Криптовалюти Libra від Meta не буде: проект закривають

Читати на RU

Криптовалютний проект Diem Association від Meta, в рамках якого мала з’явитися монета Libra, збираються продати. Причина — постійний тиск з боку регуляторів. Про це пише американське видання Bloomberg.

Facebook створив Diem Association для розробки платіжної системи на основі блокчейну у 2020 році. В асоціацію входили 27 компаній. Зараз Diem Association шукає можливість продати свої активи, щоб повернути капітал інвесторам.

Diem Association обговорює з інвестиційними банкірами варіанти продажу своєї інтелектуальної власності. Також представники компанії шукають вакансії для розподілу працівників за іншими проектами. Meta належить третина компанії, решту розділено між членам асоціації — Andreessen Horowitz, Union Square Ventures, Uber, Shopify та іншим.

Як повідомляють Bloomberg, Федеральна резервна система США завдала удару по проекту, вчинивши тиск на Silvergate. Це банківський партнер Diem Association, який співпрацював з асоціацією минулого року для запуску криптовалюти. У листопаді 2021 року регулятор також заявляв, що об’єднання емітента з великою корпорацією може призвести до надмірної концентрації економічної влади.

Про те, що у Diem справи не йдуть гладко, було відомо і раніше. Наприкінці листопада 2021 року її залишив голова платіжного підрозділу Meta Девід Маркус. Саме він захищав криптопроект компанії перед Сенатом США та займався розвитком розробленого нею цифрового гаманця Novi.

Ось коротка історія Libra:

  • 2019 — Facebook анонсує запуск власної криптовалюти.
  • 2020 — Перша критика з боку регуляторів, які побоювалися, що Libra може впливати на обмінний курс долара і євро або ж сприяти фінансуванню тероризму.
  • 2020 — Facebook створює дочку. Тепер Libra буде належати асоціації компаній, а не лише  Facebook.
  • 2021 — Diem заявила, що все ж випустить криптовалюту, а емітентом стане Silvergate Bank. Відразу після цього Федеральна резервна система повідомила, що не може завірити банк.
  • 2021 — Члени Сенату відправили лист у Facebook і закликали відмовитися від проекту, бо компанії «не можна довіряти управління криптовалютою». 

Як пише The Verge, якщо Diem справді продає свої активи, це поганий знак для проекту Meta. Згідно з початковим задумом, Libra мала бути забезпечена декількома валютами, але регулятори виступили проти цієї ідеї. Тоді було вирішено прив’язати токен Diem до долара США, однак це рішення не знайшло підтримки у регулювальних органів.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук