізичних осіб (ПДФО) у розмірі 18% та військовий збір – 1,5%. Однак, якщо ви заробили менше ніж 3 473 грн, прибуток не оподатковується. Це сума станом на 2022 рік.

Необхідно зберігати документи, які підтверджують витрати на придбання акцій. Інакше інвестиційним прибутком податкова вважатиме не різницю, а всю суму, яку ви отримали від продажу цінних паперів. Документальне підтвердження — це звіт торговця цінними паперами.

Обов’язок по нарахуванню та перерахунку до бюджету податку з інвестиційного прибутку покладається на торговця цінними паперами – банк, який виступатиме податковим агентом фізичної особи і вирахує з отриманого інвестиційного прибутку податок, а громадянин вже отримає суму за вирахуванням податків.

Також, компанії-емітенти акцій (особи, які від свого імені розміщують цінні папери) можуть виплачувати власникам акцій дивіденди. Дивіденди відносяться до доходів, отриманих з джерел за межами України.

Дохід отриманий у формі дивідендів оподатковується за ставкою 9%, дивіденди нараховані за акціями або іншими корпоративними правами, що мають статус привілейованих, або інший статус, що передбачає виплату фіксованого розміру дивідендів – за ставкою 18%, а також дивіденди обкладаються 1,5% військового збору.

Враховуючи, що емітентом корпоративних прав є іноземна компанія, відповідальність за сплату податку з дивідендів покладається на фізичну особу – отримувача таких дивідендів.

Як декларувати такий дохід

Інформацію про отримані дивіденди та інвестиційний прибуток потрібно включити до декларації про майновий стан та доходи. Її потрібно подавати у податкову інспекцію за місцем реєстрації платника податків до першого травня року, що настає за звітним. Сплата задекларованої суми податку має бути проведена до першого серпня.

Незважаючи на те, що відповідальним за сплату податку з інвестиційного прибутку виступатиме банк, клієнт-фізична особа має самостійно відзвітувати про свій інвестиційний прибуток або збиток раз в рік. Якщо ж ви просто придбали акції і не продавали їх протягом року, тобто відсутній будь-який прибуток чи збиток, дивіденди не отримували – декларація не подається.

Які санкції за порушення вимог

Ось штрафні санкції за порушення термінів сплати податку, який ви заявили до сплати у декларації:

  • 5 % погашеної суми податкового боргу – при затримці оплати на 30 календарних днів;
  • 10% погашеної суми податкового боргу – при затримці більше 30 календарних днів.

Якщо ви не подали декларацію, або зробили це із запізненням, штраф 340 грн. Якщо ви не сплатили податок і не заявили про наявність податкового зобов’язання, штраф складатиме 10% від суми податкового зобов’язання.

За умисне ухилення від сплати податків на суму понад 3 721 500 грн загрожує кримінальна відповідальність. Розмір штрафу за таке ухилення складає від 6 202 500 грн до 12 405 000 грн.

Що також потрібно знати про оподаткування доходу від операцій з цінними паперами

Ви повинні вести облік операцій з акціями самостійно і окремо від інших доходів і витрат. Якщо цього року ви зазнаєте збитків від торгівлі акціями, то суму такого збитку можна перенести на наступні роки. Тобто, можна зменшити інвестиційний прибуток наступних років, а значить заплатити менший податок.

Закон також дозволяє зарахувати податки та збори сплачені за межами України. Наприклад, якщо при нарахуванні дивідендів ви сплатили податок в іншій країні, є можливість зменшити податок, який підлягає сплаті в Україні.

Залишити коментар

Коментарі | 1

  • Если это разбор, то я Папа Римский.
    В чатах альфа банка и монобанка уже несколько недель идут рассуждения как это будет правильно платиться. Налоговая ответа официально не дала нормально. А Вы в 3 предложениях думаете, что описали все. Лишь бы было называется

Пошук